Categories: Sağlık HaberleriSol

Kasık Fıtığı Çeşitleri

Share

Kasık Fıtığı Çeşitleri

Kasık bölgesinde görülen fıtıklaşmalarda 3 farklı nokta dikkat çeker. Fıtıkların çıkış yeri bu 3 farklı herniasyonda değişkenlik gösterir. Kasık fıtıkları; direkt, indirekt ve femoral fıtık olarak 3 farklı şekilde oluşum göstermektedir. Direk ve indirekt olan fıtıklar tıpta inguinal herni olarak geçer. Femoral fıtıklar ise femoral halka herniasyonundan kaynaklıdır. Bir başka fıtıklaşma çeşidi ise insizyonel hernidir. Bu tip hernilerde ameliyat sonrası kapanmayan bir defekt söz konusu olmaktadır. Ameliyat sonrası kesi yerinin tam iyileşememesinden kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bu insizyonel herni ameliyatın hemen ardından görülmeyip, sonraki bir iki yıl içinde görülebilir. Kasık fıtıklarının tedavisi genel cerrahinin konusudur. Hissedilen ağrının yerine göre, kasık ağrısı çeken ve tedavi arayışına giren hasta çareyi genel cerrahide aramalıdır.

Direkt Kasık Fıtığı

Direk kasık fıtığında görülen, karın duvarının sonradan oluşan zayıflığı veya yırtılması sonucu oluşan fıtıklaşmadır. İndirekt kasık fıtığından farkı doğumsal olmayışıdır. Direk kasık fıtığı sporcularda, yaşlılarda ve hamilelerde görülebilmektedir. Cerrahi müdahele gerektiren bir konudur. Kasık fıtığının ağrısının redükte edilebilmesiyle kendiliğinden geçmesi mümkün olsa da, fıtık kanalının onarımının yapılması için mutlaka cerrahi müdahale gerekir. Direk kasık fıtığı, doktor tercihine göre açık ya da kapalı olarak yapılması mümkün olan 2 farklı operasyon yöntemini içerir. Sıklıkla tercih edilen laparoskobik girişimler günümüzde cerrahlar arasında daha ön plandadır. Anestezi şekli genel anestezi olarak tercih edildir. Epidural tercihlerde mevcuttur.

İndirekt Kasık Fıtığı

İndirekt kasık fıtıkları ise edimsel olmayıp, doğumsal olan fıtıklardır. Sıklıkla erkeklerde rastlanmaktadır. Fıtığın oluşum nedeni anatomik olarak doğumsal olsa da her yaşta özellikle genç erişkin erkeklerde görülen bir hastalıktır. Gestasyonel hayatta erkek bebeğin testisinin gelişimi karın içinde başlar ve doğumdan hemen öncesine kadarda skrotuma kasık kanalından geçerek iner ve doğumla beraber bu yol kapanır. Normal şartlar altında gerçekleşmesi beklenen durum kasık yolunun kapanması iken, bu kanalın açık kalması ya da sonradan oluşan bir nedenden ötürü tekrar açılması ile fıtıklaşmanın gerçekleşmesi indirekt kasık fıtığıdır. Kapalı ameliyat tekniğinde uygulanan yama yöntemi ile operasyon başarısı %95’in üzerindedir. Indırekt fıtıklar tek taraflı olabileceği gibi çift taraflı da olabilmektedir. Hatta tek hatta fıtıklaşma saptanmışsa diğer hatta da bir defekt varmış gibi düşünülüp ameliyatta her iki tarafa birden yama konulabilir ki sıklıkla da vardır.

Femoral Kasık Fıtığı

Femoral fıtıklar çıkış yeri olarak daha alt bir seviyedir ve bacaklardan gelen ve giden atar damarların ve toplar damarların geçtiği femoral hattan kaynaklanır. Tedavisi cerrahidir ve acil müdahale gerektirir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.