Güneş Çarpmasına Dikkat !

Ülkemizde hava sıcaklıklarının 35-40 dereceyi bulduğu bu günlerde özellikle çocuklar ve yaşlıların güneş çarpmasına karşı daha dikkatli olması önerildi.

Hava sıcaklıklarının endişe verici boyutlara ulaştığı ülkemizde aşırı sıcakların bazı hastalıklara yol açabileceğini söyleyen uzmanlar, terle birlikte kaybedilen tuz ve suyun sıcak yorgunluğu adı verilen duruma yol açabileceğini belirttiler. Çocuklar ve yaşlı insanlar bedenlerindeki ısı düzenleyici mekanizmalar yetersiz olduğundan, sıcaklık değişikliklerinden fazla etkilenir.Özellikle ateşli hastalık geçirmekte olan kişilerde güneş çarpması tehlikesi daha yüksektir.

 

Tedavi Süreci

Çok tehlikeli bir durum olan güneş çarpmasında tedavi olunsa bile hastaların yüzde 20’sinin ölebileceğini belirten uzmanlar; iyileşenlerin bile sinir sistemlerinde kalıcı hasarların oluşabileceğini, denge ve koordinasyonlarının normale dönmesinin aylarca sürebileceğini söylüyorlar. Her hastalıkta olduğu gibi güneş çarpmasında da ilk belirtide tanı koymak çok önemlidir.Tedaviye bilinç kaybından önce başlamak iyileşme şansını yükseltir ve süreci hızlandırır.

Neler Yapılmalı

Güneş çarpmasında şüphe edildiği andan itibaren çok acele tıbbi yardım çağırılmalı,bu arada hastanın ateşi düşürülmeye çalışılmalıdır.Unutulmaması gereken bir durum da ateşin en fazla 38 dereceye kadar düşürülmesi gerektiğidir.Ateşin daha aşağıya inmesi durumunda hasta dolaşım şokuna girebilir.

 

Ateş Düşürme Teknikleri

Hasta gölge bir yere götürülmeli, hızlı bir şekilde vücudu soğutulmalıdır.Vücudu saran elbiseler çıkartılmalı, baş ve kasık bölgelerine soğuk kompres uygulanmalıdır.Ateş çok yüksekse hasta kişinin vücudu ıslak bir çarşafla da sarılabilir.Bulunduğu yer havadar olmalı ve mümkünse serin bir ambulansla hastaneye sevk edilmelidir.

Çocuklar ve Yaşlılar Dikkat Etmeli

Sabah 11 ile öğleden sonra 16 saatleri arası güneş ışınlarının en kuvvetli olduğu zamandır.Bu saat aralığında çocuklar ve yaşlıların direkt güneş altında kalmamaları öneriliyor.Uzun kollu tişört, uzun kollu elbiseler, şapka ve güneş koruyucu kremler kullanılması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

Tags: , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.