Categories: Sağlık HaberleriSol

20’lik Diş Nedir, Neden Sorun Olur?

Share

20’lik Diş Nedir, Neden Sorun Olur?

20’lik Diş Nedir?

20’lik diş olarak halk arasında adlandırılan, bir diğer adı da akıl dişi olan diş aslında üçüncü büyük azı dişidir. 17- 21 yaş arasında çıkmaya başlar. Yapılan bilimsel araştırmalar 20 yaş dişinin çiğneme eyleminde çok az etkisinin bulunduğunu göstermiştir. İlk insanlarda çiğ et ve sert besinlerin tüketimi çok olduğundan işlevsel bir diş konumundayken, günümüzde işlevselliğini yitirmiş bir kalıntı olarak kalmıştır. Ağız içerisindeki en sorunlu diş olarak bilinir ve genellikle çektirilir.

20’lik Diş Neden Sorun Olur?

20’lik Diş Nedir, Neden Sorun Olur

20’lik diş çıkıncaya kadar ki süreçte ağız içerisindeki bütün dişler tamamlanır. Yaş ilerledikçe yaşanan fiziksel gelişimle birlikte, insanın çene yapısıda değişir. Buna bağlı olarak 20 yaş dişine, çene yana doğru uzayarak yer açılır. Evrimin doğal bir süreci olarak, zaman geçtikçe yeni nesillerde 20 yaş dişine daha az yer kalmaktadır. Bu nedenle çoğunlukla gömülü diş olarak kalır, çene yapısının içerisinde sıkışmaya sebep olur yada tam olarak kendi hattına oturamaz. Ayrıca fırçalama esnasında fazla dikkat edilmediğinden ve doğal diş temizleme mekanizması olan dil, bu bölgeye diğer bölgelerden daha az temas ettiğinden, kısa sürede çürümesi çok yaygındır. 20’lik diş gömülü kaldığında o bölgeye bir kesik atılarak içerisinde bulunan diş çekilir. Diş hekimleri tarafından işlevsizliği nedeniyle direk diş çekimi yoluna gidilir.

20 yaş dişi iki şekilde gömülü olarak kalır :

  • İlki çene yapısında yer olmasına karşın çıkmayan 20’lik dişlerdir. Bu dişler damak yapısı içerisinde kalarak dışarı çıkmazlar. Apse yapabilirler. Herhangi bir şikayette görülmeyebilir.
  • İkinci gömülü 20’lik diş tipi ise, başka bir dişin hattı altında kalan dişlerdir. Oldukça sıkıntı bir durumdur. Diğer diş köküne zarar vermemek için damak yapısı yarılarak gömülü olan diş çekilir. İyileşme süreci uzun olan bir işlemdir.

20’lik dişler gömülü kalmadan çıksa bile, çene içerisinde yeterince yer bulunmaması nedeniyle, kendi hattına tam olarak yerleşemeyebilirler. Yerleşemediğinden dolayı kolaylıkla çürür ve apse yapar. Bunun sonucu olarak da 20’lik diş çekilir.

20’lik diş kök yapısı itibariyle uzun bir kök yapısına sahiptir. Ayrıca en kalın köke sahip diştir. Bu sebeple çekim esnasında dişin kırılması yaygın görülür. Bu sorun genellikle, normal bir Diş Hekimi tarafından diş çekimi yapılmasından kaynaklanabileceği gibi, dişin yapısının dayanıksız olmasından da kaynaklanabilir. Diş kırılması esnasında kök bölgesi içerisinde diş parçası kalması durumunda, ağrılı bir apse oluşur. Bu nedenle 20’lik diş çekimi yapılırken, öncesinde panaromik bir film çekilmesi, diş yoğunluğunun tespiti açısından önemlidir. Ayrıca 20’lik diş çekimi işlemi; Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı tarafından yapılmalıdır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.