Categories: Sağlık HaberleriSol

Diş Taşı Temizliği

Share

Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği, oldukça acı verici ve zorlu bir işlemdir. Düzenli diş kontrolleri yapılırken, kontrollerin bir kısmı diş taşı temizliğini içermektedir. Diş taşı temizliğinde gratuar ve küret adı verilen aletler kullanılır. Bu aletler yardımıyla diş taşının kazınması yöntemiyle diş taşı temizliği yapılır. Bu işlem esnasında diş etinde kanamalar oluşur. Bu aletler en çok kullanılan yöntemlerdir. Bu aletlerin haricinde diş taşı temizliğinde titreşim özelliği bulunan özel diş cihazları da kullanılabilir. Bu cihazlar yaydıkları titreşim yoluyla diş taşlarının temizlenmesi esasına dayanır. Bu yöntemde ince temizlik yapmak çok zor olduğundan, fazla tercih edilen bir yöntem değildir.

Diş macunlarının diş taşlarını önleyici özellikle olduğunu reklamlarda sürekli izlemek mümkündür. Anti- tartar olarak piyasaya sürülen ve uzman kuruluşlar tarafından onaylı olarak tanıtılan bu diş macunlarının, uzman kuruluş onayları içeriğindeki flor için verilmiştir. Diş taşı temizliğinde diş macunları, diş fırçası yardımıyla diş üzerinde birikmiş az miktardaki diş taşını temizleyebilir. Ancak diş eti çizgisinin altında biriken diş taşları için çok çok az faydası bulunmaktadır. Yani neredeyse hiç yoktur. Anti- tartar olarak belirtilen diş macunları, oluşmuş diş taşının temizlenmesinde çok, yeni oluşacak diş taşlarının oluşmasını engellemede etkilidir.

Günümüzde diş taşlarının oluşmasındaki en büyük faktörlerden biri, diş minesi yıpratan diş beyazlatma yöntemleri olarak tespit edilmiştir. Dişin mine tabakasını yıpratan bu işlemlerde, yıpranan ve pürüzsüzlüğünü kaybeden mine tabakası üzerinde diş taşları oluşmaktadır. Ayrıca diş üzerinde, diş hekimi tarafından yapılan diş taşı kırma işlemi de dişin mine tabakasına zarar verebilmektedir. Bu işlem bir kısır döngü halinde devam etmekte ve dişin mine tabakasındaki zarar her geçen gün büyümektedir.

Diş taşı temizliğinin etkili yapılabilmesi için, diş taşı temizliği yapılacak bölgede herhangi bir apse durumunun gelişmemiş olması gerekmektedir. Çünkü diş taşı temizliği esnasında dişin kök kısmına yada diş etine verilecek bir zarar, mevcutta oluşmuş olan enfeksiyonun büyümesine yada başka dişlere etki etmesine sebep olma gibi bir durum söz konusu olabilir. Dişlerde diş taşı oluşumunun önüne geçebilmek yada oluşmuş diş taşlarının temizliği için, düzenli olarak diş hekimi kontrolleri yapılmalı ve ağız içi/ diş temizliğine gereken özen gösterilmelidir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.