Diş Sağlığı ve Diş Temizliği

Diş Sağlığı ve Diş Temizliği

Dişler hem estetik hem sağlık açısından vücudumuzun önemli bir parçasıdır. Temizlenmediğinde yada bakımı yapılmadığında diş çürümeleri ve diş kayıplarına yol açabilir. Diş çürümeleri ve diş kaybı geçici hasar bırakabileceği gibi (süt dişlerinin kaybı), kalıcı hasarda bırakabilir (kalıcı dişler).

Süt dişlerinin çürümesi ve kaybı çok önemsenmemektedir. Bu dişlerin düşeceği ve yerine yenisi geleceği için bazen temizlikleri konusunda eğitim verilmez ve diş temizliği yapılmaz. Bu düşünce tamamiyle yanlış bir düşüncedir. Süt dişlerinin varlığı ağız içerisinde pek çok gelişimin tamamlanmasını sağlar.

Ağız florası doğumdan itibaren varlığını sürdürür. Flora o bölgede bulunan ve vücut için zararsız olan, diğer bakterileri o bölgeden uzak tutan savunma mekanizmasını ifade eder.  Doğumdan sonra ilk süt dişlerinin çıkmasıyla ağız içerisindeki flora değişkenlik gösterir ve dişlerin varlığına uyum sağlamaya başlar. Süt dişlerinin zamanından önce kaybı bu floranın yeterince gelişememesine neden olur.

Diş Sağlığı ve Diş Temizliği Dişler hem estetik hem sağlık açısından vücudumuzun önemli bir parçasıdır. Temizlenmediğinde yada bakımı yapılmadığında diş çürümeleri ve diş kayıplarına yol açabilir. Diş çürümeleri ve diş kaybı geçici hasar bırakabileceği gibi (süt dişlerinin kaybı), kalıcı hasarda bırakabilir.

Yeni doğanın ağız içerisindeki damak yapısı gelişmemiş ve güçsüzdür. ilk süt dişlerinin çıkmasıyla beraber, damak yapısı bu dişlerin varlığıyla yavaş yavaş güçlenmeye başlar. Bunun sebebi tutucu etkisidir. Aynı vücudumuzdaki normal bir kas grubunun çalışma esnasında gösterdiği gelişme etkisi gibi damaktada bu gelişme yaşanır. Besin tüketme esnasında bu damak yapısı dişleri tutmaya çalışarak gelişim gösterir ve kalıcı dişlere ön hazırlık yapılmış olur. Bu damak yapısının yeterince gelişememesi sonucu, çıkan kalıcı dişlerinde damağa tutunması zorlaşır ve diş kaybına neden olabilir.

Süt dişlerinin erken kaybı sonucunda, alttan gelen kalıcı dişler, tam olarak diş çıkış hattını ve gelişimini tamamlamadığından, çıkacak olan kalıcı dişlerde çarpıklığa sebep olabilir. Bunun sebebi, kaybedilen dişin boşluğuna yanındaki dişlerin kayarak altta bulunan kalıcı dişe çıkacak alan bırakmaması, bu nedenle alttaki dişin baskılanarak çarpık çıkması olarak açıklanabilir. Ayrıca konuşmadaki önemini düşünecek olursak, Konuşmanın yeni başladığı zamanlarda oluşacak bir diş kaybınında, bazı harfleri söyleyememe yada tam olarak kelimeleri telaffuz edememe gibi sorunlara sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Diş temizliği ilk süt dişi çıktığında başlar. Arka dişler çıkana kadar diş fırçası kullanımı önerilmemektedir. İlk dişler çıktığında temiz bir bez yardımıyla, aynı diş fırçalar gibi her öğün sonrası temizlenmelidir. Süt azıları çıkmaya başladığında fırçalama işlemine geçilebilir. fırçalama işleminde çocuğun ağız yapısına uygun diş fırçası ve florürlü diş macunu seçilmelidir.

Yanlış bilinenlerden biri de kullanılan diş macununun miktarıdır. Diş fırçasının üzerine tamamen dökmek yerine, bir boncuk tanesi kadar kullanmak yeterlidir. Diş fırçalama alışkanlığının çocukluk çağlarında edinildiği unutulmamalıdır. Ayrıca çocuk dişlerini fırçalarken özellikle bakterilerin yoğun olduğu, dişlerin arka taraflarınında fırçalanmasının öğretilmelidir.Yüzeysel yapılan bir fırçalamanın diş sağlığı açısından hiçbir faydası yoktur. Doğru fırçalama tekniği, mutlaka çocuğa öğretilmelidir. Günde 2 defa, 3’er dakikalık bir fırçalama yeterlidir.

Dişlerin estetik özelliği dikkate alındığında, konuşma ve gülümseme esnasında kullanılan bir yapıdır. Çocuktaki diş kaybı çevresinden aldığı tepkiler nedeniyle utanmasına ve öz güvenini daha bu yaşlardan kaybetmesine, suskun ve içine kapanık bir çocuk olarak çocukluk çağını tamamlanmasına sebep olabilir.

Doğumdan sonra ilk diş çıktığında, mutlaka 6 ay içerisinde diş hekimine gidilmeli ve bu durum alışkanlık haline getirilerek düzenli kontroller yaptırılmalıdır. Dişlerin hem sağlık hemde estetik açıdan önemi unutulmamalıdır.

Tags: , ,

4 cevap

  1. Aybars Tunca dedi ki:

    Hstneniz çok güzel beni de kabul eder misiniz ?

  2. Aybars Tunca dedi ki:

    siteniz çok kötü yenilikler yapın

  3. Aybars Tunca dedi ki:

    randevu almak istiyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.