Categories: Sağlık HaberleriSol

Tansiyon Nasıl Ölçülür

Share

Tansiyon Nasıl Ölçülür

Tansiyon, dolaşım sistemimizdeki atardamarların içerisindeki kanın uyguladığı basınçtır. Bu basıncın ortalama bir değeri olmaktadır. Eğer büyük ve küçük tansiyon değeri 120/80 mm hg değil ise bir problem var demektir. Çünkü bu basıncın çok veya az olması doku ve organlarımıza hasar verebilecek bir durumdur. Bu yüzden eğer tansiyon yüksekliğine veya düşüklüğüne dair şikayetleriniz var ise bir tansiyon aleti tarafından tansiyonunuzun ölçülmesi ve ona göre bir mudahale de bulunması son derece önemlidir. Evde, eczanede veya bir doktor muayenehanesinde tansiyon ölçerken dikkatli ölçüp doğru sonuçlar alınmalıdır. Tansiyon ölçümü basit ama kuralları olan bir işlemdir. Doğru bir ölçüm için dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat edildikten sonra kolaylıkla sonuca ulaşılabilmektedir.

Tansiyon Nasıl Ölçülür

Tansiyon ölçümünde en doğru sonuç veren ölçüm cihazı civalı manometresi olan cihazlardır. Fakat taşınması zor ve duvara monteli olması gerektiğinden dolayı poliklinikler dışında pek tercih edilmemektedir. Bunun yerine kol ve bilekten ölçen cihazlar kullanılmaktadır. Koldan ölçen cihazlarda stetoskop ile dinleyerek ölçüm yapan cihazlar tercih edilmektedir. Bir de elektronik ölçüm yapan cihazlar bulunmaktadır fakat bu cihazlar genellikle evlerde tercih edilmektedir. Steteskopla dinlenerek ölçülen cihazlarda kola uygun bir manşon ile ölçülür. Doğru ölçüm için manşonun kol çevresine uygun ebatte olması önemlidir. Öncelikle tansiyonunu ölçtürmek için gelen bireyin son yarım saat içerisinde kahve, alkol, çay, kol veya sigara kullanmamış olması gerekmektedir. Ayrıca gelmeden önce kişiyi yoracak herhangi bir fiziksel aktivite de bulunup bulunmadığı sorulur. Eğer fiziksel bir aktivite de bulunmuş ise ölçmeden önce dinlenmiş olması sağlanmalıdır. Kişiye uygun pozisyon verilir ve kişinin  kolundaki kıyafet omza kadar çekilir ve kıyafetin omuzu sıkmamasına özen gösterilir. Tansiyon aletinin kola sarılan kısmına manşon denilmektedir. Manşon kalp ile aynı hizada olacak şekilde dirseğin katlanma çizgisinin 1-2 parmak yukarısına sarılır. Manşon çok gevşek veya çok sıkı olmayacak şekilde bağlanmalıdır. Pompa ve göstergeye bağlı olan iki hortum kolun üzerinde kalacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Ardından steteskop kulağa takılır ve steteskopun ses alan kısmı yani diyaframı dirsek çukurunun gövdeye yakın tarafına yerleştirilir. Çünkü dinleyeceğimiz atardamar bu hizadan geçmektedir. Yanlış yapılan diğer bir nokta ise genellikle diyaframı manşonun altına sıkıştırırlar. Bu yanlış bir uygulamadır, çünkü hatalı sonuç verebilmektedir. Hastanın koluk dirsek hizasından desteklenir ve diyafram sabit tutulur. Diğer el ile pompa yardımıyla manşon şişirilir. Manşonu yaklaşık 180 mm Hg’ ye kadar şişirilir. Hiçbir nabız atışını steteskop aracılığı ile duymuyorsanz yeterli şişirmişsiniz demektir. Ardından yavaş bir şekilde hava boşaltılmaya başlanır. Göz basınç göstergesinde olur ve saniye de 2 mm hızla düşürülür. Basınç düşer iken nabız atışını ilk duyduğunuz yer büyük tansiyon diye tabir ettiğimiz basınçtır. Yani artık damar içerisinde kan akışı başlamış demektir. Basınç düştükçe bir yerden sonra ses kaybolacaktır. Bu sesi kaybettiğimiz yer ise küçük tansiyon dediğimiz basınçtır.

Ölçüm yapılırken konuşulması, ölçüm yapılırken elin yumruk yapılması, manşonun yanlış yerleştirilmesi ve dirseğin desteklenmemesi gibi sık yapılan hatalar bulunmaktadır. Doğru sonuçlar elde edebilmek için bu noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Tansiyon takibinde günün değişik vakitlerinde tekrarlanması önemlidir. Her ölçümün yanına saati ve nerede ölçüldüğünün notu düşürülmelidir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.