Şizofreni Nedir Belirtileri Tedavisi
Şizofreni Nedir ?
Düşünüş duyuş ve davranışlarda önemli bozukluklarının görüldüğü hastanın kişiler arası ilişkilerden uzaklaşarak kendi dünyasında yaşadığı çoğunlukla gençlik çağında başlayan ruhsal bir hastalıktır.
Şizofreni beyinde bulunan kimyasal maddelerin düzensiz olmasından dolayı, iletiminde bir bozukluk olması ve beyin yapısında bazı farklılıkların görülmesiyle ortaya çıkan bir beyin hastalığıdır. Her ne kadar tedavi edilebilir olsa da birçok hastada ise tamamen düzeltilemez. Genelde 16-25 yaş arası ortaya çıkar. Şizofreni bunama değildir.
Şizofreni Nedenleri Nelerdir?
Şizofrenin kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bu konuda değişik teoriler ileri sürülmektedir. Klinik izlemelerde kan bağı olan kişilerde genetik yatkınlığı olduğu başka sebeplerden dolayı da hastalığa eylemli olduğu görülmektedir.
Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
- İlgisizlik ve isteksizlik
- Çabuk sinirlenme ve alınganlık gösterme
- Çökkün ve halsiz olma
- Cinsel konulara eğilimde artma
- Uyku problemleri
- Kendini önemsememek ve bakmamak
- Alkol ve sigaraya başlama
- Yakınlarından uzaklaşmaya başlama
- Yavaş hareket ve kararsızlık
- Anlamsız kelimeler ile cümle kurmak
- Unutkanlık ve kaybetme
- Görüntü, ses ve duygulardan anlam çıkarmada zorluk yaşama
Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?
Şizofreni tedavisi, uzmanlara götürülerek ve ilaç tedavisi alınarak yapılır. Tedavide kullanılan ilaçlar uzun yıllar alınabilir. Fakat hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz sadece belirtilere engel olur hastanın iş verimini arttırır. Yan etkisi tehlikeli olsa da son yıllarda kullanılan bir diğer tedavi ise atipik antipsikotiklerdir. Doktor kontrolünde ve düzenli olarak kullanılmaktadır. Fiyat olarak da diğer ilaçlara göre pahalıdır.
Belirtilerin Etkisini Azaltmak İçin Hastanın Yapması Gerekenler?
İlaçların düzenli ve zamanında alınması gerekir. Sürekli doktor ve sağlık ekibi ile bağlantı halinde olmak gerekir. Yeteri kadar uyumak şarttır. Uykudan kazanılan zamanlar iyi değerlendirilmelidir. Stresten uzak durulmalıdır. Madde bağımlılığı, sigara ve alkolden kaçınmak en iyisidir. Sigara ilaçların etkisini azaltır. Yapılan egzersiz ve sporlar kişiyi oldukça rahatladır.
Şizofreni Türleri Nelerdir?
- Paranoid şizofreni
- Hebefrenik şizofreni
- Katatonik şizofreni
- Değişmiş, ayrışmamış şizofreni
- Kalıntı (Rezi düel) şizofreni
Kimlerde Şizofreni Hastalığı Görülür?
Herkes şizofreni hastası olabilir. Genellikle 20’li yaşlarda ortaya çıkar. Erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler. Fakat kadınlarda 20’li yaşlar 30’lu yaşların başı erkeklerde ise genellikle daha erken yaşlarda ortaya çıkar. Buluğ çağından önce oluşan bu durum çok nadirdir.
Şizofreni Teşhisi Nasıl Konur?
Eğer şizofreni belirtisi varsa doktor tıbbi geçmişi inceleyip hastayı tam bir fiziksel muayeneden geçirecektir. Özellikle şizofreni olup olmadığı anlamak için kullanılan bir laboratuvar yapılmamıştır. Doktor hastayı mental hastalıklar alanında uzmanlaşmış bir psikolog ve ya psikiyatriye yönlendirir. Terapist hastanın tavır ve davranışlarını gözlemleyerek bildirilen belirtilere, tepkimelere göre kişiye şizofreni rahatsızlığını anlar. Bir kişiye hemen şizofreni teşhisi koyulmaması gerek, en az 6 ay geçmesi lazım.
Şizofreni Hastaları Zararlı Mıdır? Tehlikeli Olabilirler Mi?
İzlediğiniz ve okuduğunuz bazı filmler ve ya kitaplar çoğunlukla şizofreni hastalarını tehlikeli ve vahşi gösterir. Oysaki bu her zaman geçerli değildir. Çoğunlukla çevrelerinden uzaklaşmayı ve yalnız kalmayı tercih ederler. Fakat hastalığın yanında alkol, uyuşturucu gibi madde varsa şiddet içeren davranışlarda bulunabilirler. Bir yandan şizofreni hastaları kendilerine de zarar verebilirler. Şizofreni hastaları arasında genç yaşta ölümün birinci nedeni intihardır. Doğru tedavi ile şizofreni hastaları psikiyatri hastaneleri yerine aileleriyle yaşaması ya da toplum içine karışarak yaşaması daha gerekli olabilir.
Şizofreni Hastaları Neden Düzenli İlaç Kullanmak İstemez?
- Bazıları hasta olduğunu kabul etmez ve ilaç kullanma gereksinimi hissetmeye bilirler.
- Düşüncelerinde dağınıklık olduğu için düzenli ilaç alamayabilirler.
- Hasta yakınları hastalık hakkında bilgileri olmadığı için yakının ilaç kullanmasını, tedavi yöntemlerini olumsuz karşılayabilirler.
- Yan etkiler nedeni ile hasta ilaçlara karşı olumsuz düşünüp kullanmak istemeyebilir. Eğer tedavi eden doktor hastanın bu durumunu göze alıp, ona göre müdahale yapmazsa hasta tedavide zorluk çeker.
- İlaç kullanımı uzun süreli olduğundan hastanın ekonomik gücü dikkate alınmalıdır. Alım güçlüğü içinde olan hastalara ederinden fazla ilaçlara para vererek, ilaçların alınmasında zorlanabilirler.
İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
Klasik ilaç tedavisinde en sık görülen yan etkiler; Kaslarda kasılma, sertlik hissetme, ayakları sürekli hareket ettirme ihtiyacı, hareketlerde yavaşlamadır. Daha seyrek görülen yan etkiler ise; Ağız kuruluğu, bulanık görme, kabızlık, sersemlik hissi, kadınlarda adet düzensizliği ve göğüsten süt gelmesi, erkeklerde ise geç boşalma görülebilir.
Bir cevap
[…] görülen farklı davranış bozukluklarının birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlileri şu […]