Mers Virüsü Hızla Yaygınlaşıyor !

Mers Virüsü Hızla Yaygınlaşıyor…

Gün geçmiyor ki yeni bir hastalıkla daha karşılaşmayalım. Ebola’dan sonra şimdi de Mers virüsü başa bela oldu. Peki nedir bu Mers virüsü?
Sizler için araştırdık ve kaleme aldık…

Mers Virüsü Nedir?

Mers, dünyada ilk defa 2012 yılında Suudi Arabistan‘da rastlanan solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalığa bir çeşit coronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştır. Coronavirüsler ise hafif soğuk algınlığından ağır hastalığa (SARS) kadar farklı belirtilere neden olabilen geniş bir virüs ailesidir.

Bu hastalık genellikle Suudi Arabistan ve Ortadoğu ülkelerinde görülmekle birlikte bu ülkeler dışında da az sayıda da olsa görülmektedir. Genellikle Ortadoğu ülkelerinde görüldüğünden Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) olarak isimlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün kayıtlarına göre bu hastalığın yol açtığı ölü sayısı 33 ‘e ulaşmıştır ve bunların 28 ‘i Suudi Arabistan‘da meydana gelmiştir.

Mers Hastalığının Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri grip ile oldukça benzeşmektedir. Bu yüzden çoğu kişi bu hastalığa yakalandığını anlamayabilir. Yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı başlıca belirtileridir. Bazı hastalarda bu belirtilere ilaveten ishal de görülmüştür. Özellikle şeker hastaları, böbrek yetmezliği çeken hastalar, bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişiler, yaşlı insanlar, kanser hastaları ve kronik akciğer hastalığı olanlarda Mers daha şiddetli meydana gelmektedir. Bu hastalığa yakalanan hastaların karaciğer enzimlerinin 2 katına çıktığı görülmüştür.

Mers Hastalığının Tedavisi

Mers hastalığının şu ana kadar bulunmuş bir aşısı yada tedavi şekli yoktur. Coronavirüsle hastalığa yakalanan kişilerin çoğu kendiliğinden iyileşir. Hastalığın semptomlarını azaltabilmek için ateş düşürücüler,ağrı kesiciler kullanılabilir. Öksürük ve boğaz ağrısı şikayetleri için ise oda nemini arttıran cihazlar kullanılabilir ya da sıcak bir duş alınabilir. Bol bol sıvı alıp evde kalıp dinlenilmelidir.

Ülkemizde de bu hastalık Sağlık Bakanlığı‘mız tarafından yakından incelenmektedir. Tüm hekim,hemşire ve sağlık personeli Mers hakkında sürekli bilgilendirilmektedir.

Önemli Not:

Bu hastalığa yakalanan kişilerin yaklaşık %30‘u hayatını kaybetmiştir. Bu da bizlere gösteriyor ki bu hastalık pek de umursanmayacak, yabana atılacak bir hastalık değil…

Yukarıda saydığımız belirtilerden birini kendinizde ve yahut bir yakınınızda gördüğünüzde (özellikle hacca gitmiş olan kişiler) en kısa zamanda (maksimum 14 gün içinde) aile hekiminize randevu alarak müracaat etmelisiniz.

Tags: , , , , , , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.