Ağız Yarası Sebepleri Tedavi Yöntemleri

Ağız Yarası Sebepleri Tedavi Yöntemleri

Ağız içinde oluşan ve tıp dilinde aft olarak adlandırılan ağız yaraları,  ağız içinde, dil üzerinde, diş diplerinde yaşayan candi da albicans olarak bilinen mantarlar nedeniyle oluşur. Bu mantar türü ağız içinde yaşamını sürdürür, bağışıklık sistemimiz sayesinde ağız yaralarını sürekli olarak oluşturamaz. Ancak bağışıklık sistemimiz zayıfladığında ağız içinde yaralar oluşturur.

Ağız yaralarının sebepleri nelerdir

 Ağız içinde meydana gelen yaralar, sağlıksız beslenme, bu mantarın çoğalmasını sağlayan ilaç yan etkileri,  stres,  yanlış diş macunu seçimi, ağız içinde fiziksel darbelere bağlı hasarların oluşması, diş çürükleri, diş bakımının yapılmaması gibi etkenler nedeniyle ağız yaraları oluşur.

Yanlış diş macunu seçimi: Diş macunu içeriğinde bulunan sodyum laury sülfat bileşeni her markanın ürününde farklı oranlarda yer alır. Köpürtücü özelliği olan bu bileşen ağız içi yaralarının temel sebebidir. Bu nedenle diş macunu alırken kutu üzerini inceleyerek bu bileşen oranının en az olduğu diş macununu tercih etmelisiniz.

Ağız Yarası Sebepleri Tedavi Yöntemleri

Sağlıksal etkenler: Ağız içi yaraları asitli meyve ve sebzelerin tüketilmesinden, B 12 vitaminin olması gereken değerlerin çok aşağısında olmasından, konjonk tivit, demir eksikliği, behçet hastalığı gibi sebeplerden ağız içi mantarları üreyerek çoğalır ve yara oluşumuna neden olur.

Yediğimiz besinler:  Ağız içinde yaşayan mantarlar aşırı sıcaktan, soğuktan, yiyeceklerin katılığı, sertliği, yumuşaklığı gibi faktörlere bağlı olarak çoğalabilir. Bunun dışında yenilen besinlerin aşırı acı olması, ekşi olması, asitli olması gibi sebeplerden ağız içi yaraları meydana gelebilir.

Stres sahibi olmamız:  Ruh halimizin sürekli gergin olmasından dolayı vücut bağışıklık sistemimiz zayıflayarak ağız içi mantarların çoğalmasına sebep olur. Bu mantarlar  özellikle diş etlerinde yara oluşumuna sebep olarak çoğalmaya devam ederler.

Vitamin ve mineral eksikliği: Vücumuzda bulunması gereken B 3, B 9, B 10, B 12 gibi vitaminlerin alınmaması, mineral bakımından fakir besinler ile beslenilmesi nedeniyle bağışıklık sistemi zayıflar ve ağız içi mantarların çoğalmasına sebep olur. Bu durum yaraların hızla artmasına neden olur.

Mide bakterileri: Her insanın midesinde bulunan ve sindirime yardımcı bakteri olarak bilinen heliko bakter pilori bakterileri midede çoğaldığında B 12 vitamini eksikliğine ve ağız içi mantarlarının çoğalmasına sebep olur. Bu durum ağız içi yaralarının oluşmasına ve hızlı bir şekilde yayılmasına neden olur.

Ağız yaralarını tedavi etme  yöntemleri

1 ) Ağız içi yaraların 1cm ye ulaşması durumunda anında doktora başvurulmalı ve doktorun vereceği antibiyotik tedavisi ile ağız gargarası 1 hafta boyunca uygulanmalıdır.

2 ) Aşırı baharatlı, asitli, sıcak, soğuk ve katı yiyecekler yemekten kaçının. Bu yöntemle ağız içinde yaşayan mantarların çoğalmasını engelleyip, ağız içinin tahriş olmasını önlemiş olursunuz.

3 ) Kabartma tozunu çok az bir su ile karıştırarak hamur kıvamına getirerek ağız içi yaralarının üzerine koyun. Bu yöntemle yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

4 ) Sodyum laury sülfat içeriği bakımından düşük oranlı olan diş macunlarını ve yumuşak uçlu diş fırçalarını tercih ederek ağız sağlığınızı korumuş olursunuz.

5 ) Ağız ve diş bakımlarınızı, ağız sağlığınızı düzenli olarak yaptırmalı ve günlük ağız bakımlarınızı yapmalısınız. Bu sayede ağız içindeki mantarların çoğalmasını engellemiş olursunuz.

6 ) Alacağınız ilaçların yan etkilerini dikkatli okumalı ve ağız yaraları gibi yan etkileri olan ilaçları çok mecbur kalmadıkça kullanmamalısınız.

7 ) Düzenli olarak 3 ayda bir ağız sağlığınızı kontrol ettirmeli, almanız gereken B 9 ve B 12 vitaminlerini doğal besinler ile almalısınız. Bu sayede ağzı içindeki mantarların çoğalmasını ve vücut direncinizin düşmesini önlemiş olursunuz.

8 ) Ağız yaraları hormonal değişimler kaynaklı olabileceğinden  sık sık hormon testi yaptırarak bu durumun önüne geçebilirsiniz. Hormonal sebeplerden kaynaklı ağız yaraları tedavisi en uzun süren ağız yaraları olduğundan hormon testlerinin yaptırılması çok önemlidir.

Bu tedavi yöntemlerini uygulayarak ağız içi yaralarının oluşmasını önleyebilir, oluşmuş ağız içi yaralarını kısa sürelerde tedavi edebilirsiniz. Tedavi süresi uzayan ağız içi yaralar için bir ağız diş sağlığı uzmanı veya kulak burun boğaz uzmanına görünmenizde fayda vardır.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.