Bilgisayar Başında Çalışanlar Dikkat

Bilgisayar Başında Çalışanlar Dikkat

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte sağlığımızda da zaman zaman fark edebildiğimiz ancak çoğu zaman farkına bile varmadığımız sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Günümüzde bilgisayar başında fazla vakit geçiren bireylerin fiziksel sorunlarının temelinde, bilgisayar başında geçirdikleri zaman zarfında gerek oturuşlarına gerek duruşlarına dikkat etmemelerinden kaynaklı dikkatsizlikler ve bilinçsizlikler vardır.  Bu bilinçsizlikler bünyemizi bitkinliğe sürüklemektedir. Bilgisayar başında olduğumuz sürecin sağlığımıza zarar vermemesi için şu 5 madde hayati önem arz etmektedir.

  • Konsantrasyon

Bilgisayar Başında Çalışanlar Dikkat

Bilgisayarınızda yetiştirmeniz gereken işlerin rehavetine kapılmış veya işinize tüm dikkatinizle yoğunlaştığınız durumlarda monitörünüzde birden fazla ekran görüntüsünün veya sekmenin aynı anda açılmış olması sizin için dikkat dağıtıcı bir etmen olacaktır. Monitör görüntüsü ne denli göze hitap ediyor ve düzenli duruyor ise konsantrasyonunuz da o kadar az dağılır ve zihniniz meşgul olduğu işe bir o kadar daha kolay adapte olur.

  • Sandalye Seçimi

Tasarımı vücut yapısına uygun olmayan bir ofis sandalyesi ve bu sandalyedeki hatalı oturuş pozisyonu zamanla konsantrasyon eksikliğine, uyuşukluğa hatta kas ve eklem ağrılarına yol açar. Bel ve boyun desteği olan çalışma sandalyeleri sağlık açısından en uygun olan ürünlerdir. Ayrıca sandalyenin kol dayanaklarının hareketli ve ayarlanabilir olması dirsekler için önem arz etmektedir. Çalışma sandalyesindeki en nizami oturuş biçimi sırt dik, kollar 90 derecelik açıya sahip bel ise sandalye tarafından desteklenecek şekilde olandır.

  • Çalışma Ortamı

Eğer bilgisayar başında bir işte çalışıyorsanız ve gün boyu tüm işlerinizi bilgisayar üzerinden yürütüyorsanız işinizdeki başarının anahtarı aslında çok basit. Zihninizi dinç tutmalı, iş ortamınıza her daim pozitif enerji yaymalı ve iş arkadaşlarınızla iletişim halinde olmalısınız. Ayrıca: İş ortamındaki ikili ilişkileri canlı tutmak, masanızda bir bitki yetiştirin, yeni şeyler öğrenme arayışında olun ve arkadaşlarınıza yardım edin. Bu ufak detaylar gün içinde zihninizi canlı tutacak ve sizi başarıya götürecektir.

 

  • Ekran Konumu

Bilgisayar ekranınızın bulunduğu yerin çalışmanızı ve performansınızı olumsuz yönde etkilemediğini düşünüyorsanız üzülerek söylemek gerekiyor ki yanılıyorsunuz. Monitörünüzün size çok yakında veya sizden çok uzakta olması performansınızı elbette ki etkiler. Bu tür durumlarda gözleriniz çabuk yorulabilir veya kendinizi bilgisayar ekranına yapışmış bir halde bulabilirsiniz. Bilgisayar ekranınızın gözünüze olan uzaklığı ortalama 50 cm uzaklıkta olmalı ve açısal olarak da 10-20 derece arası bir eğime sahip olmalıdır. Ekranınızın üst kenarı yaklaşık olarak gözünüzle aynı hizada olmalıdır. Hizalamanın böyle olmadığı durumlarda kullanıcı rahat bakış açısını yakalamak için boynunu veya belini eğmek durumda kalmaktadır, bunun neticesinde bitkinlik ve kas ağrıları kendini göstermeye başlayacaktır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise ekran parlamasıdır. Bilgisayar ekranının ışık kaynaklarıyla olan açısal oranı 90 derece olmalıdır. Bu açı göz sağlığı açısından önem arz etmektedir.

  • Küçük Molalar

Yoğun ve tempolu çalışma ortamı gün içerisinde kan dolaşımını yavaşlatacaktır. Kan dolaşımının yavaşlaması çalışma performansını da düşürecek ve fiziksel yorgunluğu hatta baş ağrısına sebep olacaktır. Kan dolaşımını yavaşlatmamak veya zamanla yavaşlayan kan akışını hızlandırmak için oturduğunuz yerden derin derin birkaç nefes alabilir arkanıza yaslanarak gerilmek ilk etapta yapılabilecek hareketlerin başında gelir. Ancak gün ilerledikçe bu hareketlerde vücut için rutin bir hal haline geleceğinden ilerleyen saatlerde su içmek için kalkılmalı, küçük molalar verilmelidir. Verilen bu aralar masa başına dönüldüğünde kas kontrolünü ve zamanla bozulan oturuş şeklini düzeltmeye yardımcı olacaktır. Daha uzun molalar verildiği durumlarda çalışan yanına hiçbir teknolojik cihaz ve telefon almamalı, etrafı ile ilgilenerek zihnini dağıtmalıdır.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.