Categories: Sağlık HaberleriSol

Diş Teli Çeşitleri

Share

Diş Teli Çeşitleri

Diş teli Ortodonti alanında kullanılan bir yöntemdir. Dişlerdeki çaprazlığın ve çene yapısındaki şekil bozukluklarının giderilmesi maksadıyla sıkça kullanılanılır. Diş telleri Ortodontist tarafından yerleştirilen diş telleri bracet adı verilen plakalar vasıtasıyla dişe yerleştirilir. Dişler arasındaki gerginlik arttırılarak istenilen yönde çektirme yapılmasını ve dişin olması gereken hatta yerleştirilmesini sağlar.

Diş telleri çok çeşitli şekillerde ve materyallerden oluşmaktadır.

Metal Diş Telleri

Metal diş telleri, metalden yapılmış diş telleridir. Ortodonti alanında en çok kullanılan diş teli çeşidirdir. Kullanımı oldukça kolaydır. Diş teli kullanıcıları tarafından özellikle düşük maliyetli olmasına rağmen etkili olması sebebiyle tercih edilmektedir.

Altın Diş Telleri

Diş Teli Çeşitleri

Altın diş telleri, bracetleri altından oluşan diş telleridir. Tel kısımları şeffaf sert materyaleden yapılmıştır. Altın bracetler antialerjik özelliğe sahiptir. Bu sebebple yoğun alerjisi b ulunan kişiler tarafından tercih edilen bir diş teli çeşididir. Ayrıca altın zenginlik göstergesi olarak göründüğünde, zengin kişilerin sıkça kullandığı diş telidir. Bu diş telinin maliyeti oldukça yüksektir. Çünkü kullanılan bracet yüksek yoğunlukta altın ve gümüş içermektedir.

Lingual Diş Telleri

Lingual Diş Telleri, diş tellerinin görüntüsünden rahatsız olanlar için tasarlanmış bir diş teli çeşididir. Dişin iç kısmına yerleştirilerek dişin dışarıdan görüntüsünü değiştirmez. Bu sebeple görünüşle alakalı problem yaşayan bireyler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Oldukça pahalı bir işlemdir.

Porselen Diş Telleri

Porselen diş telleri, porselen materyal kullanılarak üretilen diş telleridir. Şeffaf bir yapıya sahiptir. Bu sebebinden dolayı dışarıdan rahatsız edici bir görüntüsü yoktur. Tercih edilen bir diş teli olmakla birlikte, oldukça kırılgan bir yapıya sahip olduğundan ortodontistler tarafından çok tercih edilmez. Çoğunlukla sert bir cismin kırılmaya çalışılması sonucunda kırılır. Ayrıca sert darbelerde kırılabildiğinden solunum yolunu tıkama riski de mevcuttur.

Renkli Diş Telleri

Renkli diş telleri, çoğunlukla çocuklarda kullanım için üretilmiş diş telleridir. Çocuklar tarafından çoğunlukla diş telleri sevilmez ve rahatsız edicidir. Bu sebeple çocuklarda genellikle bu diş telleri kullanılır. Takımının renginde yada istenilen herhangi bir renkte üretilebilir. Aslında metal diş tellerindendir. Özel renklendiricilerle renklendirilmiştir.

Çıkarılabilir Diş Telleri

Çıkarılabilir diş telleri, aşırı şekil bozukluğu bulunmayan hastalarda kullanılmak üzere üretilen diş telleridir. Metal diş telleriyle aynı özellikte olup, dişlerin mine tabakasına yapıştırılmaz. Bunun yerine dişin üst kısmına tutturularak işlem görür. Uzun süreli kullanımda aşırı bakteri üremesine neden olduğundan tercih edilmez. Genellikle gece yatmadan önce kullanılır. Kısa süreli kullanım için uygundur.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.