Categories: Sağlık HaberleriSol

Kesici ve Delici Göz Yaralanmalarına Müdahale

Share

Kesici ve Delici Göz Yaralanmalarına Müdahale

Kesici ve Delici Göz Yaralanmalarına Müdahale Kesici ve delici göz yaralanmaları saldırı amaçlı bıçak, makas gibi kesici aletlerle olabileceği gibi iş kazası sonucu taş, metal, cam, tel parçası saplanması, sıçraması şeklinde de karşımıza çıkmaktadır.

Kesici ve delici göz yaralanmaları saldırı amaçlı bıçak, makas gibi kesici aletlerle olabileceği gibi iş kazası sonucu taş, metal, cam, tel parçası saplanması, sıçraması şeklinde de karşımıza çıkmaktadır. Bu tip kazalarda genellikle kesici veya delici aletin belli bir hızla göz veya göz çevresi dokuları içine saplanması veya tamamen içeri girmesi söz konusudur. Göze toz, kum kaçması, tırnak ile çizilmesi gibi kısmen daha hafif yaralanmalarda bu başlık altında değerlendirilebilir.

Kesici ve Delici Göz Yaralanmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

  • Göze batan cisim veya alet kesinlikle çıkarılmaya çalışılmamalıdır. Mümkünse hareket etmesini engelleyecek önlemler alınmalıdır.
  • Hastanın mümkün olan en kısa sürede acil nakli sağlanmalıdır.
  • Hastanın gözüne bastırmasına, ovuşturmasına engel olunmalıdır. Göze batan cisim gözün daha fazla hasar görmesine sebep olabilir.
  • Kanama olsa bile göze kesinlikle baskı uygulanmamalıdır.
  • Kesici ve delici göz yaralanması olan hastanın nakli beklenecekse bu sırada ağızdan antibiyotik ve kas içine tetanos aşısı uygulanabilir.
  • Hastanın ilk değerlendirmesi yapılmadan anestetik damla, pomad, ağızdan ağırı kesici kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Tüm göz içi dokularının yara yerinden dışarı boşalmasına neden olabileceğinden göz kapaklarını zorla açmaktan kaçınılmalıdır.
  • Göz yaralanması olan hasta gözünü açabiliyorsa; sağlam göz kapatılarak travmalı gözle gazete, dergi vs. okutularak görme azalması değerlendirilebilir. Okuyamıyorsa birkaç metre uzaklıktan başlayıp giderek yaklaşarak parmaklarınızı göstererek görüp görmediği sorgulanmalıdır. Gözünün hemen önünde elimizin sallanma hareketlerini bile fark edemiyorsa ışık kaynağı ile ışığı kapatıp açarak görüp görmediği sorulmalıdır.
  • Hasta gözünü açabiliyorsa kuvvetli bir ışık ve bir büyüteç yardımıyla diğer gözle kıyaslanarak hastanın gözü incelenmelidir.
  • Nakil sırasında göz kapatılmalı ancak bu baskılı olmamalıdır.
  • Göz yaralanması olan hastaya mümkün olduğunca kuvvetli hapşırmaması, ıkınmaması tembihlenmelidir.
MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.