Boyun Fıtığı Neden Olur

Share

Boyun Fıtığı Neden Olur

Boyun bölgesi tıptaki ismiyle servikal bölge, bel fıtığından sonra en sık rastlanan ikinci hernial bölgedir. Omurgada oluşan disk fıtıkla vertebral fıtıklar olarak genel bir adlandırma ile anılmakta olup boyun bölgesi için de servikal herniasyon tanımlaması kullanılmaktadır. Tüm vertebral hernilerin oluşum nedenleri aşağı yukarı aynıdır ve yanlış hareketlerden ve yanlış anatomik duruş pozisyonlarından kaynaklanır. Nadir olarak travma sonrası oluşan fıtıklaşmalar da vardır.

Boyun Fıtığı Neden Olur

Boyun omurgaları arasında kuvveti azaltan ve kan akımının düzgün işlemesini sağlayan sıklıkla yastıkçık olarak ifade edilen yapı bulunur. Omurlar arasındaki diskler bazı durumlarda fıtıklaşma yaparak omuriliğe bası yapabilmektedir. Sinirsel iletideki bir aksaklık kendini ağrı ve kramplarla göstererek, diğer bir değişle acil durum sinyali verir. Hasta birdenbire ellerinde  hissizlik ve uyuşma gibi ani duygulara kapılabileceği gibi her geçen gün artan ağrılara da katlanmak zorunda kalabilir.

Omurların zorlamaları absorbe edebilmesi için bu disklere ihtiyacı vardır. Zorlayıcı sebepler kişinin hayatında sık tekrar eden olgulara dönüşmüş olursa boyun fıtığı kaçınılmaz olabilir. Omurlar arasındaki diskin ortasında bulunan ve yapısı bozulmuş nukleus pulposus kısmı onu çevreyen ligametten zorlayıcı faktörlerle dışarı çıkar ve basıyı oluşturur. Sinir kökleri ise uzun süre bu durumun sinyalini verir. Ense sertliğinin başlaması ve duyu bozuklukları gibi durumlarda doktora gitmeyi ihmal etmemekte fayda vardır.

Uzun süre ayakta kalmak, masa başında oturmak, uygunsuz yastık kullanımı, uzun süre araba kullanmak, ağır kaldırmak, zorlayıcı sporlar yapmak, özellikle başın öne doğru uzun süreli kalmasına neden olacak hareketler (cep telefonlarının uzun süreli kullanımı) ve boyun travmalarına neden olabilecek kazalar, bu disklerin yapısının bozulmasındaki en temel nedenlerdir. Boyun ağrısını uzun süreli çekenler için uzman hekim istemine göre MR (magnetik rezonans) görüntüleme ile tanı rahat bir şekilde konmaktadır. İki omur arasındaki diskin çıkarılması yine mikrodiskektomi ile gerçekleşmektedir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.