Categories: Sağlık HaberleriSol

Diş Teli Nedir, Hangi Hastalara Önerilir, Nasıl Takılır ?

Share

Diş Teli Nedir, Hangi Hastalara Önerilir, Nasıl Takılır ?

Dişler görsel olarak konuşma ve gülümsemede önemli olduğu gibi yüz şeklimiz açısından da önemlidir. Dişlerde oluşan bir şekil bozukluğu, yaptığı baskı nedeniyle o bölgede dışarıya doğru bir çıkıklık yada çökmeye sebep olabilir. Bu şekil bozukluğu insanı hem fiziksel hemde psikolojik olarak rahatsız eder. Güven eksikliği meydana gelebilir.

Diş Teli Nedir?

Diş Teli Nedir, Hangi Hastalara Önerilir, Nasıl Takılır ?

Ortodonti alanının en önemli uygulamalarından biri diş telleridir. Diş telleri, şekil bozukluğu, ayrıklık yada hat kayması olan dişlerin düzeltilmesinde kullanılan yöntemdir. Braketlerin diş üzerine yapıştırılması ve braketler arasından tel geçirilmesi şeklinde uygulanır. Porselen, metal ve kompozit malzemeden imal edilmiş çeşitleri bulunmaktadır. En çok kullanılan tipi metal olandır. Bunun sebebi porselen ve kompozit bracetlerin kolay kırılabilir olmasıdır. Çünkü diş teli uygulaması uzun süreli bir işlemdir. Diş yada dişlerdeki soruna bağlı olarak 3 yıla kadar uzayabilir. Tabi bu süre diş teli takıldıktan sonra gerekli seanslara katılmayan hastalar için geçerlidir. Ortalama 1.5 yıl en fazla diş teli kullanım süresidir.

Hangi Hastalara Önerilir?

İnsanlar 5 yaşından itibaren çocuklarını diş hekimine götürebilirler. Bunun sebebi ilk kalıcı dişlerin bu zamanlarda çıkıyor olmasıdır. Genç çağlarda yapılan müdahaleler daha çabuk sonuç verdiğinden, sorunun erken fark edilmesi büyük önem taşımaktadır. Diş teli şekil bozukluğu, dişler arasında ayrıklık yada diş hattının kayması sorunlarında endikedir. Daha çok genç yaşlarda uygulanmasına karşın yetişkin bireylerde de rahatlıkla uygulanabilir. Bazı çocuklar diş tellerinden hoşlanmaz. Bazı yetişkinler de toplumsal kaygı nedeniyle diş telinin görüntüsünden kaynaklı bu işleme yanaşmaz. Bu nedenle, genelde yetişkin ve istemeyen çocuklar için diş rengine çok yakın olduğundan dolayı porselen bracet kullanılır. Ayrıca çocuklarda takılıp çıkarılabilen ve renkli bracetler mevcuttur. Takıp çıkarılabilir olan diş telleri hastaya büyük kolaylık sağlasa da, tedavinin etkinliği açısından sürenin uzaması yada diş telinin etkisiz kalması gibi sonuçlar doğurabilir. Renkli bracetler ise yüksek oranda çocuklara uygulanan bir bracet çeşididir. Çocuklarda takımının rengi yada sevdiği bir renkten diş teline sahip olmak, diş telinin verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırabilir. Dişin arkasına yapıştırılan bracetlerde mevcuttur.

Diş Teli Nasıl Takılır?

Diş teli öncelikle bracetlerin diş üzerine uygun şekilde yapıştırılması sonrasında takılır. Bu tel bracetlerin arasından geçirilir. Dişlerdeki soruna göre tellerin gerginliği ayarlanır. Diş telinin mantığı, çekme etkisi yapıp, tel vasıtasıyla bracetlere tutunarak ayrık yada şekil bozukluğu olan dişleri birbirine yaklaştırması şeklinde açıklanabilir.

Diş tellerinin etkili olabilmesi için iyi bir diş ve tel bakımı da şarttır. Çünkü diş teli takıldıktan sonra diş telleri yada dişlere düzenli bakım yapılmazsa biriken mikroorganizmalar sebebiyle dişleri düzeltmek isterken çürümesine sebep olunabilir. Diş telleri çıkarılırken bracetlerin çıkarıldığı alanda iz bulunabilir. Bu izler, diş teli takıldıktan sonra yeterli bakım yapmamış kişilerde görülür. Bu nedenle diş arkasına takılan bracetler, temizliği ve bakımı zor olduğundan fazla tercih edilmez. Diş teli takıldıktan sonra 10 güne kadar hassasiyet tarzında ağrı oluşabilir. Bu bir alışma sürecidir. Diş teli kullanırken yemek düzenininde olması gerekmektedir. Yapışkan içerikli besinler ( jöle, sakız, lokum) tüketildiğinde bracetlere yapışarak kalıntı kalmasına yada bracetlerin çıkmasına sebep olabilir. Böyle bir durumda ilk iş olarak işlemi yapan doktora başvurulmalı ve bracet yeniden takılmalıdır.

Görüldüğü üzere diş teli fonksiyon olarak oldukça etkili bir yöntemdir. Ancak yukarıda anlatılan hususlara riayet edilmemesi halinde güzel görünüşlü dişler isterken, daha kötü görünümlü dişlere sahip olunabilir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.