Categories: Sağlık HaberleriSol

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Share

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Kadınlarda en fazla rastlanan kısırlık nedenleri şunlardır:

  • Daha çok genç kadınlarda görülen, genelde iyi huylu olan ancak bazen ağrıya neden olan Endometriozis hastalığı aynı zamanda kısırlığın da bir nedenidir. Bu kronik bir hastalıktır. Karnın alt bölgesinde ve rahmin dış kısmında, rahim mukozası gibi görünen bir doku oluşur. Bu doku zaman içinde karın zarı, yumurtalıklar, yumurta kanalları, hatta bağırsaklar gibi bir kısım organlara yayılır. Genellikle bu rahatsızlık hafife alınır. Ancak önlem alınmazsa, yumurtalıkları, rahmi ve fallop tüplerini etkileyerek kısırlığa neden olur.
  • Anne sütünün üretilmesini sağlayan ve beyindeki hipofiz bezi tarafından salgılanan hormon olan Prolaktin’in seviyesi, hamile olmayan kadınlarda bazı durumlarda aşırı yükselir. Bu durum, yumurtlamayı önlediği için önemli bir kısırlık nedeni kabul edilir. Prolaktin seviyesindeki yükselmenin nedeni tam olarak bilinemiyor ancak fazla protein tüketiminin ve aşırı stresin buna neden olduğu kabul ediliyor.
  • Fallop tüplerinde ortaya çıkan şekil bozuklukları veya tıkanıklıklar, genel olarak fallop tüpü iltihabına neden olur. Daha çok cinsel yoldan bulaşan bir enfeksiyon bu duruma neden olur. Fallop tüplerinin hassas bir yapısı vardır. Bu tür bozukluk veya tıkanıklık durumu, yumurtanın rahme taşınmasını, spermin rahme akışını ve doğal olarak yumurtanın döllenmesini engeller.
  • Genelde 30 ve 40 arası yaşlardaki kadınlarda miyomlara çoklukla rastlanır. Miyomlar rahim duvarında oluşurlar ve iyi huylu sayılan tümörlerdir. Bu miyomlar, yukarıda bahsedilen fallop tüpü tıkanıklıklarına da bazen sebep olabilirler. Ayrıca miyomların bir olumsuz etkisi de döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasına ve uygun şekilde rahme yerleşimine engel olabilmesidir. Her iki durumda da gebeliği önlediğinden bir kısırlık nedeni sayılırlar.
  • Menopoz, kadınlarda doğurganlığın bittiği bir dönemdir. Eğer bir kadın 40’lı yaşlar öncesinde, vaktinden çok önce menopoza girmişse bu bir kısırlık nedeni sayılır. Çünkü artık adet görme duracak ve yumurta üretimi olmayacaktır. Erken menopoz durumuna neyin sebep olduğu tam olarak bilinememektedir. Genelde bazı bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının buna neden olabileceği kabul edilmektedir. Ayrıca kemoterapi veya radyoterapi tedavilerinin görülmüş olması veya aşırı sigara içilmesi de erken menopoz nedenleri arasındadır.
  • Bir diğer kısırlık nedeni olarak pelvik enfeksiyonlar gösterilebilir. Kadının üreme organlarının yer aldığı kemik çatısı içinde bakteri veya virüs gibi bir kısım mikrobiyolojik etkenlerle bir enfeksiyon oluşabilir. Bunlar çoğunlukla cinsel ilişki ile bulaşırlar. Ancak geçirilen bir ameliyat ya da daha önce yapılan doğum ve kürtaj gibi müdahalelere bağlı olarak da ortaya çıkabilirler.
  • Yumurtlama fonksiyonlarındaki problemler de bir kısırlık nedenidir. Yumurtlama olmazsa gebelik de olmayacaktır. Bu duruma fazla yapılan spor hareketleri, bazı tümörler, bir yaralanma durumu ya da uzun süren açlık neden olabilir. Başka bir rahatsızlığın tedavisinde kullanılan ilaçlar da buna neden olmuş olabilir. İlaçların sebep olduğu kısırlık kalıcı olmayabilir. İlaç kullanımı sona erdiğinde çoğu zaman doğurganlık da yeniden kazanılır.
  • Androjen hormonu, kadında da erkekte de bulunan ve böbrek üstü bezlerinin salgıladığı bir erkeklik hormonudur. Eğer kadında bu hormon beklenen seviyenin çok üzerinde salgılanıyorsa bu durumda yumurtlama sorunları ile karşılaşılır. Androjen hormonunun yükselmesinin, şişmanlık ve vücudun insülin direnci ile bir ilişkisi olduğu kabul ediliyor.
  • Tiroit bezindeki bir bozukluk, kadında çok fazla tiroit hormonu salgılanmasına ya da bu durumun tersi çok az miktarda salgılanmasına neden olabilir. Her iki durumda da adet döngüsü etkilenir. Bu da bir kısırlık nedeni sayılabilir.
  • Birçok kanser türü kadının gebe kalmasına ciddi şekilde engel olmaktadır. Özellikle üreme sisteminde ortaya çıkan kanserler kesinlikle doğurganlığı önlemektedir.
MHRS Online Randevu

View Comments

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.