Categories: Sağlık HaberleriSol

Kalp Sağlığı ve Kalp Sağlığını Korumak

Share

Kalp Sağlığı ve Kalp Sağlığını Korumak

Kalp Sağlığı ve Kalp Sağlığını Korumak

Günümüzde kalp rahatsızlıkları oldukça sık görülmeye başlanmış, eskiden orta yaşın üzerindeki bireylerde görülen bu rahatsızlıklar günümüzde 15 yaşındaki bireylerde de görülmeye başlanmıştır. Bu durumun temel sebebi olarak kişilerin kalp sağlıklarını korumadıkları, aksine kalp sağlıklarını tehdit eden her türlü olumsuz aktiviteyi birebir yaptıkları bilinmektedir.  Kalp, vücudumuzun merkezi konumunda olduğu için vücudumuzda bulunan ve bir fabrika gibi işleyen tüm sistemleri beslediğinden mutlaka kalp sağlığımıza dikkat etmeli ve kalbimizi korumak için dikkat etmemiz gereken bütün önemli noktalara dikkat etmeliyiz.  Günlük hayatta fark etmeden  nefes alış verişlerimizin düzensizleşmesi, gece uyurken nefes darlığı çekmemiz gibi belirtiler ile de ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarını yaşamamak ve sağlıklı bir hayat sürerek bir asır ömür yaşamak için yapmanız ve uygulamanız  gereken altın kurallar vardır. Bu kuralları uygulayıp sadık kalarak kalbinizi koruyabilirsiniz.

Uzun Ve Sağlıklı Bir Ömür İçin Uymanız Gereken Altın Kurallar

1 ) Düzenli beslenmeli ve beslenme türünüze dikkat etmelisiniz. Beslenme alışkanlıklarınız içerisinde yer alan yağlı yiyecekleri azaltmalı, yemeklerinizde zeytin yağı kullanarak yap asitlerinin ( lipid ) kan damarlarınızı içerisinde birikmesine ve kalbin pompaladığı kan miktarını sağlayabilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalmasına neden olmazsınız.

2 )  Hangi yaşta olursanız olun mutlaka yıllık sağlık tetkiklerinizi düzenli olarak yaptırmalısınız.  Benim hiç bir şeyim yok diye düşünmemeli, mutlaka kalp tetkiklerimizi yaptırmalıyız. Kalp rahatsızlıkları hiç bir belirti göstermeden ortaya çıkabilir ve ileri derecelere kadar gelişebilir. Gizli kalp olarak bildiğimiz kalp rahatsızlığı bu duruma örnektir. Bu gibi gizli belirtileri hissetmeden yaşayabilir, hiç beklemediğiniz bir anda kalp krizi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

3 ) Yemek öğünlerinde aşırı miktarda yemek yememelisiniz. Aşırı miktarda yiyeceğiniz yemekleri sindirmek için vücut metabolizmanız daha fazla çalışmak zorunda kalacak, ve kalbiniz daha çok kan pompalamak zorunda kalacaktır. Bu nedenle yemek öğünlerinizi ideal oranlarda yemelisiniz.

4 ) Alkol tüketiminizi, sigara tüketiminizi en az seviyeye indirgeyin. Sigara, kalp damarlarınızın çeperlerine nikotin yapışmasına neden olacak ve damar çeperlerinin etkisiz hale gelmesini, sağlıklı bir dolaşım sistemi oluşmasını engelleyecektir.

Kalp Sağlığı

Alkol ise, vücutta yağlanmaya sebep olacağından damar çeperlerinde yağ asitlerinin yapışmasına neden olacak ve kan dolaşım sisteminin zayıf olmasına neden olacaktır. Kalp damar hastalıklarının temel sebebi kalp damarlarının sağlıklı olmaması, damar çeperlerinde katı madde birikmesinden meydana geldiği için damar sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

5 ) Yemeklerinizde hayvansal ürünlerden uzak durmalısınız. Hayvansal ürünler içerisinde buluna n hayvansal yağlar, damar içlerinde yağlanma yapacak ve kalbinizin çabuk yorulmasına neden olacaktır. Bu nedenle hayvansal ürünleri olabildiğince az tüketmelisiniz.

6 ) Hayatınızdan sporu eksik etmeyin. Düzenli olarak spor yapmanız vücudunuzda endokrin hormonu salgılanmasına ve yağ yakımımıza yardımcı olacaktır. Düzenli olarak yürüyüş yapmalı, egzersizi hayatımızdan eksik etmemeliyiz.

7 ) Uyumadan önce en az 4 saat öncesinden yemek yemeli, uykunuzda hareketsiz ve vücut metabolizmasının en düşük olduğu saatlerde yediğiniz besinlerin sindirimi için hem mideniz hem de kalbiniz daha çok çalışmak zorunda kalacaktır. Bu nedenle uyumadan en az 4 saat önce yemek yemeli, yatağa girmeden önce dolaşımınızın normal seyretmesi, için bir bardak limonlu ılık su içmelisiniz.

8 ) Hafif rahatsızlıklarınız için ilaç kullanmayın, her rahatsızlandığınızda antibiyotik ve penesilin gibi ilaçlara başvurmayın. Bu tür ilaçların vücutta kalıntı bıraktığı ve bu kalıntıların damar içerisinde birikmesi nedeniyle kalp rahatsızlığına yakalanmanız ve kalbinizin daha fazla çalışıp yorulmasına neden olacaktır. Ayrıca antibiyorik ve diğer ilaç kalıntıları, yan etkileri kalbi direk etkilediğinden doğrudan kalp krizine yol açabilir.

Kalp sağlığınızı korumak, kalbinizin genç kalmasını sağlamak ve uzun yıllar yaşayarak daha sağlıklı bir ömür geçirmek için yukarıda yazılı olan altın kurallara uymalı, kalp rahatsızlıklarına ve kalpten kaynaklı diğer kalp, damar rahatslıkları, dolaşım sistemi rahatsızlıkları, akciğar rahatsızlıkları gibi  rahatsızlıklara yakalanmadan sağlıklı bir şekilde yaşamalısınız.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.