Categories: Sağlık HaberleriSol

Faranjit (Farenjit) Nedir Belirtileri Tedavisi

Share

Faranjit (Farenjit) Nedir Belirtileri Tedavisi

Faranjit Neden Olur?

Halk arasında ki ismi boğaz iltihabıdır. Burun, ağız boşluğunun arka kısmın da ve özellikle boğaz kısmın da oluşan enfeksiyondur. Çok fazla yaygın bir rahatsızlıktır, genelimiz bu hastalığı birçok kez geçirmişizdir. En belirgin özelliği yutkunma problemi ve boğaz ağrısıdır.  Halk arasın da boğaz iltihabı diye tanıdığımız bu hastalık yaklaşık 4 ile 10 gün içerisin de iyileşir. Ve bu hastalık için oturup beklemekten başka çare yoktur. Bu hastalık tıp da iki dala ayrılır biri Akut diğeri is Kronik Faranjit hastalığıdır. İki hastalık dalı da bir birinden çokça farklıdır.  Bir anda başlayan ve hızlı ilerleyen Akut Farenjit hastalığıdır. Akut Farenjit’in belirtilerin de genellikle şunlar vardır. Bilindiği üzere sadece boğaz ağrısı değildir. Ama vücudun sadece üst kısmın da başlayan, oluşan bir hastalıktır. Belirtileri ise, boğaz kuruluğu, boğaz yanması, boğaz ağrısı,  ara da bazen ses kısılması, halsizlik, ateş ve burun akıntısı gibi şeylerdir. Kronik Farenjit ise Akut Farenjitten daha farklı özellikler gösterir. Halsizlik, kırgınlık ve ateş belirtileri yoktur ama yutkunamama, gıcık tutması, öksürük, ara ara boğaz temizleme isteği belirtileri görülür. Boğazdaki iltihap çok önemlidir Kronik Farenjit ama hava kirliliği gibi boğazı tahrik den etmenler daha büyük sorunlara yol açar. Aslın da bu iki hastalık bir birinden çok farklı olabilir, fakat Akut Farenjit çok fazla tekrarlanıyorsa bu döngü Kronik Farenjit’e çevrilebilir.

Farenjit Nedenleri Nelerdir?

Faranjit (Farenjit) Nedir Belirtileri Tedavisi

Bakteriler ve Virüsler:

Grip ve Soğuk algınlığına benzer hastalıklar Akut yolu Farenjit’ine sebep olur. Çevrede ki etkiler, solunum yolu ile saçılan mikroplar, hava da dolaşan virüs ve bakteriler ziyadesiyle ağız ve burun bölgelerinin temiz olmayan yerlere değmesi sonucuyla oluşabilir ve Akut Farenjit’ine sebebiyet verir. Henüz virüs ve bakteri, iltihap, enfeksiyon oluşumu olmadan antibiyotik gibi ilaçlar kullanmak tavsiye edilmez çünkü alınan ilaç iyileşmeye ve ya geçirmeye yaramaz. Genellikle insanlar bu hastalığa kışın ve ya sonbahar mevsimleri arasın da yakalanır daha sonra bütün aile fertlerine yayılır.

Boğaz Tahrişi:

Boğaz tahribine yol açan şeyler genellikle şunlardır; hava kirliliği, aşırı fazla toz, sigara, tozlu hava, geniz akıntısı, kuru hava, alkol, aşırı Sıçak ve aşırı soğuk içecekler boğaz tahribine yol açar buda akut hastalığının başlangıcı sayılır.

Reflü:

Reflü hastalığı da boğaz tahribine yol açan diğer önemli bir sebepler arasındadır. Genellikle insanların çoğu bu hastalıktan şikâyetçidir çünkü mide de bulunan asitler yemek borusuna kaçarak boğazın tahriş olmasına sebebiyet verir.

Burun Tıkanıklığı:

Burun tıkanıklıkları sadece iltihaba bağlı değildir, burun kıkırdağının eğri bir yapıya sahip olması,  burun kemiklerin de oluşan hasarlar ve ya geniz akıntısı sebebiyle de tıkınabilir.  Burun tıkanıklılığı solunum yolları döngüsünü bozar ve birey ağzından nefes almaya başlar, bu durum da boğaz da kuruluk hissi ve yanma hissi oluşur, böylelikle de boğaz tahrik olunca enfeksiyon el başlangıç olur.

Alerjenler:

Çim ve ya ağaçta bulunan ve ya başka bitkiler de bulunan polenler mevsimsel alerjisi olan insanlara fazla zarar verir. Boğazı tahrik ederek Faranjit’e sebep olur. Ayrıca araştırmalara göre saman nezlesi adı verilen hastalık Kronik Farenjit’e sebebiyet vermektedir.

Sigara ve Alkol Tüketimi:

Sigara içmek çok zararlı bir alışkanlıktır ayrıca zaten solunan zararlı bir pis dumandır, bu da boğazı fazlasıyla tahrik eder. Ayrıca Kronik Farenjit’e sebebiyet verir. Alkolde ki durum ise için de bulunan maddeler yoluyla sık sık tüketilmesi sonucu oluşur.

Hastalıklar:

Bir kişi sürekli alerji, grip, enfeksiyon el, nezle, sinüzit, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara sürekli yakalanıyorsa bunlar sürekli tekrarladığı için boğaz tahrik olmasıyla faranjit’e dönüşür.

 

 

 

Farenjit’e İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

–          Sarımsak

–          Bal

–          Zencefil

–          Fesleğen

–          Nane

–          Limon

Faranjit Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?

Alerjiler sık sık tekrarlayan sinüs enfeksiyonları daha önceden Faranjit ya da grip olmuş biriyle yakın temasta içine girmek, faranjit risklerini artıran sebepler arasındadır. Ayrıca sigara kullanıyorsanız ve ya kullanılan ortam da bulunuyorsanız buda tetikleyen etkenlerden bir tanesidir. Bu durumlarla karşılaştıktan sonra ilk yapacağınız iş bir doktora görünmek olmalıdır ve olabilecek hastalıklar önlemek için doktorunuzun verdiği tedavi yöntemini uygulamalısınız.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.