Categories: Sağlık HaberleriSol

Kodein Nedir Etkileri Nelerdir

Share

Kodein Nedir Etkileri Nelerdir ? Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kodein Nedir?

Kodein, metilmorfin türevi bir etken maddedir. Afyondan elde edilmektedir. Biyoyararlanım oranı %90 seviyelerindedir. tabi ki bu oran oral kullanım için geçerlidir. Bunun haricinde rektal, subkutan ve intramuskuler olarakta uygulanır. Afyonda binde 5 oranında bulunur.

Kodein Etkileri Nelerdir?

Kodein, Analjezik (ağrı kesici), antitusif (öksürük giderici) ve antidiyaretik (ishal giderici) olarak kullanılır. Ağrı kesici özelliği morfine göre daha azdır. Kodein sülfat ve fosfat formlarında piyasada bulunmaktadır. Toksik etkisi çok azdır.

Kodein Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kodein Nedir Etkileri Nelerdir

Kodein güçlü antitusif özelliği nedeniyle, merkezi sinir sistemi kaynaklı kuru öksürüklerin giderilmesinde kullanılan bir etken maddedir. Genellikle normal ağrı kesicilerle kombine edilerek kullanılır. Bu sayede ağrı kesici özelliği yükseltilir. Örneğin Naproksen Sodyum 550 mg lık formuyla 30 mg kodein karışımından piyasa ismiyle Apranax Plus elde edilmiştir. Oldukça güçlü bir ağrı kesicidir.

Kodein Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Kodein aynı morfinde olduğu gibi astım ve diğer ağır solunum yolu hastalıkları bulunan hastalarda kullanılmamaktadır. Morfin ve eroin gibi madde bağımlılığı öyküsü bulunanların, bu maddeleri bulamadığında başvurdukları etken madde kodeindir. Bağımlılık yapma etkisi daha az olmasına karşın, bu tip bağımlılık öyküsü bulunan hastalarda kullanılmamalıdır.

Kodein kesinlikle intravenöz (damar içi) yolla uygulanmaz.

Kodein Yan Etkileri

60 mg üzerindeki dozları ani kan basıncı düşüşlerine yol açmaktadır. Bu sebeple kontrollü kullanılması gereken bir etken maddedir. Kodein etken maddesini içeren ilaçlar piyasada reçetesiz olarak satılamaz.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.