Categories: Sağlık HaberleriSol

Lavman ve Lavman Uygulaması Nedir

Share

Lavman ve Lavman Uygulaması Nedir?

Lavman ve Lavman Uygulaması Nedir

Lavman, laksatif olarak hazırlanmış ve anüs (makat) yoluyla uygulanan ilaçlara verilen genel isimdir. Lavaj yani boşaltmadan türetilmiş bir isimdir. Bu uygulamada boyutu içerdiği etken maddeye göre farklılık göstermekle beraber, bağırsak içerisindeki etkileri açısından aynıdır. Dışkının parçalanması ve bağırsak hareketlerinin tetiklenmesi maksadıyla kullanılır.

Lavman Uygulaması Nedir?

Lavman uygulaması çoğunlukla ameliyat veya operasyonel durumlar öncesi kullanılan anüs yoluyla tatbik edilen tıbbi bir uygulamadır. Ayrıca inatçı konstipasyon yani kabızlık durumlarında da uygulanır. Ameliyat öncelerinde bağırsağın boş olmasının sağlanması maksadıyla oluşabilecek komplikasyonlarının önüne geçilebilmesi açısından uygulanır. Ameliyat ve ameliyathane ortamı steril şartlarda hazırlanır. Dışkılama esnasında ortaya çıkan gaita ise içerdiği mikroorganizmalar nedeniyle bu sterillik durumunu bozabilir. Başta uzun süreli ameliyatlar olmak üzere neredeyse bütün ameliyatlarda uygulanır. Genel anestezi ile spinal anestezi yapılan hastalarda anüs bölgesinde bulunan sfinkterlere hakimiyet olmayacağından, ameliyat esnasında kontrolsüz dışkılama görülebilmektedir.

Lavman, anüs yoluyla bir tüp çerisindeki laktasif sıvının ince başlığının içeri sokularak, bağırsakta bulunan gaitanın parçalanarak dışkılamanın tetiklenmesi prensibine dayanır. Bu tetikleme sonucunda kontrolsüz bir dışkılama gerçekleşeceğinden genellikle tuvalet ortamında uygulanır. Bu tip hastanın kendi kendine uygulayabileceği lavmanlar piyasada libalak ve kansilak lavman olarak satılan lavmanlardır. Şişe ve enjeksiyon kanalı küçüktür. Basit bir uygulama olmasının yanında, halkımız arasında rahatsız edici bir uygulama olarak tanımlandığından uygulamaya çekinme oldukça sık görülmektedir.  Yata hastalara uygulanan lavman türü ise bu tip lavmanlardan farklıdır bu lavman tipi diğer lavmanın aksine tuvalette oturur pozisyonda değil, yatakta yatarken uygulanır. Yarı cenin pozisyonu adı verilen yan yatar ve yatağa uzak olan ayağın karın içerisine çekilmesi pozisyonunda uygulanır. Bu pozisyonda, karına ayak ile yapılan baskı ile dışkılama kolaylaştırılırken, lavman giriş enjektör kanalının büyük olmasıyla daha üst bağırsak bölgelerine ulaşılabilir. Böbrek küvet ya da lazımlık yardımıyla dışkılanan dışkı dışarı alınır ve hastanın temizlenmesi sağlanarak, yapılacak operasyona hazırlanır. Bu tip lavman Fleet Enema ya da BT Enema olarak piyasada satılan lavman türlerindedir. Bu pozisyon haricinde uygulaması durumunda fazla bir etkisi görülmez.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.