Damak Şişmesi Nedir Belirtileri Tedavisi

Share

Damak Şişmesi Nedir Belirtileri Tedavisi

Damak Şişmesi Nedir ?

Eğer, damak şişmesi yaşıyorsanız, nedeni kemik ya da keskin gıdalar, soğuk algınlığı, sinüs enfeksiyonları, hastalık ve ciddi olan alerji, besinlerde bulunan tahriş edici maddeler, yaralanma da dahil olmak üzere hastalığa pek çok katkıda bulunan faktör olabilir. Epstein-Barr virüsü veya damak kanserinin neden olduğu gibi mononükleoz gibi durumlar da hastalığa sebep olabilir. Tedaviler altta yatan hastalık durumuna bağlı olarak değişir, ve damak şişmesi iyileşmezse muhakkak bir doktora görünmek gerekir.

Damak Şişmesi Nedenleri

1. Alerjik Nedenler

Alerjik semptomlar yabancı bir maddeye karşı vücudun tepkisine bağlıdır. Enflamasyon (şişlik) ve tahriş yaygındır. Diğer belirtiler, öksürme, hapşırma, nefes almada zorluk, gözlerde kaşıntı, burun akıntısı, sinüslerde ağrı, şişme, ürtiker problemler, nefes darlığı, kusma ve ishal gibi farklı belirtilere neden olabilir.

2. Mononükleoz Nedenler

Mononükleoz, ya da “mono” tipik Epstein-Barr virüsünün yol açtığı ve bu gençler ve genç erişkinlerde en sık görülen damak şişliği nedenidir. Mono ağız şişliği ve damakta kaşıntı yaratabilen bir hastalıktır. Mono belirtileri şiddetli boğaz ağrısı, şişmiş lenf bezleri, şişmiş bademcikler, yorgunluk, halsizlik ve yüksek ateştir.

3. Sinüs Enfeksiyonları

Kafanın içinde hava boşlukları iltihabına sinüzit denir. Bu boşluklar burnun yanı sıra yanakların arkasında ve gözlerin etrafında yer almaktadır. Sinüzit, damak şişmesi nedeni, tipik olarak enfeksiyon, alerji ya da hava içindeki kimyasal maddelere maruz kalındığından kaynaklanır. Basınç, ateş, burun tıkanıklığı, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük veya mukus akıntı ile karşılaşabilirsiniz.

4. Damak Kanseri

Damak şişmesinin olası bir nedeni de damak kanseridir. Bu, zor ya da kontrol edilemeyen yutma, ağrılı ve ağızda şişlik, ağız ülserleri (lezyonlar) veya topaklar, gece terlemesi ve kilo kaybı ile karakterize olan nadir görülen bir durumdur. Bu belirtiler diğer koşullara bağlı olabilir. Damak kanserinin başlıca nedeni inhale ya da tütün kullanımıdır. Oral kanserlerin% 90’nı sigara ve tütün ve enfiye kullanımına bağlanmaktadır. Alkollü içecekler de damak kanserine neden olabilir. Lökoplazi, ağızda beyaz lekelere neden olan bir durumdur, ayrıca damak şişliğinde bilinen bir faktördür.

Damak Şişmesi Belirtileri

Damakta;

  • Karıncalanma
  • Kaşınma
  • Ağrı
  • Yanma

Gibi belirtileri vardır.Bünyeden bünyeye farklı belirtiler gösterse de genel olarak belirtileri bunlardır.

Damak Şişmesi Tedavisi

  • Tuzlu su gargara tedavisi
  • Alerjik sebep ise alerjen maddenin vücuda alınmaması
  • Aşırı yorgunluktan kaçınmak
  • Tylenol veya Advil gibi ağrı kesiciler kullanmak
  • Mukolitik ve dekonjestanlar kullanmak
  • Nedeni kanser ise kemoterapi gerekebilir

Genellikle cerrahi müdahale gerektirmeyen bir durumdur doktorun insiyatifinde hastalığın durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir son çare olarak cerrahi müdahale yapılır. Aft gibi ufakta olsa ağız içindeki yaralarda dağılarak bulaşarak hastalığı ilerletebilir. Çoğu zaman doktora görünmeden yaklaşık 1 hafta içinde geçebilen bir hastalıktır çünkü çeşitli küçük nedenlerden şişkinlik olmaktadır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.