Categories: Sağlık HaberleriSol

Kimyasal Göz Yaralanmaları

Share

Kimyasal Göz Yaralanmaları

Kimyasal Göz Yaralanmaları Genel Bilgiler

Kimyasal Göz Yaralanmaları

Kimyasal maddelerle meydana gelen yanıklar gözde ciddi hasar bırakan yaralanmalarından biridir. Parfüm, saç spreyi, şampuan, sabun gibi hafif yüzeysel hasarlar veren maddelerin yanı sıra görme kaybına kadar giden ciddi asit ve alkali kimyasallarla oluşmuş tehlikeli yanıklar olabilir. Alkali yanıklar asit yanıklara kıyasla daha ağır hasar oluşturur. Zemin ve lavabo temizliğinde kullanılan birçok kimyasal madde, boyalar, sönmemiş kireç, çimento, dezenfektanlar alkalidir. Asit yanıkları arasında araba akü sıvısı ve pil asiti önde gelen nedenlerdendir. Yaralanma sıklıkla göze sıçrama veya gözlerin ovuşturulması sırasında ellerden bulaşma şeklinde olur.

Kimyasal Göz Yaralanmalarının Belirtileri Nelerdir?

  • Gözde batma şeklinde ağrı, sulanma ve yanma
  • Kapaklar şişmiş, kızarmış olabilir
  • Konjonktivada kızarıklık, şişme
  • Şiddetli bir yanıkta ise kornea saydamlığını kaybetmiş, bulanıklaşmıştır

Kimyasal Göz Yaralanmalarında İlk Yardım Nasıl Yapılır?

  • Serum fizyolojik temin edilene kadar bulunabilen içilebilir, alkolsüz herhangi bir sıvı (maden suyu, süt meyve suyu) ile gözün yıkanması tüm tedavilerden  daha önemlidir. Amaç hızlıca kimyasal maddeyi gözden uzaklaştırmak ve gözdeki hasarı azaltmaktır.
  • Sonrasında hastayı mümkünse yatırarak, yüzünü yukarı ve  yana çevirin, anestetik damla damlatılmalı.
  • Kontakt lens kullanıyorsa kontakt lens korneadan beyaz kısma (sklera) doğru nazikçe itilerek skleradan alınmalıdır.
  • Mümkünse  serum   verme   setini  yüksek bir askıya asarak biraz  basınç sağlayarak serum fizyolojik ile gözü yıkamaya başlayınız.
  • Serum fizyolojik yoksa musluk suyu kullanılabilir.
  • Alt ve üst kapak altları da mutlaka yıkanmalı. Bunu için alt kapağı  yanağa  çekmek  yeterli  iken  üst  kapağı  tam olarak çevirmek, yukarıya doğru çevirmek gerekecektir.
  • Bu şekilde yıkama işlemi en az 15 dakika boyunca ve en az 500 mililitre sıvı ile devam ettirilmeli.
  • Göz bol antibiyotikli pomat ile kapatılarak hastanın birkaç saat içinde göz doktoruna ulaşması sağlanmalıdır.
  • Hasta  gözlerini  kapatmaya  çalışırsa  yardımcı bir kişinin göze bastırmadan kaşlar ve yanaklar hizasından bastırarak göz kapaklarını açmasını sağlanmalıdır. Kapak üzerinden yıkamanın faydası yoktur, mutlaka göz yıkanmalıdır.
  • Kimyasalın içeriği hakkında doktora bilgi verilmelidir.
  • Ağrı fazla ise ağızdan ağrı kesiciler verilebilir.
MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.