Bakterilerin Doğal Yaşamda Faydaları

Bakterilerin Doğal Yaşamda Faydaları

Bakteriler genel olarak zararlı organizmalar olarak bilinse de görülmeyen ve hayati öneme sahip birçok fayda sağlamaktadırlar. Bu faydalara değinmeden önce bakterilerin tanımını yapmakta fayda olacaktır. Genel anlamda bakteriler tek hücreli bir mikroskobik canlılardır. Sınıflandırılmaları bitki ve hayvanlara göre farklılık gösterir. Ancak her canlı organizmada bakteri bulunmaktadır.

Bakterilerin Doğal Yaşamda Faydaları

Mikroskobik özelliklere sahip olan bu küçük canlılar, çekirdeksiz ve klorofilsiz 1 ile 6 mikron arasında ölçülerdedir. Üreme biçimleri bölünerek çoğalma şeklindedir. Bakteriler zararlı organizmalar olarak bilinmekle beraber her bakteri zararlı değildir. Birçok hastalığa sebebiyet veren bakterilerin yanında doğaya faydalı bakteriler de bulunmaktadır. Bakterilerin en büyük özelliği yaşama koşullarına kolay uyum sağlamalarıdır. Diğer canlıların yaşamını devam ettiremediği ortamlarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Bakteri çeşitleri oldukça fazladır ve toplamda 100 den fazla bakteri çeşidinin olduğu bilinmektedir. Sınıflandırılmaları da diğer canlılara göre farklılık gösterir. Biçim, yapı, kültür ortamına göre bakteriler çeşitlenir. Bakteriler genel olarak büyüklükleri bakımından; kok üsler, basiller ve spiraller olarak sınıflara ayrılmıştır.

Bakterilerin bir bölümü toprak ve suda bir bölümü ise başka canlıların iç organlarında yaşamaktadırlar. Doğaya birçok bakımdan faydası bulunmaktadır.

Genel olarak faydaları şu şekilde özetlenebilir:

1 – En önemli faydalarından biri olarak bakteriler hayvan dışkılarını ve hayvan leşlerini hızlı bir şekilde çürütürler. Bu sayede çevrede devasa çöp yığınlarıyla uğraşmak durumunda kalmayız.

2 – Bakteriler toprak zenginliğine büyük katkıda bulunurlar.

3 – Bilindiği üzere bitkilerin büyümesi için gereken en önemli madde azottur ve bakteriler bunda rol oynayan en önemli faktörlerdendir. Azot bağlanmasını sağlayarak büyümeye katkıda bulunurlar.

4 – Peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri ve sirke, lahana turşusu gibi besinlerin üretiminde de bakteriler önemli rol oynamaktadırlar.

5 -Son olarak ilaç yapımında da bakterilerden faydalanılmaktadır. Antibiyotik üretiminde kullanımı yaygındır.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.