Ebola Virüsü Hastalığı Nedir

Share

Ebola Virüsü Hastalığı Nedir

Ebola Virüsü Hastalığında Etken:

Filovivirüs ailesinden bir virüstür.

Ebola Virüsü Hastalığı Bulaşma Yolu:

Ebola virüsünün doğal rezervuarının meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir. İnsanlara enfekte hayvanların (maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) kanı, sekresyonları ve vücut sıvıları ile yakın temas sonucu bulaşmıştır. İnsandan insana; enfekte kişinin kanı, sekresyonları ve vücut sıvılarıyla ve bu sıvılar ile kirlenmiş yüzey ve materyalle (yatak örtüleri, kıyafetler gibi) direk temas (yaralı deri ve mukozal bölgeler) yoluyla yayılır. Bu hastalıktan ölmüş kişinin kan ve vücut sıvıları ile temas ile de bulaşır. Sağlık çalışanları da bu hastaların tedavisi sırasında sıklıkla enfekte olmaktadırlar. Bu özellikle enfeksiyon koruma önlemlerine sıkı bir şekilde uymadıklarında meydana gelmektedir.

Ebola Virüsü Hastalığı Seyri:

Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2 – 21 gün (genellikle 8-10 gün) sonra ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, mide ağrısı, ishal, kusma belirtileri görülür. Ağır vakalarda nefes almakta güçlük, gözlerde kızarıklık, boğaz ağrısı, hıçkırık, öksürük, göğüs ağrısı, yutkunma zorluğu, vücut içinde ve dışında kanamalar görülür.

Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Destekleyici tedavi yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre ölüm oranı yüzde 25 ile 90 arasında değişmektedir.

Coğrafi Dağılım: Ebola virüs hastalığı ilk olarak 1976 yılında Sudan’ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Yambuku şehrinde eş zamanlı olarak 2 salgınla ortaya çıkmıştır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen salgını Ebola Nehri yakınındaki bir köyde meydana gelmiş, bu nedenle de hastalığa Ebola ismi verilmiştir. Batı Afrika’da görülen son salgın (ilk vakalar Mart 2014 de bildirildi) Ebola virüs hastalığının ilk defa ortaya çıktığı rapor edilen 1976 yılından bu yana görülen en büyük salgındır. Bu salgında görülen vaka ve ölüm sayıları bugüne kadar görülen tüm salgınların toplamından fazladır. Salgından Gine, Liberya ve Sierra Leone ciddi şekilde etkilenmiştir. Mali, Nijerya, Senegal, İspanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri’nde de bu ülkelerden giden az sayıda vakalar görülmüştür.

Ebola Virüsü Aşısı:

Ebola Virüsü için her hangi bir aşı Mevcut değildir.

Ebola Virüsü İçin Alınabilecek Önlemler:

Hastalıktan etkilenen bölgelerde bulunan insanların kişisel dezenfeksiyon yöntemlerine uymaları, ebola virüsü taşıyabilecek hayvan ölüleri ve açıkta satılan vahşi hayvan etleri tüketilmemelidir. Enfeksiyonun bulaşma ihtimalini en aza indirmek için, enfeksiyon taşıdığından şüphelenilen kişiler ve hayvanlara karşı kişisel koruyucu önlemler alınmalıdır.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.