Sepsis Nedenleri

Sepsis Nedenleri                                                                                                                                    

Sepsis pek çok nedene bağlı olarak gelişebilen bir hastalıktır. Psikolojik etkenlerde sebep olabildiği gibi fizyolojik etmenlerde sepsis riskini arttırabilir yada sepsise neden olabilir.

Deri Üzerinde Enfeksiyonlu Yaralar

Deri üzerinde bulunan ve içerisinde enfeksiyon odakları barındıran yaralrdan dolayı sepsisgelişebilmektedir. ENfeksiyonlu yaralar, yara oluşumundan enfeksiyona kadar, yara bakımının iyi yapılmadığı durumlarda yada dış ortamın yara bakımına uygun olmadığı durumlarda gelişir.

Apse İltihabının Kana Karışması

Sepsis Nedenleri

Apseler içerisinde bulunan iltihapların kendi kendine yada dışarıdan müdahaleler ile patlayarak, yakınında bulunan kan damarları vasıtasıyla kana karışması sonucu sepsis gelişebilir.

Özellikle dişte yerleşik halde bulunan apselerin, apsenin gözden kaçması sonucu çekilmesi yada apse bilinmesine rağmen çekilmesi gibi durumlarda, çekim esnasında harabiyete uğrayan kan damarları vasıtasıyla, sepsis etkenleri vücuda girerek sepsis hastalığına neden olabilir.

Boğaz enfeksiyonu

Boğaz enfeksiyonları denirken basit boğaz enfeksiyonları çok ileri safhaları haricinde sepsise neden olmamaktadır. Daha doğrusu görüldüğüne dair herhangi bir vakayla karşılaşılmamıştır. Boğazı saran ve difteri gibi lenf nodlarıda dahil olmak üzere ağır boğaz enfeksiyonlarına neden olan mikroorganizma etkenleri sepsis hastalığına yol açabilecek nedenler arasındadır.

Bağırsak iltihabı

Sepsis hastalığına neden olan enfeksiyon odaklarının, en çok görüldüğü yerlerden biri olan bağırsaklarda gelişecek ağır hastalıklar sepsis hastalığına neden olabilmektedir. Örneğin tifo en başta bağırsakları saran bir hastalıktır. Bu hastalığın odaklarının sıklıkla sepsise neden olduğu bilinmektedir.

Akciğer enfeksiyonu

Sepsis hastalığında, sepsis odaklarının en çok yerleşim gösterdiği yerlerin başında olan akciğerlerde zatürre (pnömoni) gibi enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların yerleşimi sonucunda sepsisgelişebilir. Akciğerlerde gelişen mikroorganizma odaklarının güçlü antibiyotiklerle tedavi edilememsi sonucunda septik şok riski oldukça yüksektir. Bu nedenle zatürre genellikle yatış yada istirahat gerektiren rahatsızlıklar arasındadır.

İdrar Yolları Enfeksiyonu

Sepsis hastalık odaklarının giriş kanallarından birininde idrar yolları olduğu bilinne bir gerçektir. Tedavi edilmemiş yada tedavide geç kalınmış, idrar yollarını saran enfeksiyon odaklarında sepsis riski artmaktadır.

Sepsisin bir bölgede geliştiği düşüncesi tamamen yanlıştır. Sepsise neden olan enfeksyon odağı, kendine uygun yerlerde yerleşim göstererek enfeksiyona neden olurlar. Daha sonrasında sepsis gelişebilmesi için bu enfeksiyonun bölgeselden çıkarak tüm vücuda yayılması gerekmektedir.

Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.