Cushing Sendromu Nedir

Share

Cushing Sendromu Nedir

Çok nadir rastlanan bir hastalık olmasına rağmen, geçtiğimiz günlerde ünlü bir sanatçımızın bu hastalığa yakalandığını söylemesiyle birlikte adı sıklıkla duyulan Cushing Sendorumundan söz edeceğiz.
Türk sinemasının Sultanı lakaplı, çok sevilen oyuncumuz Türkan Şoray’ın Cushing sendromu olduğunu üzücü bir şekilde öğrendik.
Usta sanatçımız Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı gecesinde sevenlerinin canını acıtacak bu haberi paylaştıktan sonra rahatsızlığıyla ilgili süreçler hızla yayıldı.
Biz de siz değerli ziyaretçilerimize, yazımız ile; belirtilerinden tedavisine kadar Cushing sendromuyla ilgili ayırt edici birtakım özellikler hakkında bilgi vermek istedik.

Öncelikle yıllar öncesine gidecek olursak, hastalığa kendi soyismini veren Dr. Harvey Williams Cushing’in 1932 yılında bu hastalığa ilk tanıyı koymuştur.
Vücuttaki böbrek üstü bezlerinde üretilen kortizol hormonu miktarı aşırı seviyelere yükselirse veya uzun süre bu seviyede kullanılırsa ortaya Cushing sendromu çıkar.

Cushing Sendromu belirtileri nelerdir?

Cushing Sendromu Nedir

Bu hastalığa yakalanıp yakalanmadığını anlamak için insanlar vücutlarındaki bazı değişiklikleri seyir halinde olmalıdır.
En çok görülen belirtileri arasında erkeksi bir görünüme dönüşmeyi, cinselliğe karşı isteğin azalmasını, aşırı kilo alımını ve yüz hatlarındaki yuvarlak görünümü sayabiliriz.
Bunların dışında hormonlardan kaynaklı kıllanmaları, adet günlerinde şaşmaları ve meydana gelecek ödemleri bayanlara özel olarak sayabiliriz.
Diğer hastalıklarda sık görülen akneler, ağrılar ve kas zayıflığı ise Cushing sendromunda daha az görülmektedir.
Bu nedenle başta saydığımız belirtileri yaşayan birisinin Cushing sendromunu aklına getirmesi daha kuvvetli bir ihtimal olacakken, diğer belirtiler bazı hafif rahatsızlıklardan kaynaklı olduğunu düşündürebilir.

Cushing Sendromu tedavisi var mıdır?

Kortizol üretimine neden olan hastalıklı ur veya bölgelerin ameliyat işlemi ile alınması neticesinde sağlıklı bir tedavi sürecine başlanabilmektedir.
Veya bunun gerçekleşmediği durumlarda böbrek üstü bezlerinin alınması da bir seçenek olabilmektedir.
Eğer tümör çıkarımı için cerrahi bir uygulama yapılmazsa radyasyon tedavisi öngörülebilir.
İlaçla tedavi yöntemi ise Cushing Sendromunda en az etki eden tedavi yöntemlerindendir. Çünkü hastalığın seyrinin sürekli takip edilmesi ve ilaç dozlarının ayarlanması gerekmektedir.

Genellikle yukarıda saydığımız bu tür tedaviler ile kortizol düzeyleri normale döndürülebilmektedir. Aksi halde ölümle sonuçlanacak üzücü vakaların yaşanmasının önüne geçilememektedir.

MHRS Online Randevu

View Comments

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.