Categories: Sağlık HaberleriSol

Böbrek Taşlarının Oluşmasını Önleyebilirsiniz

Share

Böbrek Taşlarının Oluşmasını Önleyebilirsiniz

Böbrek Taşlarının Oluşmasını Önleyebilirsiniz

İnsanların hayatları boyunca çekecekleri en büyük acı olarak tanımlanan böbrek sancıları, böbrek rahatsızlıkları ve böbreklerde taş oluşmasına bağlı olarak oluşur. Böbreklerde oluşan taş, böbreklerden idrar yoluyla vücuttan atılana kadar her hareketinde sancı ve ağrı şeklinde  hayatınızı zindan eder. Bu nedenle böbreklerinize iyi bakmalı ve böbreklerinizde kristalleşme olmasını önleyerek bu zor sancıları çekmek zorunda kalmamalısınız. Böbreklerinizde oluşan taş kristalleri boyutlarına göre kendiliğinden çıkabileceği gibi büyük boyutlu olanları ise ameliyatla alınmaktadır.   İdrar; 70 ten fazla maddenin çözünmesi ile oluştuğu için yediklerinize, içtiklerinize, temizlik ve hijyene dikkat etmelisiniz.

Böbreklerinizi korumak ve böbrek taşı sancısı çekmemek için neler yapılmalı ?

1 ) Bol Bol su tüketmelisiniz:

Böbrekler tüketilen suyun süzüldüğü organlardır. Vücudunuz susuz kaldığında idrar içinde çözünerek vücut dışına atılan maddeler vücut susuz kaldığında bu maddeler yeterli olarak çözünemediği için böbrekler de birikerek krsirtalleşiyor ve böbrek taşını oluşturuyor. Bu nedenle böbrek taşı oluşumunu engellemek adına bol bol su tüketmeli, özellikle su tüketmediğimiz kış aylarında su açısından zengin lifli sebze ve meyveler yemeliyiz.

2 ) Protein – lif oranına dikkat edin:

Günlük öğünlerde yediğimiz yiyeceklerin protein ağırlıklı olması durumunda bağırsaklarda sağlıklı bir sindirim olmayacağı için sindirim sonrasında oluşan sıvılar oluşmayacak ve böbreklerde katı atıklar birikerek kristaller halinde taş oluşacaktır. Bu nedenle hem sağlıklı bir sindirim oluşması hem de böbrekler için yeterli çözünürlüğün sağlanması açısından lifli besinler ve protein içerikli besin dengesini dikkatli bir şekilde yapmalı ve bol bol lifli besin tüketmeliyiz.

3 ) Tuzu hayatınızdan çıkarın:

Böbrekler de oluşan kristalize yapıların temel bileşenleri kalsiyum ve oksalat maddeleridir.Tuzlar, içerik  olarak kalsiyum açısından çok zengin olduğundan tuzu olabildiğince az kullanılmalı veya hayatımızdan çıkarılmalıdır. Tuz içeriği fazla olan yiyecekleri tüketip çözünmesi için yeterli su içmediğimizde böbreklerimizde taş oluşumu hızlanır ve çok sayıda böbrek taşı sahibi oluruz.

4 ) Kahve, kola ve kafein içerikli içeceklerden uzak durun:

Kafein içerikli, kola, çay, kahve, ve kahve türlerinin içerisinde de bulunan oksalat maddesiböbreklerde oluşan kristallerin ana bileşenidir. Bu nedenle içeceğiniz kafeinli içecekler böbreklerinizden süzülemeyen kristaller oluşturacaktır.  Böbreklerimizde kristaller oluşmaması ve vücudumuzun susuz kalmaması adına kafein içerikli içeceklerden ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

5 ) Düzenli yürüyüşler yapın:

Düzenli olarak yapılan yürüyüş ve egzersizler vücut metabolizmasının normal çalışmasını ve bütün sistemlerin dengeli olmasını sağlarken spor veya yürüyüş esnasında attığımız ter yerine su içerek vücut sıvı dengesini sağladığımız için böbreklerde çözünmüş maddeler kolaylıkla vücut dışına atılır. Ayrıca düzenli olarak yapılan yürüyüşler sayesinde sindirim sistemimiz sağlıklı çalışacak ve sağlıklı sıvı emilimi oluşacağından  böbrekler sıvı süzülmesi normal bir şekilde oluşacak ve kristaller oluşmayacaktır.

6 ) Düzenli böbrek kontrolleri yaptırın:

Sağlığınız ne kadar yerinde olursa olsun böbreklerinizin sağlığı çok önemli olduğundan mutlaka yılda bir kez böbrek kontrolleri yaptırmalı, böbrek üstü bezlerinin salgıladığı hormonal değerlerin testleri yaptırılarak böbrek sağlığımıza dikkat etmeliyiz.

Böbrek sağlığımızı ve böbrek rahatsızlıklarının verdiği sancılara maruz kalmamak için bu noktalara dikkat etmeli, böbreklerimizde kristal oluşmasını önlemeliyiz. Özellikle kış aylarında hareketsiz yaşamın getireceği böbrek taşlarının oluşmasını önleyerek sağlıklı bir böbreğe sahip olabilirsiniz.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.