Categories: Sağlık HaberleriSol

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Share

Hamilelikte beslenme, annenin hayatı kadar bebeğin de hayatı ve gelişimi için büyük önem arz eder.

Her insanda değişebilen günlük enerji ihtiyacının hamile olan insanlarda artması gerekmektedir. Ancak bu hamilelerin sınırsız yemek yiyebileceği anlamına gelmiyor. Uzmanlar hamilelerin günde 2500-2800 kalori alması gerektiğini vurgulamaktadır.

0-3 Ay Aralığında Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Hamileliğin ilk ayları olan bu zaman aralığında birçok mineral, vitamin ve nutrientler hamilelik öncesine göre daha da önem kazanır. Bu aylarda günlük enerji ihtiyacını karşılayabilmek için günde 100 kalorilik bir artış yetmektedir.

Bu dönemde sık rastlanılan mide bulantısı şikayetlerini gidermek için soğuk ve kokusuz yemekler tercih edilmelidir. Ayrıca zencefil çayı da mide bulantılarını engellemekte diğer bir yoldur. Fazla acı, baharatlı ve asitli yiyeceklerden uzak durarak mide yanmalarının da önüne geçilebilir. Bununla birlikte yatmadan önce en az 2 saat önce yemek yeme işlemi bitirilmelidir. Yine bu dönemde çiğ yumurta, az pişmiş etler, ton balığı, kılıç balığı gibi ağır metal içeren ve suşi gibi çiğ balıklar yenmemelidir. Hamilelik haberi alındığı günden itibaren alkol tüketimine son verilmelidir.

Kaç Aylık Hamile Olduğunuzu Öğrenmek İçin TIKLAYIN

 

3-6 Ay Aralığında Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Bu aylarda Kadın Doğum uzmanınızın izin verdiği egzersizler düzenli olarak yapılmalı ve sağlıklı beslenme programına aynen devam edilmelidir. Bu arada doktorunuzun önermiş olduğu pre-natal multi vitamini, folik asiti ve demir desteği alınmaya devam edilmelidir. Kansızlık hamilelikte çok görüldüğünden demir desteği hamileler için oldukça önemlidir.

Bu dönemde günlük beslenme programı 3 ana öğün ve 2 ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir. Günlük enerji ihtiyacındaki artış ise 100 kaloriden 300 kaloriye çıkarılmalıdır. Düşük kalorili beslenmeler kandaki keton oranının artmasına ve bebekte zeka geriliğine yol açabileceğinden, düşük kalorili beslenmeden kaçınılmalıdır. Bu konuda bir beslenme uzmanından da yardım alınabilir.

Çiğ veya az pişmiş et, tavuk ve balık ile pastörize edilmiş gıdalara dikkat edilmelidir. Nişastalı ve protein içeren gıdaların oda sıcaklığında 2 saatten fazla kalması gıda zehirlenmelerine yol açabilir. 

6-9 Ay Aralığında Beslenme Nasıl Olmalıdır ?

Bu dönemde de geçmiş dönemlerde ki gibi sağlıklı beslenme kurallarına uymaya devam edilmelidir. Bu aylarda sebze ve meyvelerin günde 7 porsiyon olacak şekilde (3 öğün meyve-4 öğün sebze olacak şekilde) tüketilmesi önerilmektedir. Meyve – sebzeler mineral, lif  ve vitamin açısından çok zengin olduğundan sizin olduğu kadar bebeğinizin de dokularının ve diş yapısının güçlü olmasını sağlar. C vitamini açısında oldukça zengin olan meyve ve sebzeler demir emilimini arttırdığı gibi, yara iyileşmesini de hızlandırır.

Son olarak c vitamini açısından zengin olan bu besinlere örnekler verelim: Portakal, domates, kavun, biber, çilek, brokoli, lahana ve yeşillikler

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.