Categories: Sağlık Haberleri

Grip Aşısı

Share

Sonbaharın gelmesi ve kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte büyük bir tartışma konusu olan grip aşısı için uzmanlar farklı konuşmakta.Grip aşısının ilaç firmalarının bir pazarlama ürünü olduğunu söyleyen uzmanlar olduğu gibi, ölümleri önlediğinin bilimsel olarak kanıtlandığını belirten uzmanlarda var.Durum böyleyken doğal olarak akla şu soru geliyor:

Grip aşısı olalım mı, olmayalım mı? ”

Grip aşısının koruyuculuğuna çoğu doktarlar bile inanmıyorken; bir yandan da grip şikayetinden doktora başvuruları, hastaneye yatışları ve ölümleri önlediği çok sayıda bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır.

Ancak şöyle de bir gerçek vardır. HİÇBİR AŞI %100 KORUYUCU DEĞİLDİR. Mesela yaşlılarda bağışıklık sistemi genç ve sağlıklı erişkinlere göre daha zayıf olduğundan, grip aşısı bu hastalarda istenilen oranda koruyucu olamayabilir.

Bu arada grip aşısına çoğu doktorlar bile inanmıyor demişken yapılan bir araştırmanın sonuçlarını da sizlerle paylaşalım. Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma doktorların sadece %14’ünün grip aşısı yaptırdığını gözler önüne sermiştir. Diğer bir deyişle bunca pazarlama yöntemlerine rağmen doktorların %86’sı grip aşısına inanmamış ve yaptırmamıştır.

Dünya Sağlık Örgütü ‘nün verilerine göre; dünya genelinde olağan bir mevsimsel grip döneminde hastalık 3 ile5 milyon şiddetli grip vakasına yol açarken, 250 bin ile 500 bin arasında ölüme neden oluyor.

Grip salgınından ölen hastaların %90’ından fazlası 65 yaş ve üstü hastalar olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.Hal böyleyken grip aşısından beklenen en büyük şey bu yaş grubundaki hastaları korumasıdır. Akla gelen ilk soru ise, grip aşısı bu yaş grubundaki hastaları ne kadar koruyor? Cevabı ise Amerikan Hastalık Kontrol Ve Önleme Merkezi (CDC- Center’s for Disease Control and Prevention) veriyor :

Sadece %9… Peki %9 oranında koruyan bir aşı ne kadar koruyucu olabilir ?

RİSK GRUBUNDAKİLER MUTLAKA AŞI YAPTIRMALI

2012 yılına kadar çocuklar, yaşlılar, sağlık çalışanları ve kronik hastalığı bulunanların risk grubundayken, 2009 pandemisinin öğrettiklerinden sonra aşılanması gerekenler listesinin ilk sırasına hamileler konmuştur. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen şey ise; hamilelerin hem kendileri hemde dünyaya getirecekleri çocukları için grip aşısını hamileliğin herhangi bir döneminde yaptırmalarıdır.

Durumu özetleyecek olursak;

Grip aşısı ile ilgili bunca çelişkili görüşler varken uzmanların gripten korunmak için birleştiği noktalar var. Bunlar kişisel hijyen kurallarına uymak, bağışıklık sistemini güçlendirecek doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları olarak özetlenebilir. Örneğin; tarhana çorbası, paça çorbası, işkembe çorbası, ev turşusu, ev yoğurdu,taze sebze ve meyve yemek bağışıklığı destekler ve enfeksiyonlardan korunmamıza yardımcı olur.
Şeker,mevsim dışı üretilen sebze ve meyve bağışıklık sisteminin tam anlamıyla düşmanıdır. Bu tür besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Birde günümüzde dikkat edilmesi gereken birşey var ki söylemeden edemeyeceğiz. Okul ve iş ortamları… Gribin kolayca bulaşabileceği bu ortamlarda grip olan kişilerden mümkün olduğunca uzak durulmalı ve hatta grip olan kişilerin bu ortamlarda bulunmaması sağlanmalı. Öğretmen yada işveren tarafından bu hastalara izin verilerek hem daha kolay iyileşmeleri sağlanmalı, hemde ortamda bulunan diğer kişilerin sağlığı tehlikeye atılmamalıdır.

 

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.