Doğum Sonrası Beslenme

Share

Doğum Sonrası Beslenme

Anneye beslenme ile ilgili danışmanlık yapılmadan önce mevcut beslenme durumunun değerlendirilmesi önemlidir. Emziren annenin beslenme durumunun tayini için öncelikle annenin kilosu, kan değerlerinden hemoglobin ve hemotokrit gibi düzeyler ve beslenme öyküsünün bilinmesinde fayda vardır.

Doğum Sonrası Beslenme

Doğumdan sonra alınan kilolardan yaklaşık 4,5-5 kg kadarı doğum eylemiyle beraber kaybedilir. Emzirme, annenin kilo kabını etkileyen önemli bir eylemdir. Bazı kadınlar birkaç hafta içinde eski kilosuna ulaşabiliyorken bazı kadınların eski kilosuna ulaşması 6 ay kadar sürebilmektedir. Kaybedilen her kilo ile beraber hücre dışı sıvı tutulumu da azalmaya başlayarak vücut normal kan düzeylerine dönmeye başlar. Kansızlık tablosunun diğer bir adı olan anemik durumlar doğumdan sonraki bir ay içinde düzelmeye başlayabilir. Bu dönemde bakılan kan değerlerinde annede kan değerleri düşükse bu duruma uygun beslenmesi daha doğru olur. Anne hem doğumda kanama ile, hem de emzirirken demir mineralini kaybettiği için demir yönünden zengin gıdalarla beslenmesi uygundur. Bunun içinde et, yumurtave süt tüketimi artırmalıdır. Gebelikte demir ilaçları kullanmışsa bir süre daha bu preparatların kullanımına devam edebilir.

Doğum sonraki dönemde sütün yeterli miktarda salgılanması için annenin yüksek kalorili bir beslenme şekli seçmesi gerekir ve bu dönemde bol sıvı alması çok önemlidir. Günlük 850 ml süt salgısı için fazladan yaklaşık 700 kaloriye ihtiyacı vardır. Emzirme döneminde yetersiz kalori alınması sütün az gelmesine sebep olur. Günlük enerji ihtiyacı için 2700 kalori ve 3000 ml sıvı alması gereklidir. Alınacak sıvı miktarının en az 6 bardağı su şeklinde, kalan kısmı çorba, meyve suları ve süt gibi besinlerden karşılayabilir.  Ayrıca doğum sonrasında sık görülen kabızlık probleminin yaşanmaması için suyun yanında lifli gıdaların ve fiziksel egzersizlerin değerlendirmeye alınması gerekir.

Protein emziren bir anne için alınması gereken önemli bir besin maddesidir. İlk 6 ayda günlük ortalama 65 gr protein alınması önerilir. Eğer protein kaynaklı olmayan yeterli miktarda kalori alınımı varsa, proteinlerin enerji kaynağı olarak kullanılmaları önlenmiş olur. Kalsiyum süt üretimi için önemli bir besindir. Emzirme döneminde kalsiyum ihtiyacı gebelikteki ihtiyaç ile aynıdır. Günlük 1200mg kalsiyum alınmalıdır. Eğer anne beslenme ile yeterli kalsiyumu alamıyorsa kalsiyum ilaçları kullanımı için uzman hekime başvurabilir.

Önerilen günlük beslenme ihtiyaç tablosu

Süt, yoğurt, peynir grubundan 3-5 porsiyon

Et ya da protein grubundan 2-3 posiyon

Sebze grubundan 3-5 porsiyon

Hububat grubundan  4 porsiyon

Meyve grubundan 2-4 porsiyon

Ekmek, kek grubundan 6-11 porsiyon

Yağ ve şeker grubundan idareli olarak 1 porsiyon

Bir porsiyonun karşıtı miktarlar;

Süt ve yoğurt için 1 su bardağı

Peynirin porsiyonu 2 kibrit kutusu

Yumurta porsiyonu 2 adet

Bir tabak et yada kuru baklagil yemeği

Ekmek bir dilim

½ tabak makarna yada pilav

Meyvelerde porsiyon adet hesabı birer adet

Yağ için porsiyon değeri 1 yemek kaşığıdır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.