Categories: Sağlık Haberleri

Aşılama mı Tüp Bebek mi

Share

Aşılama mı Tüp Bebek mi ?

Aşılama mı tüp bebek mi ? sorusunun cevabı için tercih, aslında biraz bebek sahibi olmak isteyen çiftlere, biraz hekime ve çoğunlukla fizyolojik koşullara bağlı olarak değişmektedir. Bebek sahibi olmak isteyip de olamayan çiftler önce neden bebek sahibi olamadıklarını bilmelidirler. Bunun için de yapılması gereken ilk şey, bir infertilite yani kısırlık tedavi merkezine veya bu konuda uzman hekime başvurmaktır. Başvuru merkezinde önce çiftlere ayrı ayrı bir takım testler yapılır.

Erkeklere spermiogram ( semen analizi) testi uygulanır. Bunun için alınan sperm örneği laboratuarlarda incelenir. Spermiogram testi ile sperm sayısı, spermlerin şekli, hareket kabiliyeti, spermin PH derecesi, rengi, içerisinde lökosit bulunup bulunmadığı gibi durumlar değerlendirilir. Semen analizi üç günlük birikmiş sperm örneği kullanılarak yapılır. Ve kesin sonuç için bir ay ara ile tekrarlanması gerekir. ayrıca baba adayı fiziksel olarak da incelenir. Gebeliğe engel bir hastalık bulunup bulunmadığı da araştırılır.

Anne adayında ise endoskopik yöntemlerle üreme organları incelenir. Yumurtlama olup olmadığı, tuba uterina yani tüplerde tıkanıklık olup olmadığı, rahimin gebeliğe engel anormal bir duruş yapısı olup olmadığı, rahimin iç tabası olan ve adet dönemlerinde kanama yoluyla dökülen endometriumun kalınlığı, rahimde kitle, tümör gibi oluşumların olup olmadığı incelenir. Hormon testleri ile gebelik hormonlarına ve gebeliği baskılayabilecek hormonların seviyelerine bakılır. Yine gebeliğe engel bir hastalık olup olmadığı araştırılır.

Bütün bunlara bakılarak hekimin tavsiyesi ile tüp bebek mi aşılama yönteminin mi deneneceğine karar verilir.

Aşılamanın yapılabileceği durumlar

Sebebi bilinmeyen infertilite
Rahim ağzında gebeliği önleyici problemler olduğunda
Kadınlarda yumurtlama problemleri ( düzensiz yumurtlama, yumurta hücresinin büyüyememesi gibi)
Kadında veya erkekte cinsel işlev bozukluğu durumlarında
İmmünolojik infertilite ( sperm hücrelerine karşı antikor üretilmesi)
Tüp bebek uygulamasının yapılabileceği durumlar

Sebebi bilinmeyen infertilite ( kısırlık)
Kadında tüplerin her ikisinin de tıkalı olması ve düzeltilemediği durumlarda
Ovulasyon yani yumurtlama bozukluklarında
İleri seviyede polikistik over hastalığında
Endometriyozis hastalığında
Çikolata kistleri varlığında
Erkekte azospermi ve oligospermi gibi durumlarda
Hormon bozukluklarında
Rahim ağzı problemlerinde
Aşılamanın başarısız olduğu durumlarda
Aşılama mı tüp bebek mi? Tercihi için tek başına karar vermek yeterli değildir. Gebelik planlamak için kullanılacak yönteme karar vermek için, gerekli tetkikler ve kontroller yapıldıktan sonra , çiftler hekimle birlikte, fizyolojik sonuçlarına göre uygun karar vermelidirler. Bunun yanısıra psikolojik olarak da hazır olmaları gebelik planlama yönteminin başarısını etkiler.

Tüp bebek mi aşılama mı konusundaki soru görüş ve önerilerinizi aşağıdaki YORUM kısmından sitemiz yazarlarına ulaştırabilirsiniz..

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.