Hamilelik Beslenme ve Önemi

Hamilelik Beslenme ve Önemi

Hamilelik döneminde annenin beslenmesi doğrudan bebeği de etkileyebileceğinden, hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur beslenmedir diyebiliriz. Standarda bağlı beslenme düzeniniz sizin için yeterli olsa bile hamilelik döneminden sonra daha farklı beslenmek de gerebileceğini unutmamak gerekiyor.

Beslenmede Nelere Dikkat Etmeliyiz

Hamilelik Beslenme ve Önemi

Elbette düşünmemiz gereken soruların en başında gelen sorular: nasıl beslenmeliyiz? Neler tüketirsek bu dönemi hem kendimiz hem de bebeğimiz için sağlıklı geçiririz? Türevi sorular olmalıdır. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmenin yolu en başta düzenli ve dengeli şekilde beslenme bilincidir. Çünkü daha önce de belirttiğimiz gibi bebeğin sağlıklı olması annenin sağlıklı beslenme bilinciyle doğru orantılıdır. Peki, nedir bu sağlıklı beslenme? En önemli beslenme programının kişiye özel hazırlanan program olduğunun altını çizerek, genelleme yapmak gerekirse: Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral içeren besinlerin vücut ihtiyacı doğrultusunda gerektiği kadar alınmasıdır. Bunlara ek olarak kalsiyum açısından zengin besinlerin tüketilmesidir. Standart bir vücuda yakın olduğumuzu düşünürsek bedenimizin günlük kalori ihtiyacı 2000 kilokaloridir, diyebiliriz. Hamilelik döneminde bu ihtiyaç günlük 2300 kilokaloriye kadar çıkmaktadır.

Peki, Hangi Gıdalarla Bu Kaloriyi Elde Ederiz?

Beslenme konusunda süt, yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzelerle kalsiyum ihtiyacımızı giderebiliriz. Tifo, brucella gibi hastalıklar açısından peynirin ve sütün sağlıklı olmasına özen göstermeliyiz. Yumurta, balık, kırmızı ve beyaz et tüketerek de protein ihtiyacımızı elde ederiz. Pek çok taze meyve ve sebze örneğin; portakal, çilek, domates, karnabahar, patates gibi besinlerde vitamin ihtiyacımız için birebirdir.

Hamilelikte Sıvı Tüketimi

Hamilelik döneminde bol sıvı alımına da dikkat etmek gerekir. Bu dönemde çay, kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulması gerekir. Sıvı ağırlıklı bir beslenme programı (uzmanlara göre günde 10 su bardağı) hem vücudumuzun hem de bebeğimizin sıvı ihtiyacı için gereklidir.

Hamilelik Döneminde Nelerden Uzak Durmak Gerekir?

Özellikle iyi pişmemiş ve besin değeri düşük, ucuz denebilecek et, tavuk, balık, çiğ yumurta, kızartmalar veya hazır yemekler, çiğ salam, sosis, sucuk gibi et değil de et ürünleri sayılabilecek maddeler bu listenin en başında gelmektedir. Bitki çayları hakkında da kulaktan dolma çok fazla bilgi olduğundan iyice araştırarak, az ve makul seviyede tüketmek gerekmektedir. Ancak önemli bir sorunu bitki çaylarıyla çözmek istiyorsanız en doğru seçim alanında uzman bir doktora başvurmak olacaktır.

Tags: , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.