Categories: Sağlık HaberleriSol

Hamilelikte Diş Tedavisi

Share

Hamilelikte Diş Tedavisi

Her durumda olduğu gibi hamilelik durumunda da bazı diş tedavilerinin yapılması gereklidir. Hamilelik döneminde gelişebilecek diş sorunlarına, hastanın durumuna göre işlem yapılır. Diş tedavileri hamileliğin hangi aşamasında olunursa olunsun ihmal edilmemelidir.

Hamilelikte Diş Tedavisi

Hamilelikte diş tedavisi için, eğer işlem öncesinde ilaç planlaması yapılması gerekiyorsa, yani bir tedavi düzenlenecek ise mutlaka kadın doğum uzmanına danışılarak ilaçlar reçete edilmelidir. Antibiyotik türevlerinin çoğu, özellikle diş apselerinde kullanılan antibiyotiklerin hamilelikteki etkileri tam olarak bilinmemektedir. Bu yüzden bu ilaçların kullanımı planlanırken dikkatli olunmalıdır.

Hamileliğin 1. ve 3. tremestri yani ilk 3 aylık dönem ile son 3 aylık dönemi en riskli dönemlerdir. Bu iki dönem arasında en risklisi ise ilk 3 aylık dönemdir. bu dönemde yapılacak yanlış uygulamalardan tutun, annenin ruh ve fizik sağlığı bebeği etkilemektedir. Bu dönemlerde yapılcak uygulamalar eğer mümkünse 2. tremestr yada doğum sonrasına ertelenmelidir. Eğer ertelenmemesi gerekn bir durum mevcutsa ve basit tedaviler ile tedavi ertelenebilecek ise, öncelikli olarak bu basit tedaviler uygulanmalıdır. Basit tedavilerin uygulanamadığı durumlarda ileri tedavi yöntemleri için ilgili uzman hekim ile koordine kurulmalı, gerekirse gerekli tıbbi yada cerrahi müdahale kadın doğum uzmanı eşliğinde yapılmalıdır.

Hamilelikte diş tedavisi uygulamasının riskli olacağı düşünülen planlı gebeliklerden önce mutlaka diş tedavileri tamamlanmalıdır. Çünkü bu gebeliklerin mevcut riskinden dolayı, yapılacak diş çekimi, kanal tedavisi gibi işlemler risk oranını arttırabilir. Bu planlamalar sadece hamileliğin riskli olduğu durumlar için geçerli değildir. Normal bir gebelik beklenen hastalarda da öncelikli diş tedavisi, hamilelik sürecinin rahat geçirilmesi açısından önemlidir.

Hamilelikte diş tedavisi uygulanırken, işlemler esnasında bir ilaç uygulaması gerekiyor ise, bu ilaçlar gebelik kategorisine göre belirlenmelidir. Örneğin gebelik kategorisi X olan ilaçlardan seçilmemelidir. Gebelik kategorisi X olan ilaçlar yoğun rahim içi kanamalara ve düşüklere sebep olabilir, anne ve bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir. İşlem öncesinde mümkünse hastanın takibini yapan kadın doğum uzmanı, mümkün değilse mevcut bir kadın uzmanının görüşü alınarak ilaç uygulaması yapılmalıdır. Riskli görülen her durumda işlem gerekliyse, kadın doğum uzmanının gözetiminde bu işlem yada işlemler gerçekleştirilmelidir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.