Tembel Bağırsak Sendromu

Share

Tembel Bağırsak Sendromu

Tembel bağırsak sendromu, bağırsaklarda sindirim esnasında meydana gelen peristaltik hareketlerin yavaşlaması sonucunda, bekleme süresi artan ve en sonunda feçes olarak dışarı atılacak olan sindirilmiş yiyeceklerin içerisindeki su emiliminin devam ederek çok daha sert ve katı bir kıvamdaki feçes haline dönüşmesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bağırsak yapısı gereği kıvrımlar halinde bulunduğunda, bu sertlikteki bir feçesin geçişi hem zor hem uzun hem de ağrılı olacaktır. Uzun sürmesi sebebiyle bağırsakta biriken gaz miktarı zaman geçtikçe artacak ve sancı tarzında ağrıya sebebiyet verebilecektir.

Dışkılama esnasında feçesin yumuşak kıvamı sayesinde anüs bölgesinde harabiyet meydana gelmez. Ancak tembel bağırsak sendromunda sert bir cisim gibi bulunan feçeş, dışkılama esnasında anüs bölgesine zarar verebilir, bu bölgede kanamalara sebep olabilir. Oluşan açık yaralar sebebiyle mikroorganizmalar açısından oldukça yoğun br bölge olan anüs bölgesinde bir takım enfeksiyonlara sebep olabilir.

Tembel bağırsak sendromu Latincede konstipasyon, halk arasında ise kabızlık olarak adlandırılmaktadır.

Tembel Bağırsak Sendromunun Nedenleri

  • Su tüketiminin azalması,
  • Tuz tüketiminin artması,
  • Mentrüasyon Dönemi,
  • Gebelik,
  • Psikolojik etmenler,
  • İlaçlar,
  • Düzensiz beslenme,

Su Tüketimin Azalması: Vücutta volüm dengesinin sağlanabilmesi maksadıyla alınan ve çıkarılan otomatik bir döngü içerisinde takip edilir. aşırı su eksikliği nedeniyle tüketilen suyun azalması halinde, vücut sindirilmiş besinlerin içerisindeki suyu daha fazla emecek ve ortaya çıkan feçes tembel bağırsak sendromuna yol açacaktır.

Tuz Tüketiminin Artması: Vücutta su- tuz dengesi mevcuttur. Tuz, su tutucu özelliğe sahip olduğundan, vücutta bulunan tuz miktarının artmasıyla su tutulumu da artacaktır. Bunun sonucu olarak su tüketiminin azalması maddesinde anlatılan döngü tekrarlanacaktır.

Menstrüasyon Dönemi: Hormonal değişiklikler nedeniyle kadınların menstrüasyon yani adet dönemlerinde peristaltik hareketler yavaşlar. Bunun sonucu olarakta tembel bağırsak sendromu meydana gelir.

Gebelik: rahim bölgesindeki baskı ve karın içerisindeki alanın küçülmesi ile beraber, hormonal dengeninin değişmesi sonucunda bağırsak peristatizminde yavaşlama meydana gelir. Tembel bağırsak sendromu gebelik döneminde bel ağrılarından sonra gebeyi en çok rahatsız eden durumdur.

Psikolojik Etmenler: bir takım psikolojik etmenlere bağlı olarak bağırsak peristaltizmi yavaşlayabilir.

İlaçlar: Bazı ilaçların kullanılması bağırsak peristaltizmini yavaşlatabilir. Hatta morfin ve türevi ilaçların kullanımında bağırsak peristalzmi durma noktasına gelir.

Düzensiz Beslenme:  Lifli gıdaların aşırı tüketilerek, su tüketimin azalması sonucunda tembel bağırsak sendromu meydana gelebilir.

Tembel Bağırsak Sendromu Tedavisi

  • Lavman uygulaması,
  • Bağırsak düzenleyici ilaçlar,
  • Diyet,
  • Su tüketimin arttırılması,
  • Bekinus vb. su tutulumunu geçici süreyle engelleyen ilaçların kullanılması.
MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.