Categories: Sağlık Haberleri

Sepsis Nedenleri

Share

Sepsis Nedenleri                                                                                                                                    

Sepsis pek çok nedene bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır. Psikolojik etkenlerde sebep olabildiği gibi fizyolojik etmenlerde sepsis riskini arttırabilir yada sepsise neden olabilir.

Deri Üzerinde Enfeksiyonlu Yaralar

Deri üzerinde bulunan ve içerisinde enfeksiyon odakları barındıran yaralrdan dolayı sepsisgelişebilmektedir. ENfeksiyonlu yaralar, yara oluşumundan enfeksiyona kadar, yara bakımının iyi yapılmadığı durumlarda yada dış ortamın yara bakımına uygun olmadığı durumlarda gelişir.

Apse İltihabının Kana Karışması

Sepsis Nedenleri

Apseler içerisinde bulunan iltihapların kendi kendine yada dışarıdan müdahaleler ile patlayarak, yakınında bulunan kan damarları vasıtasıyla kana karışması sonucu sepsis gelişebilir.

Özellikle dişte yerleşik halde bulunan apselerin, apsenin gözden kaçması sonucu çekilmesi yada apse bilinmesine rağmen çekilmesi gibi durumlarda, çekim esnasında harabiyete uğrayan kan damarları vasıtasıyla, sepsis etkenleri vücuda girerek sepsis hastalığına neden olabilir.

Boğaz enfeksiyonu

Boğaz enfeksiyonları denirken basit boğaz enfeksiyonları çok ileri safhaları haricinde sepsise neden olmamaktadır. Daha doğrusu görüldüğüne dair herhangi bir vakayla karşılaşılmamıştır. Boğazı saran ve difteri gibi lenf nodlarıda dahil olmak üzere ağır boğaz enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizma etkenleri sepsis hastalığına yol açabilecek nedenler arasındadır.

Bağırsak iltihabı

Sepsis hastalığına neden olan enfeksiyon odaklarının, en çok görüldüğü yerlerden biri olan bağırsaklarda gelişecek ağır hastalıklar sepsis hastalığına neden olabilmektedir. Örneğin tifo en başta bağırsakları saran bir hastalıktır. Bu hastalığın odaklarının sıklıkla sepsise neden olduğu bilinmektedir.

Akciğer enfeksiyonu

Sepsis hastalığında, sepsis odaklarının en çok yerleşim gösterdiği yerlerin başında olan akciğerlerde zatürre (pnömoni) gibi enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların yerleşimi sonucunda sepsisgelişebilir. Akciğerlerde gelişen mikroorganizma odaklarının güçlü antibiyotiklerle tedavi edilememsi sonucunda septik şok riski oldukça yüksektir. Bu nedenle zatürre genellikle yatış yada istirahat gerektiren rahatsızlıklar arasındadır.

İdrar Yolları Enfeksiyonu

Sepsis hastalık odaklarının giriş kanallarından birininde idrar yolları olduğu bilinne bir gerçektir. Tedavi edilmemiş yada tedavide geç kalınmış, idrar yollarını saran enfeksiyon odaklarında sepsis riski artmaktadır.

Sepsisin bir bölgede geliştiği düşüncesi tamamen yanlıştır. Sepsise neden olan enfeksyon odağı, kendine uygun yerlerde yerleşim göstererek enfeksiyona neden olurlar. Daha sonrasında sepsis gelişebilmesi için bu enfeksiyonun bölgeselden çıkarak tüm vücuda yayılması gerekmektedir.

MHRS Online Randevu

Recent Posts

Bağışıklık Sistemi ve Vitaminler

Bağışıklık Sistemi, vücudumuzun savunma fonksiyonlarını yerine getiren, oldukça spesifik ve karmaşık bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi ve devamlılığının sağlanmasında gıdalarla…

3 sene ago

Anoreksiya Nervoza

Anoreksiya nervoza 'ya eşlik eden bozulmuş beden imajı çeşitli araçlarla değerlendirilebilir; bu araçlardan en sık kullanılan Yeme Bozuklukları Envanteri'dir. Anoreksik…

3 sene ago

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri

Hayvan Davranışlarının Psikolojik Temelleri; Bu gruplardan ilki; biyolojik alt yapılıdır ve genlerin kontrolünde içgüdüsel olarak gerçekleşir. Diğer grup ise; sonradan…

3 sene ago

Alzheimer Nedir Belirtileri Nedenleri

Alzheimer' in bilinen kesin bir iyileştirici tedavisi yoktur. Fakat doğru uygulanacak olan bir tedavi süreci ile hastalık büyük ölçüde kontrol…

3 sene ago

Akciğer Kanseri

Akciğer Kanseri, pulmoner kökenli heterojen bir grup kanserdir. Akciğer kanserinde temel amaç insanlar risk faktörlerinden (belirli mesleki maruziyetler yanında ilk…

3 sene ago

Crohn Hastalığı

Crohn hastalığının başlama yaşı genellikle 20- 30 yaşları arasındadır. Ancak crohn hastalığı aynı zamanda çocukluk döneminde de görülmektedir.

3 sene ago

This website uses cookies.