Categories: Sağlık HaberleriSol

Gebelik Öncesi Hazırlık

Share

Gebelik Öncesi Hazırlık

Hamilelik döneminin son aşaması oldukça önemlidir. Ne kadar iyi bir hamilelik dönemi geçirilmiş olunursa olunsun, son zamanlarda yapılacak hatalar sıkıntılı hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçların bir kısmı anneyi bir kısmı bebeği, bir kısmı da hem anne hem bebeği hayati yönden tehdit edecek niteliktedir.

Gebelik öncesi hazırlık dönemine Traway adı verilir. Bu traway döneminin  en önemli kısmı ve doğum öncesi hazırlıkta en başta gelen bölüm trawayın yani hamilelik öncesi hazırlık döneminin birinci evresidir. Nişan adı verilen muküs yapının vajinal kanaldan gelmesinden sonra başlayan bu dönemde anne doğum için hazırlanır. Pelvik yapının genişlemesi ve pelvis açıklığının yeterli boyutlara ulaşması beklenir. Doğum öncesi kasılmaların en sık olduğu dönemdir. Bu kasılmaları kontrol altına alarak nefes egzersizleri yapmak, doğum esnasında oluşacak yorgunluğu  ve ağrıyı en aza indirir.

Gebelik öncesi hazırlık döneminin ilk evresinde pelvik açıklığın 10 cm ‘ye ulaşması yada 8- 9 cm boyutlarında olması ile doğum eylemine anne adayı alınır. Pelvik açıklık 10 cm’ye ulaşmaz ise ve doğum belirtileri gelişmiş ise anne adayı acilen sezeryana alınmalıdır.

Hamileliğin sona ermesine kadar olan sürecin önemi ile birlikte hamilelik gerçekleşmeden önceki süreçte oldukça önemlidir anne adayının en doğurgan olduğu dönemde gerçekleşen cinsel ilişki ile başlayan bu dönem 1 yıl kadar süreyle devam edebilir. Bu süreye kadar gebeliğin oluşmaması kısırlık olarak değerlendirilmez. Bu süreyi geçkin çiftlerde kısırlık açısından gerekli testlerin yapılması gerekir. Hamilelik öncesinde anne adayı stresten uzak durmalı, hem adet döneminin, hem de yumurtlama döneminin düzenlenmesi için beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelidir. Cinsel tercihen, sperm sayısının yüksek olmasının sağlanması için iki günde bir olacak şekilde uygulanmalıdır. Tabi ki bu durumun aksine gelişen gebelik olaylarına sıkça rastlanmaktadır. Ancak günümüzün daha fark edilmemiş bir rahatsızlığı konumunda olan kısırlık sorunu da sıkça görülmektedir. Çocuk sahibi olamayan çiftlerin sayısı oldukça fazladır ve gün geçtikçe çoğalmaya devam etmektedir. Bunun başlıca nedenleri tüketilen besinler, stres odaklarının artışı ve radyasyon yayılımının artmasıdır bu durum annede doğurganlığı, babada ise sperm sayısında düşüşe neden olduğundan bu tip durumlar gittikçe yaygınlaşmaktadır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.