Categories: Sağlık HaberleriSol

Doğum Tarihi Hesaplama

Share

Doğum Tarihi Hesaplama

Gebelik ayı hesaplanırken 28 günden oluşan toplam 10 ay olarak hesap yapılır. Bu ortalama 9 takvim ayına denk gelmektedir. Gebeliğin ortalama süresi fertilizasyondan (gebe kalınan andan) itibaren 267 gündür. Tıbbi ya da gebeliğe bağlı oluşan olumsuz bir durum olmadıkça gebeliğin süresini; daha önceki gebekliklerinin süresi ve önceki gebelik sayısı gibi durumlardan etkilenir.

 Doğum tarihi hesaplama’sı yapılırken birkaç kurala dikkat edilir.

Nagele kuralı:

Doğum Tarihi Hesaplama

Son adet döneminin ilk gününe 7 gün eklenir ve 3 ay çıkarılarak tahmini doğum tarihi hesaplanır.

Örneğin;

14.09.2015: son adet tarihinin ilk günü +7 gün ekleme yapılır.

21.09.2015 tarihine denk gelir.

21.09.2015-3ay: 21.06.2016

21 haziran 2016 bebeğin beklenen doğum tarihidir. Bu örnekte bir sonraki yıla geçiş vardır.

Başka bir örnek vermek gerekirse;

27.01.2015:   son adet tarihi

27.01.2015 +7 gün:   04.02.2015

04.02.2015 – 3 ay:   04.11.2015   beklenen doğum tarihidir ve aynı yıl içindeki hesaplamaya örnektir.

Yapılan araştırmalara göre kadınların %4’ünün hesaplanan günde doğum yaptığı, %96’sının ise bu günden 7 gün önce ya da 7 gün sonra doğum yaptığını göstermektedir.

Fundus Yüksekliği:

Rahimin tepe noktası olarak adlandırılan fundusun karın duvarından yüksekliğinin saptanması, gebeliğin süresi ile ilgili kabaca bir görüş vermektedir. Bu hesaplama çok önceleri kırsal kesimlerde ebe kadınların yada doğum yaptıran kadınların elle muayene ederek kullandıkları bir yöntemdir. İlk 3 ay için kesin bir doğum tarihi vermez çünkü il üç ay içinde fundus yüksekliği hissedilmez.

MC. Donald kuralı:

Gebeliğin ikinci ve üçüncü 3 aylık periyodunda fundus yüksekliğinin ölçülmesi ve hafta ya da ay olarak ifade edilmesidir. Özellikle rahim içi gelişme geriliği, çoğul gebelik ya da amnion sıvı fazlalığı gibi durumlarda yardımcı bir yöntemdir. Yöntem şu şekildedir;

Fundus yüksekliği (cm) x 2/7= 28 günlük olarak hesaplanan ay cinsincen gebeliğin süresini verir.

Fundus yüksekiği (cm) x 8/7=hafta olarak gebeliğin süresini verir. Örnek olarak;

Fundus yüksekliği 21 cm olan gebe bir kadının gebelik süresi;

21 x 2/7=6 ay (ay:28 gün)

21 x 8/7=24 hafta gebedir.

Rahimdeki bebeğin boy ölçüsüne göre hesaplama yapmak gerekirse gebeliğin ilk beş ayında fetusun uzunluğu gebelik ayının karesi alınarak, gebeliğin ikinci yarısında ise gebelik ayı beş ile çarpılarak hesaplanır. Örneğin fetusun boyu 16cm. ise yaklaşık 4 aylıktır veya 35cm ise yaklaşık 7 aylıktır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.