Categories: Sağlık Haberleri

El ve Ayak Mantarına Son

Share

El ve Ayak Mantarına Son

Ciltte oluşan mantar yaygın bir bakterisel hastalıktır. Aynı ayakkabıyı birden fazla kişinin kullanması, ayakların devamlı terli olması, ayakkabı vurması ile oluşan basit yaralanmalar mantarın oluşumuna ve ilerleyip bulaşmasına sebep olur.

Mantar en çok karanlık ortamları sever ve buralarda ürer. Bundan dolayı uzun süre ayakkabıda kalan ve terleyen ayak mantar hastalığının oluşması için iyi bir zemindir. Havadan bulaşan bir hastalık değildir. Tedavisi kolay olmasına rağmen tekrar edebilir. Eğer tedaviye geç başlanırsa veya tedavi edilmez ise el ve ayak tırnaklarında da görülebilir. Daha çok erkeklerde rastlanır. Kadınlarda ise yaşlandıktan sonra daha sık görülür.

Ayak mantarının kişiye göre değişen bir görüntüsü vardır. Parmak aralarında yararlar şeklinde olabileceği gibi ayak kenarlarında su toplanması görüntüsü de oluşturabilir. Yanma hissinin yanı sıra kaşıntıya da sebep olur. Devamlı kaşınması durumunda yaralar çoğalıp kanayabilir. Cildi tahriş eder, dökülmelere yol açar. Kimi hastalarda tırnaklara kadar olan mantar tırnak kaybına da yol açar. Deride oluşan mantarın tedavisinin kolay olmasına rağmen tırnakta oluşan mantarın tedavisi güçtür. Tırnağın anormal şekilde kalınlaşması, kesilmesinin bile zorlaşması, ileride tırnakların düşmesi gibi sorunlar yaratır. Mantar hastalarda ayak kokusuna da sebep olur.

Mantar birçok alanda üreyebildiği için üreme ortamlarında daha dikkatli olmak gerekir. Nemli bir ortam olan hamam ve saunalarda çıplak ayak ile dolaşmamak uygundur.

Tırnak mantarında tırnağın kesim şeklide önemlidir. Yuvarlak kesilen tırnaklarda daha çok ürerler. Bu yüzden tırnaklar mümkün olduğunca düz kesim olmalıdır. Bu sayede kenarlarında oluşum engellenebilir. Dar ayakkabılarda mantar oluşumunu tetikler. Ayakların sıkışması, tırnaklarıda sıkıştırır. Bu sebepten meydana gelen yaralanmalar mantarı tetikler. Ayaklar hava almalı, sıkışmamalı ve rahat olmalıdır.

Mantar Hastalığının Tedavisi

Özellikle el manatarı kolay yayılırve bütün vücuda ulaşabilir. Bundan dolayı tedavinin çabuk yapılması gerekir. Alternatif tıp yöntemleri ile bu sorun çözülebilir. Aynısefa bitkisi ve temiz suyu kaynatıp, ılıttıktan sonra el ve ayaklarımızı içinde bekletebiliriz. Bu yöntem birkaç hafta denendikten sonra olumlu sonuç alınabilir. Ayrıca civanperçemi de çok etkilidir. Yeteri kadar civanperçemi temiz suya konup lapa elde edilir. Uyumadan evvel parmak aralarına sürülür. Ayaklarımız ve ellerimiz hava alabilecek şekilde sarılır. Bu yöntem bir gün kullanılıp bir gün ara vermek sureti ile tekrarlanır. Hastalığın cerrahi müdehalesi yoktur. Tamamen temizlik ile çözülen bir sorundur. Şunlar uygulandıktan sonra herhangi bir rahatsızlık olmaz;

– El ve ayaklar devamlı yıkanmalıdır.

– Nemli bırakılmamalıdır.

– Başkalarının ( mantar olanlar özellikle) ayakkabı ve çorapları giyilmemelidir.

– Halka açık tuvalet ve hamam gibi yerlerde çıplak ayak ile yere basılmamalıdır.

– Tırnak kesimine dikkat edilmelidir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.