Doğum Anomalileri

Share

Doğum Anomalileri

Doğumla İlgili Komplikasyonlar

Doğumla ilgili komplikasyonların başında çoğul gebelikler gelmektedir. Ayrıca gebeliğin süresi ile ilgili sorunlar, amnios sıvısı ve amnios kesesi ile ilgili sorunlar, gebelik kordonu ile ilgili sorunlar, ağrı mekanizması bozuklukları, ilerlemeyen doğum eylemi (engellenmiş), uzamış doğum eylemi, hızlı doğum, uterus inversiyonu vb’dir.

Doğum Anomalileri

Çoğul gebelikler: Kadının birden fazla bebeğe gebe kalması durumudur. İkiz gebelikler, tek yumurta ikizleri veya çift yumurta ikizleri şeklinde olabilir. Tek Yumurta İkizinde; bir spermatozoid ile döllenmiş ovum gelişme aşamasında ikiye bölünür. Ayrılan bu bölüm, kendi başına bir fetüs meydana getirir. Bu gebelikte fetüsler aynı cinsiyete sahiptirler. Her iki fetüsa ait plasenta, amnios ve koryon zarları bakımından değişik tablolar görülür. Ya her iki bebekte aynı amnios kesesi içinde tek plasenta ve iki kordon vardır. Ya da her iki bebek ayrı ayrı amnios kesesi içinde ve iki kordon ve iki plasenta vardır. Çift Yumurta İkizinde; iki ovum, iki ayrı spermatozoid tarafından döllenir. Bu gebelikte fetüsler aynı cinsiyete sahip olabilecekleri gibi cinsiyetleri farklı olabilir. Her iki fetüsa ait plasenta, koryon ve amnios zarları vardır ve ayrı ayrıdır.

Gebelik Süresi ile İlgili Sorunlar:

  • Prematüre Doğum Eylemi (27- 38’nci haftalar arasında doğum eyleminin gerçekleşmesi),
  • Sürmatüre Doğum Eylemi (40 haftadan uzun süren gebelikler)

Amnios Kesesi ve Amnios Sıvısı ile İlgili Sorunlar

Hidroamnios: Amnios kesesinde normalden fazla su bulunması durumudur. Amnios sıvısı normalde 1-1,5 lt.dir. Hidroamniosda bu miktar daha da artar.

Oligohidroamnios: Amnios kesesinde normalden az (300 cc. den az) su bulunması durumudur. Gebe hastaneye sevk edilmelidir.

Erken Membran Rüptürü (Suların Erken Gelmesi): Bu durumda anne ve bebekte enfeksiyon tehlikesi vardır. Fetal sıkıntı olabilir. Bu nedenle gebe derhal bir sağlık kuruluşuna sevk edilir.

Gebelik Kordonu ve Amnios Kesesi ile İlgili Sorunlar

Kordon Sarkması: Bebeğin göbek kordonunun pelvise yerleşen kısmın önünde serviksten dışarıya (vajina içine) sarkmasıdır. Fetüsün hayatı tehlikeye girebilir. Göbek kordonu pelvise yerleşen kısım ile anne pelvis kemiği arasında sıkışarak fetal dolaşıma engel olur.

Fetal Sıkıntı: Uterus içindeki bebeğin plasental dolaşımın bozulması sonucu oksijensiz kalması durumudur. Anneye oksijen verilir. Gebe derhal hastaneye götürülür.

Ağrı Mekanizması Bozuklukları

Doğum eylemi başladığı halde, uterusun bebeğin dışarıya atacak kadar kuvvetle kasılmamasıdır. Primer veya sekonder olarak ortaya çıkabilir. Primer ağrı zaafında başından itibaren ağrılar zayıftır. Sekonder ağrı zaaafında ise, önce normal uterus kasılmaları devam ederken doğumun ileri devrelerinde ağrının zayıflamasıdır. Gebe hastaneye sevk edilir.

Doğum Süresi ile İlgili Sorunlar

İlerlemeyen Doğum Eylemi (Engellenmiş): Doğum eyleminin başlangıcıyla kuvvetli ve düzenli uterus kontraksiyonlarına rağmen gelen kısmın doğum kanalında ilerlememesi durumudur. En uygun tedavi sezeryandır.

Uzamış Doğum Eylemi: Doğum eyleminin normalden uzun sürmesi durumudur. Doğum eylemi 12 saati geçtiğinde anne ve bebekte enfeksiyon fetal sıkıntı ve ölüm, uterus rüptürü ve buna bağlı anne ve bebek ölümü olabilir. Baş – pelvis uyuşmazlığı ve geliş bozukluklarında gebe derhal hastaneye götürülür. Sezaryen uygulanır.

Hızlı Doğum: Doğum eyleminin normalden kısa sürmesidir. Tüm doğum eylemi 4 saat ya da daha kısa sürede tamamlanır. Anne ve bebek için tehlikeli bir durumdur. Hızlı ilerleyen bir doğum eyleminde gebe hastaneye yatırılmalıdır. Gebe ayağa kaldırılmaz, ıkındırılmaz.

Uterus İnversiyonu: Uterusun tersine dönmesi durumudur. Çok nadir görülmekle beraber kanama ve ağrı şoku nedeniyle anne ölebilir. Hızlı doğumda ve plasenta çıkarırken çok dikkatli olunmalıdır. İleri durumda anneye derhal cerrahi müdahale ile histerektomi uygulanır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.