Categories: Sağlık HaberleriSol

Diş Hekimliği Fakültesi

Share

Diş Hekimliği Fakültesi

Diş hekimliği fakültesi tıbbın önemli bir dalı olarak eğitim veren, genel sağlığın korunmasında ve geliştirilmesinde büyük bir rol üstlenen diş hekimleri yetiştirir. Türkiye’de bu yönde eğitim veren 64 adet diş hekimliği fakültesi bulunmaktadır.

Diş Hekimliği Fakültesi

Öğrenim süresi 5 yıl olan bu fakülteler, 1909 yılında ilk fakülte sistemine dayalı temelle oluşturularak eğitim ve öğretime başladı. 1964 yılına kadar 4 yıllık eğitim şeklinde planlanan diş hekimliği fakülteleri bu tarihten itibaren 5 yıla çıkarılarak tıp fakültelerinden ayrı bir konuma gelmiştir. Diş hekimleri bu fakülteleri bitirdiği zaman yüksek lisans derecesinde mezun olmaktadırlar.

İlk iki yıl öğrenciler bu fakültelerde maskeler ve maketler üzerinde çalışarak temel diş hekimliği derslerini teorikte alırken daha sonraki yıllarda daha çok işin pratik kısmına yönlendirilmektedirler. İlk iki yıl içinde öğrenciler hekimlik derslerinin yanı sıra edebiyat ve tarih dersleri de almaktadırlar.

Diş hekimliği fakültesi 3. yılında çocuk ağız ve diş sağlığına yönelik dersleri içermeye başlar. Bu yıl içinde öğrenciler diğer son sınıf stajerlerin yanında görerek eğitime tabi tutulurlar. Aynı zamanda cerrahi dersler ve tıp eğitiminin vazgeçilmez dersleri olan klinik bilimlerine yaklaşımları da öğrenirler. Diş hekimliği fakültesi bu dönemden itibaren ağız ve diş sağlığına yönelik, çene cerrahisinide içeren yaklaşımları edinerek tıp fakültelerinden ayrılan bir bölüm olduğunu öğrencilere hissettirir.

4. seneye gelindiğinde işin pratik kısmı daha da artarak, daha çok görerek öğrenme üzerinde durulur ve staj sayısı her ders için biraz daha fazlalaşır. Hastayla birebir yakınlaşma ve öğrencinin hastaların tedavisinde sorumluluk almaları başlar. 4. sınıfta öğrenciden beklenen kendine güvenen bir hekiminin temellerinin atılmasıdır. Bu sebeple belirle sayıdaki bir hasta sayısına hitap etmeleri ve tedavilerini üstlenmeleri beklenir. Bu yıl içinde aynı zamanda toplum diş sağlığı ve koruyucu diş hekimliği gibi konularda uzmanlaşarak toplum içinde bireysel bakıma bakış açısı edindirilirler.

5. sınıf artık öğrencinin klinik eğitiminin çok önemli olduğu, teorik derslerin pratikle bütünleştirilmesi gerekliliğinin ön plana çıktığı bir yıldır. Her dersin baraj sistemini aşan ve teorik sınavlarda yeterli seviyeye ulaşan öğrenciler için mezuniyetin yolu açılmış olur. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar 2012 yılından itibaren getirilen yeni sınav sistemi değişikliği olan Dişte Uzmanlık Sınavı(DUS) ile akademik yükseliş yapabilirler.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.