Categories: Sağlık HaberleriSol

Diş Temizliği

Share

Diş Temizliği

Diş temizliği, dişlerin bir ömür boyu en az zararı görerek etkin bir şekilde ulaşılması için yapılan tüm yöntemlerdir. Diş fırçalama ve diş hekimleri tarafından yapılan diş temizlikleri bu kapsamdadır.

Diş fırçalama, diş temizliği alanında uygulanan en etkili ve diş koruyucu yöntemdir. Diş fırçalama ile diş ve ağız içerisinde bulunan bakterilerin azaltılması ve yokedilmesi sağlandığı gibi, yemeklerden sona dişlerin bazı bölümlerinde kalarak bakteri üremesine sebep olan yemek artıklarının giderilmesine yardımcı olur. Diş fırçalama diş temizliği için faydalı olabileceği gibi aşırı yapılması durumunda diş ve diş etleri açısından zararlıdır. Dişlerin temizliğinde günde 2 defa 3 dakika süreyle fırçalamak yeterli bir yöntemdir. Fırçalama işlemlerinin bakterilerin en yoğun olduğu dönemlerde yapılması faydayı daha da arttıracaktır. Bu yüzden sabah kahvaltısı öncesi yada uyanıldığında ve yatmadan önce fırçalama işlemi yapmak yeterli olacaktır. Aşırı fırçalam yapılması, sürtünme etkisiyle dişin mine tabasına zarar verir ve içerdiği florürle diş eti çekilmelerine sebep olabilir.

Diş Temizliği

Diş ipleri de, diş temizliği işleminde kullanıla bir diğer yöntemdir. Dişlerin arasında kalmış ve bakteri oluşmasına sebep olabilecek yemek artıklarının temizlenmesinde etkilidir. Genellikle diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde kullanılır. Diş ipi kullanırken bazı hususlara dikkat etmek gereklidir. Diş ipinin seçilmesinde diş ipinin kullanılmasına kadar her adım çok önemlidir. Kaliteli diş iplerinin kullanılmalı ve diş ipleri kullanılırken diş ve diş etlerine hassas davranılmalıdır. Aksi taktirde diş etlerine zarar verilebilmektedir. Dİş iplerinin aşırı kullanılması, diş aralarının açılmasına sebep olabildiğinden sık kullanılmaması, sadece ihtiyaç duyulması halinde kullanılması gereken bir yöntemdir.

Diş temizliği işleminde, diş kliniklerinde diş hekimleri tarafından uygulanan bir çok diş temziliği yöntemi bulunmaktadır. Diş üzerinde biriken ve bakteriler tarafından oluşturulan plakların temizliği ile, diş kaybına sebep olabilen diş taşı yani tartar temizlenmesi bunlardan bazılarıdır. Ayrıca ağız içi bakteri üretiminin azaltılarak diş üzerinde biriken bakterilerin sayısını azaltan yöntemlerde kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin tek dezavantajı, ağız florası içerisindeki bakterilerinde yok edilmesidir. Bu sebeple kısa vadede etkili, uzun vadede ise diş temizliği açısından zararlı bir yöntemdir. Diş taşlarının temizlenmesi ve diş plaklarının giderilmesi için diş kliniklerinde uygulanan yöntemler, diş temizliği sağlamasının yanında, sürekli uygulandığında dişin mine tabakasına büyük zarar verebilmektedir. Diş taşlarını kırılıp, plaklar temizlenirken kullanılan cihazlar, bu maddelerin oldukça sıkı bir şekilde diş ve diş etlerine tutunmasından dolayı, diş minesinin bir kısmına da zarar vermektedir.Bu tip işlemlerden sonra düzenli olarak diş hekimleri tarafından kontrol edilmelidir. İhtiyaç duyulmadıkça bu tip temizleme işlemleri yapılmamalıdır.

Diş temizliğinde, diş problemleri başlamadan önlemek en etkili ve dişe en az zarar veren yöntem olduğundan, düzenli ağız ve diş sağlığı bakımı yapılması daha sonra oluşabilecek çürük ve diş kayıplarının önüne geçmektedir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.