Burun Kemiği Kayması Ameliyatı

Share

Burun Kemiği Kayması Ameliyatı

Burun kemiği kayması rahatsızlığı; doğum anında veya burun içindeki kemiğin kıkırdak doku olduğu dönemlerde meydana gelen sarsıntılar ve baskılar sonucunda kıkırdak dokunun iki tarafında yer alan boşluğa doğru kayması ve oval bir şekil alması durumudur. Kıkırdak dokunun eğilme oranı sonucunda burun dışarıdan tamamen düzgün görünebileceği gibi şekil olarak eğik bir yapıya da sahip olabilir. Günümüzde insanların yaklaşık olarak % 38 inde burun eğrili anlaşılmayacak kadar veya bariz bir şekilde bulunmaktadır. Burun kemiği kayması oluştuğu dönemde kişileri rahatsız etmese de eğriliğin ilerlemesi sonucunda hastalarda bariz şikayetler oluşturur. Bu şikayetler ilerlediğinde ve tedavi edilmediğinde riski daha fazla olan sağlık sorunlarına yol açabilir.

Burun kemiği kayması tanısı

Hastalar genel olarak burundan nefes alıp verme zorluğu yaşadıklarında veya burun tıkanıklığının sürekli olduğu durumlarda doktora başvuruyorlar. Bu şikayetleriniz ile gittiğiniz kulak burun boğaz doktoru öncelikle size burun bölgesine zarar verecek bir kaza, yaralanma veya travma türü bir rahatsızlık geçirip geçirmediğiniz sorulacaktır. Doktora anlatacağınız bilgiler sonrasında önce bilgisayarlı tomografi, sonrasında da endoskopik muayene işlemleri ile burun kemiği eğriliği rahatsızlığının tanısı konulmaktadır.

Burun kemiği kayması şikayetleri

1 ) Burun kemiği kayması hastalığının en belirgin şikayeti burun tıkanıklığıdır. Burun geceleri daha fazla oranda tıkanarak nefes alış verişini zorlaştırır.

2 ) Burun kemiği kaymasına bağlı olarak normal nefes alış verişi gerçekleştirilemediği için kısa süre de yorulma, öksürük, baş ağrısı, geniz akıntısı gibi şikayetler görülebilir.

3 ) Geceleri tıkanıklığın fazla olmasına bağlı olarak nefes alış verişi ağızdan gerçekleşir. Bu durum ortam ısısı ve nemi ayarlanamadığı için feranjit hastalığının oluşmasını tetikler.

4 ) Burun kemiği kayması sonucu yetersiz nefes alış verişi ile sinüsler anormal çalışarak sinüzit hastalığının oluşmasını ve larenjit ile bronşit hastalığının ilerlemesine neden olur.

5 ) Yetersiz nefes alış verişi akciğerin ve kalbin yüksek ritimde çalışmasına neden olur. Bu durum kalbin ve akciğerin daha fazla yorulmasına neden olur.

Burun kemiği kayması rahatsızlığının tedavisi

Burun iç bölgesinde bulunan kemiğin eğri olması durumuna bağlı olarak tedavi iki yöntemle yapılmaktadır. Bu yöntemler Septoplasti ve Rhinoplasti yöntemleridir.

1 ) Septoplasti yöntemi: Septoplasti burnun işlevini yeterli olarak yerine getirememesi durumlarında tercih edilen yöntemdir. Cerrahi bir operasyon olan bu yöntem ile olgunlaşmış kemik yapısında meydana gelen eğrilik veya bozukluk düzeltilir. Bu operasyon yaklaşık 30 – 40 dakika arasında sürmektedir. Bu operasyon erkeklerde burun kemiğinin olgunlaştığı 17 yaşından sonra kadınlarda ise 15 yaşından sonra uygulanabilir. Cerrahi bir operasyon olmasına karşın acısız bir ameliyat türü olan septoplasti yönteminde hastanın kendini rahat hissetmesine sağlamak amacıyla anestezi uygulanır. Septoplasti yöntemi estetik burun cerrahı tarafından yapılabildiği gibi kulak burun boğaz uzmanı cerrahlar tarafından da yapılabilir.

2 ) Rhinoplasti yöntemi: Rhinoplasti yöntemi burun kayması rahatsızlığı olan hastaların burun kemiğini düzeltmek veya burun kontrunu düzenlemek amacıyla yapılan bir burun ameliyatı yöntemidir. Estetik cerrahi alanına da giren rhinoplasti yöntemi 20 dakika kadar süren basit bir operasyon olduğu için acısız ve kolay bir yöntemdir. Bu yöntem septoplasti yönteminde olduğu gibi burun kemiğinin olgunlaşmasını tamamladığı yaş olan erkeklerde 17 , kadınlarda ise 15 yaşından sonra uygulanmalıdır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.