Categories: Sağlık HaberleriSol

Liposuction (Yağ Alma) Nedir Nasıl Uygulanır

Share

Liposuction (Yağ Alma) Nedir Nasıl Uygulanır

Liposuction Nedir?

Vücutta mevcut bir yağ- kas dengesi vardır. Bunlar düzensiz beslenme, hormonal ve genetik nedenlerle artış yada azalış gösterebilir. Vücutta yağ oranı vücudun her bölgesi için aynı değildir. Bu yağlardan herhangi bir bölgede olanının alınması işlemine  Liposuction (Yağ Alma) denir. Bazı ticari kaygılı firmalar tarafından adı Liposhaping olarak söylenerek, bu işlemi yaptırmak isteyen hastalarda Liposuction yönteminin geliştirilmiş bir versiyonu olduğu düşüncesi oluşturulmak istenir. Liposuction ile Liposhaping yöntemi aynıdır.

Liposuction Nasıl Yapılır?

Liposuction işlemi için öncelikle hasta ayaktayken işlem yapılacak bölge çizilerek belirlenir. Bu belirlemeden sonra yapılacak bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak sedasyon (Hastaya rahatlatıcı ilaçlar verilerek sinirsel tepkiler en aza indirilir) yada genel anestezi (hasta ilaçlar yada tıbbi gazlarla tamamen uyku durumuna alınır) verilir. Bölge üzerinde 1-2 cmlik 2 kesi yapılır. Bu kesiden girilerek iç dış basıncın etkisiyle vakumlayarak yağ hücrelerinin sıvılaşması ve dışarı atılması sağlanır. Bu yöntemin lazer ile yapılan şekli de mevcuttur.

Liposuction (Yağ Alma) Nedir Nasıl Uygulanır

Lazer kullanılarak yapılan Liposuction işleminde hazırlık aşaması aynıdır. Ama yağ dokularını parçalama işlemi lazer yardımıyla yapılır. Yapılan işlemden sonra yağ hücreleri sıvılaşır. Bu sıvılaşan hücreler aspire edilerek dışarı atılır yada vücudun doğal yollarda dışarı atması beklenir. Açılan kesilere birer dikiş atılıp, pansuman yapıp kapatılarak işlem sonlandırılır. Kanama kontrolü için Liposuctionişlemi yapılan hastalara özel bir korse giydirilir. Bu korse sadece o bölgeye yaptığı basınçla kanama kontrolünü sağlar. Hastaya genel anestezi verilerek bu işlem yapılmışsa 4-6 saat gözetim altında tutularak hasta taburcu edilebilir. Sedasyon işleminde böyle bir süreye gerek yoktur.

Liposuction yapılan hastada morluklar ve şişlikler oluşabilir. Bu morluk ve şişlikler 3-4 hafta sonra geçer. Tam olarak liposuction işleminin etkinliğinin görülebilmesi için 5-6 ay geçmesi gerekir. Bu sürede hastanın vücut postürü oturarak işlem sonucu görüntüsüne kavuşmuş olur. Görüntüyle ilgili bir anomali varsa vakit kaybetmeden hemen ilgili uzman hekime başvurulmalıdır.

Liposuction işleminden (özellikle karın ve kalça bölgelerinden alınan yağ alma operasyonları için) 3-4 hafta sonraya kadar hasta cinsel ilişkiye girmekten kaçınmalıdır. Halsizlik, baygınlık hissi, uyuşma, solukluk gibi belirtiler oluşmuşsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna kanama kontrolü maksadıyla müracaat edilmelidir. Doğru korse kullanımı ve hastanın azami dikkati ile operasyon sonrası kanama görülme oranı %1’in altındadır. Liposuction işleminde ölüm oranı binde 1’dir. Bu ölümlerin tamamı işlem sonrasındaki kanama nedeniyle gerçekleşmiştir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.