Categories: Sağlık HaberleriSol

Bakterilerin Doğal Yaşamda Faydaları

Share

Bakterilerin Doğal Yaşamda Faydaları

Bakteriler genel olarak zararlı organizmalar olarak bilinse de görülmeyen ve hayati öneme sahip birçok fayda sağlamaktadırlar. Bu faydalara değinmeden önce bakterilerin tanımını yapmakta fayda olacaktır. Genel anlamda bakteriler tek hücreli bir mikroskobik canlılardır. Sınıflandırılmaları bitki ve hayvanlara göre farklılık gösterir. Ancak her canlı organizmada bakteri bulunmaktadır.

Bakterilerin Doğal Yaşamda Faydaları

Mikroskobik özelliklere sahip olan bu küçük canlılar, çekirdeksiz ve klorofilsiz 1 ile 6 mikron arasında ölçülerdedir. Üreme biçimleri bölünerek çoğalma şeklindedir. Bakteriler zararlı organizmalar olarak bilinmekle beraber her bakteri zararlı değildir. Birçok hastalığa sebebiyet veren bakterilerin yanında doğaya faydalı bakteriler de bulunmaktadır. Bakterilerin en büyük özelliği yaşama koşullarına kolay uyum sağlamalarıdır. Diğer canlıların yaşamını devam ettiremediği ortamlarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Bakteri çeşitleri oldukça fazladır ve toplamda 100 den fazla bakteri çeşidinin olduğu bilinmektedir. Sınıflandırılmaları da diğer canlılara göre farklılık gösterir. Biçim, yapı, kültür ortamına göre bakteriler çeşitlenir. Bakteriler genel olarak büyüklükleri bakımından; kok üsler, basiller ve spiraller olarak sınıflara ayrılmıştır.

Bakterilerin bir bölümü toprak ve suda bir bölümü ise başka canlıların iç organlarında yaşamaktadırlar. Doğaya birçok bakımdan faydası bulunmaktadır.

Genel olarak faydaları şu şekilde özetlenebilir:

1 – En önemli faydalarından biri olarak bakteriler hayvan dışkılarını ve hayvan leşlerini hızlı bir şekilde çürütürler. Bu sayede çevrede devasa çöp yığınlarıyla uğraşmak durumunda kalmayız.

2 – Bakteriler toprak zenginliğine büyük katkıda bulunurlar.

3 – Bilindiği üzere bitkilerin büyümesi için gereken en önemli madde azottur ve bakteriler bunda rol oynayan en önemli faktörlerdendir. Azot bağlanmasını sağlayarak büyümeye katkıda bulunurlar.

4 – Peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ve sirke, lahana turşusu gibi besinlerin üretiminde de bakteriler önemli rol oynamaktadırlar.

5 -Son olarak ilaç yapımında da bakterilerden faydalanılmaktadır. Antibiyotik üretiminde kullanımı yaygındır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.