Eyvah Çocuğum Hiperaktif Şimdi Ne Yapacağım

Share

Eyvah Çocuğum Hiperaktif Şimdi Ne Yapacağım

Eyvah Çocuğum Hiperaktif Şimdi Ne Yapacağım

Çocuklarda hiperaktivite bozukluğu 4-5 yaşlarında kendini göstermeye başlayan psikiyatrik bir hastalıktır. Bu hastalık halk arasında “düz duvara tırmanan çocuk” anlamına da gelir. İşin gerçeği bu hastalık; sürekli hareketli, gereğinden fazla enerjik, yerinde duramayan olarak ifade edilebilir. Bu davranışsal hareketliliğin abartılı olması tanının konunlamasında üzerinde durulan başlıca kriterdir.

Bu hastalığın nedenleri arasında günümüzde üzerinde durulan birincil neden genetik geçiş ve huzursuz aile yapısıdır. Ailede istismara maruz kalmış, ağır ihmalli bir çocuğun hiperaktivite bozukluğuna yakalanma oranı daha yüksektir.

Halk arasında bu tip çocuklar ailesel ya da çevresel olan yanlış tutum ve düşünce yapısı yüzünden; üstün zekalı, şımarık, tembel gibi terimlerle ifade edilir. Önce anne ve babanın durumu kabulleniyor oluşu, çocuğun sağlık ve eğitim hayatına dair atacağı en büyük adımı oluşturur. Bunun için aile, hiperaktivite bozukluğunun nedenini  farklı terimlerde aramadan, çözüme yönelik bir tutum sergilemelidir ki geri dönüşü zor olacak başka psiyatrik problemlerin zemini hazırlanmasın.

Bu hastalıkta ayırt edici belitiler vardır. Bu noktalara özellikle dikkat edilirse ailenin çocuğuna bakış açısı farklılaşarrak kabullenmesi daha kolay olur.

Hiperaktivite bozukluğu olan çocuk;

  • Ayrıntıya önem vermez yada dikkatsiz hatalar yapar
  • Yaptığı işlerde ve oyunlarda konsantrasyonunu sağlamada güçlük çeker.
  • Çoğu zaman sizi dinlemez, miş gibi yapar.
  • Ödevler ve aktiviteler gibi zihinsel yorucu etkinlikleri geçekleştirmede güçlük çeker.
  • Unutkandır ve dikkati çabucak dağılır.
  • Oturması gereken bir durumda yerinde duramaz.
  • Yavaşca ve sakince olan oyunlarda başarılı değildir.
  • Cümlenin veya sorunun bitimini beklemez, aceleci ve çabuk konuşur.
  • Sırada beklemek gibi bir kavramı yoktur.
  • Çok çabuk öfkelenir ve yetişkinlerle sık sık tartışır.
  • Bilerek ve isteyerek can sıkıcı durumlar yaratır. Pişmanlık duymaz ve suçlunun daima başkası olduğu konusunda ısrar eder.
  • Alıngandır, daima suçu başkasında arar.

Hiperaktivite Tedavisi

Hastalık tedavi sürecinde anne-baba-çocuk üçgeni içerisinde seyreder. Temel sorunun saptanmasının ardından hiperaktif çoçuğa sahip ailenin, okul ve uzman doktor arasında koordineli bir çalışma içerisinde olması beklenir. Aile, eğitimde rol alacak kişiye detaylı bilgi vererek eğitimcinin daha sabırlı yaklaşımlarda bulunmasını isteyebilir. Temel kural çocuğun sağlıklı iletişimler kurmasını sağlayabilmektir. Aile kendinde bulduğu yanlış tutumları pozitife çevirebilmeli ve çocuktan beklentisini açıkca ortaya koyabilmelidir.

Hiperaktivite bozukluğunda ilaç tedavisinin rolu çok büyüktür. Bu ilaçlar çocuğun dikkatinin artmasına, davranışsal tutumunun değiştirilmesinde önemli bir yere sahiptir. İlaçlar çocuğa uygun yaş, zeka ve kilogram düzeyinde hesaplanarak başlanır. İlaç tedavisinde başarı oranı gayet yüksektir.

Hiperaktivite bozukluğu çocuğun hem şimdiki, hem de gelecekteki yaşamını birebir etkileyen ve tedavi edilmezse psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik kayıplara neden olabilen ciddi bir sağlık sorunudur. Bu hastalığın tanısı çocuk psikiyatristlerince konulur ve tedavisi yine bu uzman kişiler tarafından yürütülür. Hiç bir aile kendince çocuğunun hiperaktif olduğunu düşünmemelidir ve yanlış adımlar atmaktan kaçınmalıdır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.