Categories: Sağlık HaberleriSol

Şeffaf Diş Teli

Share

Şeffaf Diş Teli

Büyüyen ve gelişen dünyayla beraber, insanların ihtiyaçları da değişim göstermeye başlamıştır. Günümüzün en büyük ihtiyaçları arasında gösterilen “estetik” anlayışı da, ihtiyaçların değişim göstermesiyle beraber gelişmiştir. Kozmetik ürünler ve estetik operasyonlara olan talebin artması bunun kanıtı olarak gösterilebilir. İşte aynı amaçla üretilmiş olan şeffaf diş teli de, insanların estetik kaygılarının önüne geçmeyi amaçlamaktadır.

Diş teli, ortodonti alanında ortodontistler tarafından, dişlerdeki şekil bozukluğu ve çene/damak yapısının bozukluğunun giderilmesi maksadıyla uygulanan yöntemdir. Bracet adı verilen ve diş üzerine çeşitli yapıştırıcılarla yerleştirilen içi oluklu materyalin, oluğunun içerisinden diş telinin geçirilmesi ve sıkı/ gevşek durumunun ayarlanması şeklinde uygulanan bir yöntemdir. Her ne kadar estetik kaygı nedeniyle yapılan bir işlem olsa da, işlemin kendisi bir estetiklik taşımamaktadır. Dişlere yerleştirilen bracet ve diş teller, diş estetiğini bozarak kişinin kendine olan özgüveninin azalmasına sebep olabilmektedir. Diş teli tedavisinin uzun süreli bir tedavi (6 ay- 2 yıl) yöntemi olması da bu konuda dezavantajdır. İşte estetik kaygıların giderilmesi maksadıyla uygulanan diş teli tedavisinin, tedavi işleminde de estetikliğin sağlanabilmesi amacıyla şeffaf diş telleri üretilmiştir. Şeffaf diş teli dışarıdan bakıldığında çok zor fark edilen ve diş telleri arasında en çok tercih edilendir. Bu diş tellerinin bracet kısımları porselen ya da şeffaf materyalden üretilmektedir. Porselen kolay kırılabilir bir materyal olduğundan, şeffaf diş teli tedavisinde daha çok şeffaf materyal tercih edilmektedir. Bu sayede oluşabilecek estetik kaygının en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.

Şeffaf diş teli, her ne kadar en çok tercih edilen diş teli tedavi yöntemi olsa da, diğer diş teli tedavi yöntemleriyle kıyaslandığından daha pahalı bir işlemdir. Ayrıca uygulanan materyal, standart hammaddelerden üretilmediğinden (plastik vb.) çok çeşitlilik göstermekte ve üretilen hammaddenin kalitesine bağlı olarak kopma, kırılma gibi durumlara yol açabilmektedirler.
Şeffaf diş tellerinin, diş üzerine bracet yapıştırılması şeklinde olan çeşidinin yanı sıra, istenildiğinde çıkarılabilen çeşidi de mevcuttur. Bu tip kullanım genellikle çocuklarda ve estetik kaygısı çok yüksek olan insanlarda görülür.

Her diş teli tedavisinde olduğu gibi şeffaf diş telinde de hem dişlerin, hem de diş tellerinin bakımı zor ve zahmetlidir. Gerekli bakımların yapılmaması ve ortodontist tarafından verilen temizleyicilerin kullanılmaması sonucu çürükler ve tedavi sonrası bracet izleri kalabilmektedir.

Kısacası estetik kaygının giderilmesi vakit ve sabır isteyen bir süreçtir. Bu sebeple şeffaf diş tellerinin de diğer estetik uygulamalarda olduğu gibi, gerekli özenin gösterilmemesi sonucu estetik sorunlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.