Kireçlenme (Osteoartrit) Nedir

Share

Kireçlenme Osteoartrit Nedir

Eski ve yaygın hastalıklardan biri olan osteoartrit yani kireçlenme eklemlerde kıkırdak yıkımından dolayı oluşan eklem ağrılarına yol açan bir hastalıktır. Osteoartrit her eklemi de etkileyebilir. Fakat genellikle kalçada, dizlerde ve bel kemiğinde oluşur. Ayrıca parmak eklemlerinde de oluşabilmektedir. Kireçlenme yaş ilerledikçe daha sık görülür. Hem kadınları hem de erkekleri etkilemektedir.

Kireçlenme Osteoartrit Nedir
osteoartrit yani kireçlenme eklemlerde kıkırdak yıkımından dolayı oluşan eklem ağrılarına yol açan bir hastalıktır.

Sağlıklı eklemlerde, eklemi oluşturan her kemiğin ucunda kemiği kavrayan ve kemiklerin üzerini örten kıkırdak adlı doku mevcuttur. Kıkırdak, eklemin rahat hareket edebilmesi için yumuşak ve kaygan bir yüzey oluşturarak kemiklerin birbirine sürtünmesine engel olur. Kıkırdak yapısı yaş ilerledikçe değişmeye başladığı için fazla ve kötü kullanılan hastalıklı eklemde kıkırdak daha kolay zarar görür. Bu oluşan kıkırdak hasarının oluşma süresi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ailesinde kireçlenme görülen kişilerde kireçlenme daha sık ve erken ortaya çıkar. Bir süre sonra eklem zarı kıkırdak hasarına bağlı olarak iltihaplanır. Bu iltihaplanma kıkırdağa daha fazla hasar verir. Kıkırdak hasarının yanı sıra eklem zarlarının salgıladığı sıvı özelliğini yitirir ve bunun sonucunda hasar daha fazla ilerler. Genellikle kişi rahatsız olan eklemini hareket ettirmekte zorlanır. Egzersiz yaptıramazsınız, eklemi çevreleyen kaslar zayıflar ve küçülür. Zayıflayan kaslar eklemleri destekleyemez. Bu yüzden eklemi hareket ettirdikçe eklem ağrılarına sebep olur. Aşırı şişmanlık, eklem yaralanması, bazı eklemlerin fazla kullanımı ve sinir yaralanması osteoartrite sebep olabilmektedir. Doktor şikayetlerinizi dinledikten sonra eklem hasarının derecesini ölçmek için röntgen, tomografi ve MR kullanır. Şişmiş eklemlerden sıvı alınarak da incelenebilir. İyi bir tedavi ile eklem ağrıları azaltılabilinir. Ağrı klasik tedaviler ile tedavi edilemezse hasarlı ekleme kortizon enjeksiyonu yapılması da önerilebilmektedir. Tedavi programı kişinin şikayetlerine, yaşına ve  ağrının şiddetine göre düzenlenir.

Osteoartritin şikayetlerini kontrol altında tutmak için birçok ilaç kullanılır. Bu ilaçlar kişi ağrı duyduğunda alınır. Eğer sürekli eklem ağrısı ve ciddi eklem hasarı varsa ameliyata ihtiyaç duyulabilir. Ameliyatla kemikteki bozukluk düzeltilir, sonra tekrar yerine yerleştirilir. Tedavi boyunca doktorunuzla iletişim halinde olmanız çok önemlidir. Böylelikle bu hastalıkla başarılı bir şekilde mücadele edebilirsiniz.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.