Filariasis Hastalığı Nedir

Share

Filariasis Hastalığı Nedir

Filariasis Hastalığında Etken :

Filarioidea ailesindeki nematodlarca (yuvarlak kurtlar) oluşturulur.

Filariasis Hastalığı Bulaşma Yolu :

Enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşır.

Filariasis Hastalığının Seyri :

Sivrisineğin ısırmasından, kanda mikrofilaryaların görülmesine kadar geçen süre 6-12 aydır. İnsan vücudunda erişkin parazitler 5-10 yıl, mikrofilaryalar ise 2 yıl kadar canlılıklarını sürdürürler. Erişkin parazitlerden çıkan mikrofilaryalar cilt altında göç ederek dermatite ve göze ulaşarak da körlüğe neden olurlar. Mikrofilaryalar kandan başka karaciğer, kas, hidrosel sıvısı ve şilöz idrarda bulunabilir. Lenforetiküler filaryaz başlıca 4 klinik formda görülür:

Filaryal ateş: Ateş, halsizlik, yaygın kas ağrıları görülür. Lenfajitin (lenf kanallarının iltihabı) deri bulguları ve lenfadenit (lenf bezi iltihabı) olaya eşlik eder.

Asemptomatik mikrofilaremi :

Hastalarda klinik belirti yoktur. Kendiliğinden iyileşen hastaların yanı sıra bazı hastalarda tekrarlayan lenfajit atakları oluşur. Ataklar gelişen hastaların üçte birinde lenf damarlarında tıkanıklık ve dolaşım bozukluğu ortaya çıkar.

Lenfatik obstrüksiyon (tıkanıklık):

Tekrarlayan lenfajitler sonucunda lenfatik tıkanmaya bağlı olarak sıklıkla bacaklarda ve dış genital organlarda, daha nadir olarak kollarda ve memelerde elefantiyazis (fil hastalığı) gelişir. Deride kalınlaşma ile karakterize sert bir ödem vardır. Deri bakteri ve yüzeyel mantar enfeksiyonlarına açık hale gelir.

Tropikal pulmoner eozinofili:

Astım, öksürük ve hafif ateşle karakterizedir.  Lenfödem ve elefantiyazın erken dönemlerinde tedavi ile hastalık kısmen veya tamamen iyileşebilir. Kronik enfeksiyonda tedavi olmak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir fakat hidrosel ve elefantiyazın ilerlemesini etkilemez.

Filaria enfestasyonunun kapsadığı parazit hastalıkları; lenfatik filariasis ve onchocerciasistir (nehir körlüğü). Nehir Körlüğü; ergen kurtlarının cilt altındaki nodüllerde bulunduğu ve genellikle Sahra altı Batı Afrika’da görülen kronik bir parazit hastalığıdır.

Lenfatik Filaryazis, enfekte olmuş sineklerin insandan kan emerken vücuda larvaları zerk etmeleriyle bulaşır.

Coğrafi Dağılım: Lenfatik filariasis Sahra altı Afrika ve Güneydoğu Asya’da görülür. Nehir Körlüğü’ne daha çok Batı ve Orta Afrika ve Amerika’nın merkez ve güney bölgelerinde rastlanır.

Aşı: Mevcut değildir.

Önlemler: Hastalığın yaygın olarak görüldüğü bölgelerde sivrisinekler ve karasinek ısırıklarına karşı kişisel koruyucu önlemler alınmalıdır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.