Ebola Virüsü Hastalığı Nedir

Ebola Virüsü Hastalığı Nedir

Ebola Virüsü Hastalığında Etken:

Filovivirüs ailesinden bir virüstür.

Ebola Virüsü Hastalığı Bulaşma Yolu:

Ebola virüsünün doğal rezervuarının meyve yarasaları olduğu düşünülmektedir. İnsanlara enfekte hayvanların (maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) kanı, sekresyonları ve vücut sıvıları ile yakın temas sonucu bulaşmıştır. İnsandan insana; enfekte kişinin kanı, sekresyonları ve vücut sıvılarıyla ve bu sıvılar ile kirlenmiş yüzey ve materyalle (yatak örtüleri, kıyafetler gibi) direk temas (yaralı deri ve mukozal bölgeler) yoluyla yayılır. Bu hastalıktan ölmüş kişinin kan ve vücut sıvıları ile temas ile de bulaşır. Sağlık çalışanları da bu hastaların tedavisi sırasında sıklıkla enfekte olmaktadırlar. Bu özellikle enfeksiyon koruma önlemlerine sıkı bir şekilde uymadıklarında meydana gelmektedir.

Ebola Virüsü Hastalığı Seyri:

Ebola virüsüne maruz kalındıktan 2 – 21 gün (genellikle 8-10 gün) sonra ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, mide ağrısı, ishal, kusma belirtileri görülür. Ağır vakalarda nefes almakta güçlük, gözlerde kızarıklık, boğaz ağrısı, hıçkırık, öksürük, göğüs ağrısı, yutkunma zorluğu, vücut içinde ve dışında kanamalar görülür.

Hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Destekleyici tedavi yapılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre ölüm oranı yüzde 25 ile 90 arasında değişmektedir.

Coğrafi Dağılım: Ebola virüs hastalığı ilk olarak 1976 yılında Sudan’ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Yambuku şehrinde eş zamanlı olarak 2 salgınla ortaya çıkmıştır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülen salgını Ebola Nehri yakınındaki bir köyde meydana gelmiş, bu nedenle de hastalığa Ebola ismi verilmiştir. Batı Afrika’da görülen son salgın (ilk vakalar Mart 2014 de bildirildi) Ebola virüs hastalığının ilk defa ortaya çıktığı rapor edilen 1976 yılından bu yana görülen en büyük salgındır. Bu salgında görülen vaka ve ölüm sayıları bugüne kadar görülen tüm salgınların toplamından fazladır. Salgından Gine, Liberya ve Sierra Leone ciddi şekilde etkilenmiştir. Mali, Nijerya, Senegal, İspanya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri’nde de bu ülkelerden giden az sayıda vakalar görülmüştür.

Ebola Virüsü Aşısı:

Ebola Virüsü için her hangi bir aşı Mevcut değildir.

Ebola Virüsü İçin Alınabilecek Önlemler:

Hastalıktan etkilenen bölgelerde bulunan insanların kişisel dezenfeksiyon yöntemlerine uymaları, ebola virüsü taşıyabilecek hayvan ölüleri ve açıkta satılan vahşi hayvan etleri tüketilmemelidir. Enfeksiyonun bulaşma ihtimalini en aza indirmek için, enfeksiyon taşıdığından şüphelenilen kişiler ve hayvanlara karşı kişisel koruyucu önlemler alınmalıdır.

Tags: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.