Zika Virüsü Nedir Nasıl Bulaşır Belirtileri Tedavisi

Zika Virüsü Nedir Nasıl Bulaşır Belirtileri Tedavisi

Zika Virüsü Nedir?

Virüsün isminin nereden geldiğine bakalım… İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanındaki bir maymunda rastlandığı için virüse Zika ormanlarının adı verildi.

İlk seyrek görülen vakalarda (1977-78 Pakistan/Malezya/Endonezya) kamu sağlığını tehdit etmediği için bilim insanlarınca görmezden gelindi. Ne zaman ki 2007 de Mikronezya’dan Yap adasına sıçrayıp salgına dönüşünce bilim insanlarının dikkatini çekebildi. En son Mayıs 2015 tarihinde Brezilya,  ilk kez böyle bir vaka ile karşılaştı. Bu tarih itibari ile virüs gittikçe yayıldı ve Brezilya dışındaki 20 ayrı Latin Amerika ülkesinde daha görüldü.

Zika Virüsü Nasıl bulaşır?

Virüsü Aedes aegypti türü dişi sivrisinekler taşıyor. Tropik /Sup- tropik bölgelerde yaşayan aynı zamanda Deng Humması, Sarı Humma Ve Hikungunya virüslerini de taşıyan dişi sivrisineklerin ısırması ile insanlara bulaşıyor. İnsan sperminde yaşayabilen bu virüsler hastalığa yakalanmış biri ile cinsel ilişkiye girilmesi veya hastalıklı kişinin kan bağışlaması yoluyla da insandan insana bulaşabiliyor.

Zika Virüsü Belirtileri nelerdir?

Zika virüsünün bulaştığı dört veya beş kişiden sadece bir tanesi belirti gösteriyor.

CDC ( ABD Hastalık Kontrol Ve Korunma Merkezleri) ye göre Zika Virüsü belirtileri;

Ateş, ciltte döküntü, gözlerde kızarma, göz iltihabı, kusma, baş/kas ve eklem ağrısı gibi basit gribal enfeksiyon belirtileri şekline kendini gösteriyor. Tam da bu yüzden insanlar salgına yakalandığını anlamakta, doktorlar ise teşhis koymakta dolayısıyla bilim adamları da önlem almakta zorlanıyor.

Zika Virüsü Bıraktığı hasarlar ve verdiğimiz kayıplar neler?

Virüsün nasıl ve ne derece hasar bıraktığı, hangi evrede ölümlere sebebiyet verdiği gibi konular henüz kesinlik kazanmamıştır. Fakat kesin olan bir şey var ki oda büyük bir hızla yayılmış olduğu… Bizler son gelişmelerden çarpıcı örnekleri bilginize sunarken tehlikenin boyutlarını değerlendirmelerinize bırakıyoruz. İşte yaşananlar;

Virüsün kendini en çok gösterdiği yerlerden Brezilyada ekim ayından bu güne kadar üç bin beş yüz bebeğe Mikrosefali teşhisi kondu. Bunlardan kırk dokuz bebek doğuştan gelen gelişim bozukluğu nedeniyle hayatını kaybetti. Beş tanesinin ölüm sebebi ( Mikrosefali) … Bunlar ise sadece kayıtlara geçen vakalar.

Venezüella da ise devlet başkanı Nikolas Maduro üç vatandaşını zika virüsü nedeni ile kaybettiklerini açıklarken ayrıca, altmış sekiz vatandaşının daha virüse bağlı kompiklasyonlar nedeniyle hastaneye kaldırıldığını ifade etmiştir.  Venezüella sağlık bakanı ise dört bin yedi yüz şüpheli vakayı kayda aldıklarını duyurmuştur. Yerel sağlık örgütleri ise rakamların beş bini aştığını ifade ediyor.

 İspanya ve Rusya’da da zika virüsü görüldü!

İspanya ‘da ki vakada, Kolombiya’dan yeni dönen kadının virüsü orada kaptığı vurgulandı.  Bunun ardından Rusya ‘dada bir kadının yüksek ateş ve egzama şikâyetiyle gittiği hastanede yapılan tahliller sonucunda zika virüsü görüldüğü ve salgına Dominik cumhuriyetinde yakalandığı anlaşıldı.

Ve virüsün kendini en çok gösterdiği hal “ Mikrosefali…”

 

Virüsün hamile bir kadına bulaşması doğacak bebekte ” MİKROSEFALi”  ye sebep oluyor. ” MİKROSEFALi: Bir nöro gelişim bozukluğu olup doğacak bebekte Guillain –Berre Sendromu, felç, sinir ve bağışıklık sisteminde anormal durumların yaşanmasına sebebiyet veren bir hastalıktır. Nedenleri iki türlü olup ikinci nedeni anne karnındaki bebeğin kapmış olduğu enfeksiyon sebeplidir ki bahsettiğimiz Zika da bu enfeksiyon virüslerinden bir tanesidir. Ve maalesef virüs şuana kadar en çok hasarı, sebep olduğu bu hastalık ile bebeklere vermiştir.

 Zika Virüsü Nerelerde Görülüyor?

 

Özellikle Latin Amerika ülkeleri başta olmak üzere, bu yerlere seyahat edip dönen insanlarla birlikte başka ülke ve kıtalara da görülebiliyor.

 

Evet, virüs Amerika kıtasına taşınmadan önce Afrika pasifik adalarında görülmüştü. Sonrasın da ise başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere Karayiplar ve bölgede hızla yayıldı ve yayılıyor. Birinci sırada Brezilya gelirken onun ardından Kolombiya geliyor. Onları ise Ekvador, El savador, Hayiti, Guatemala, Honduras, Panama, Meksika, Porto, Paraugay, Surinam, Venezuella izliyor.

WHO’ un en son verilerine göre Zika Virüsü 2007-2016 yılları arasında 44 ülkede görülürken 33 ülkede ise maalesef salgın halini almış durumda.

 

 

 

Zika Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Şimdilik bilinen tek tedavi yolu istirahat ve bol sıvı alımı… Bunun yanında yükselen ateş için ateş düşürücü ve ağrılar için ise ağı kesiciler kullanılıyor. Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi bunda da Antibiyotiklerin tedaviye hiçbir olumlu etkisi yoktur.

 

Ülkelerin kendi başlarına aldıkları önlemler!

Kolombiya sağlık bakanı kendi ülkesinde virüsün yan etkilerinden korunmak için hamile kalmayı düşünenleri bunu bir süre (6 ile 8 ay kadar) ertelemeleri konusunda uyardı.

El Salvador ise ülkesindeki kadınlara 2018 yılına kadar hamile kalmaktan kaçınmalarını önerdi.

Jamaika da henüz bir vaka görülmediyse de önlem amacıyla onlarda, 6 ile 12 ay hamilelikten kaçınmaları gerektiğini belirtti.

En çok etkilene ülkelerden Brezilya da virüsün yayılmasına neden olan sivrisinekler karşı yoğun bir mücadele veriliyor. Brezilya da salgın ile mücadele çalışmaları kapsamında sadece “Rio De Janerio “civarında 71.000 bin asker görev alıyor. Zika virüsünün görüldüğü yerlerden gelen insanların kan bağışı kabul edilmiyor.

DSÖ nün ABD deki şubesi PAHO Brezilyanın da ilk zika virüsü teşhisini koyduğu Mayıs 2015 tarihinden beri alınan tedbirlere destekler nitelikte çalışmalarını hızlandırdı. PHO oluşturduğu sağlık ekibiyle,virüsün neden olabileceği olası olağanüstü durumlara hemen müdahale edebilecek.

 

Virüsün görüldüğü yerlere mümkün olduğunca gidilmemesi, gidildiği takdirde ise sonrasında mutlaka bir sağlık kuruluşunda tetkik yaptırmasını söyledi.

Bilim insanları da laboratuar ortamında virüsün yayılma sürecini izleyerek en kısada bir sonuç almaya çalışıyor. Sonuç alınması halinde hastalara “ne şekilde ve ne gibi bir tedavi” uygulanacağıyla ilgili ipuçları da alınmış olacak.

 

Zika Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

DSÖ, Cenevre de bulunan merkezinde zika virüsü sebebiyle olağanüstü toplandı. Yol açtığı tehlikelere ve yüksek yayılma riskine işaret edilirken Korunmak için neler yapılması gerektiği konuları hakkında kararlar alındı. En son ebola nedeniyle olağan üstü toplanan DSÖ, Küresel sağlık alarmı vererek gerekli önlemlerin alınması gibi konuları masaya yatırdı. Ayrıca salgının görülmediği ülkelerde de tedbirlerin alınarak yayılmasını önlemek gerektiği konusuna değinildi. DSÖ özellikle Güney Amerika ülkelerinde etkili virüsün 2016 yılının içinde üç dört milyon kişiye bulaşabileceği ön görüsünde bulundu.

DSÖ yaptığı toplantı ile hastalık hakkında mevcut bilisel bilgileri bir araya getirip daha fazla yol kat edilmeye çalışılıyor. 1 Şubat tarihine toplanan DSÖ nün açıklamalarına göre yaygın testlere başlanmasının zaman alacağı ve bazı güçlü aşı adaylarının olmasına karşın bunları geliştirmenin 18 ay alabileceği açıklandı. “Açıklama ile hastalığın tedavisi için aşı ya da özgün bir tedavi yönteminin henüz olmadığının altı çizilerek Aşı çalışmalarının bitip ilaç düzenleme kurallarının da onayından geçmesi evreleriyle birlikte dünya da kullanılmaya başlanmasının en iyi ihtimalle 10 yılı bulabileceği “belirtildi.

 “Sivrisinek ısırıklarından korunmanın esas olduğu” bu bölgelere mümkün olduğunca gidilmemesi, zorunlu hallerde ise sivrisineklerden korunmuş alanlar da (klimalı yerler gibi) kalmaya özen gösterip vücudun açık yerleri için sivrisinek kovucular kullanılması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca mümkün olduğu kadar vücudu örten uzun kollu kıyafetler tercih edilmelidir. Amerika ‘nın  Teksas eyaletinde bir kişinin cinsel ilişki sonucu zika virüsü kapmış olabileceği belirtilirken bu sebep dolayısıyla da bu virüse yakalanmış kişiler ile ilişkiye girilmemesi konusunda uyarıda bulunuldu.

 

Hatırlayacağınız üzere Ebola virüsü hava alanlarında cihazlarla kontrol aşamasında tespit edilebiliyordu. Zika ise ancak belirti gösteren hastaların muayene edilmesi sonucu tespit ediliyor. Bu yüzden salgın olan yerlerden döndükten sonra sağlık kuruluşunda muayene şart koşuluyor. Bunun yanında evlerin pencerelerine sineklik tel takılması, ilaçlanma yapılması, havalandırma sistemlerinin kullanılması evleri daha korunaklı hale getiriyor. Eğitim ve bilinçlendirme de alınan tedbirlerin bir tamamlayıcısı niteliğinde.

 

Zika Virüsü Nedir Nasıl Bulaşır Belirtileri Tedavisi

Yayılma İhtimali Olan Ülkelerde Önlemler Arttırıldı.

CDC direktörü Tom Frieden , katıldığı bir komitedeki panelde çocuk ve hamile kadınları kastederek“özellikle de savunmasız olanlarımızı etkilediğinde çok korkutucu olabilir” demiştir. Frieden; virüsün hızlı yayıldığı yerler olan Güney Amerika, Portorika, Orta Amerika ve Karayip ülkelerine özellikle hamile kadınların gitmemelerini istedi.

ABD Başkanı Obama ise bir milyar sekiz yüz milyon gibi bir fon ayrılması için girişimlerde bulunacağını, bu bütçenin hastalığı taşıyan sivrisinekler ile mücadele, aşı araştırmaları ileekonomik durumu kötü hamile kadınların sağlık hizmetlerini yeterli düzeyde alabilmesi için harcanacağını açıklandı.

Zika Virüsü Sosyal hayatı etkiliyor!

Virüs yayıldığı yerler dışındaki ülkeleri de maddi ve manevi olarak etkiliyor. Bunun en çarpıcı örneklerden biri “ Ağustos ayında Brezilya’da düzenlenecek olan Rio olimpiyatları…”

Kenya olimpiyat komitesinin Başkanı olan Kipchoge  Keine yaptığı açıklamada “Olimpiyatlara katılabilmelerinin ancak Brezilyalı yetkililerin  “ülkelerinin sağlık açısından güvenli olduğu konusunda teminat vermeleri halinde mümkün” olacağını belirtti.

Bir grup sosyal bilimci mikrosefalili olarak doğacak bebekleri aldırmak isteyen kadınları desteklemek amacıyla Brezilyada yasak olan kürtaja izin verilmesi için mahkemeye dilekçe verdi.

Neden Önlemler Alınmadı? Zika Virüsü Nasıl Bu Kadar Yayıldı?

Virüsü bulaştıran sivrisineklerin ve insanların hareket halinde olması virüsün çabuk yayılmasının ve virüsten korunmanın zorlaşmasının en büyük nedeni…

İlk seyrek görülen vakalarda (1977-78 Pakistan/Malezya/Endonezya) kamu sağlığını tehdit etmediği için bilim insanlarınca görmezden gelindiğini belirtmiştik. Bu yıllarda önemsenmediğinden gerekli tedbirlerin de alınmaması bir nevi yayılmasına da zemin hazırladı. En son giderek yayılıp nihayet Brezilya ‘yaya geldiğinde ise önüne geçilmesi zor bir salgın olarak özellikle hamile kadınlar üzerindeki olumsuz etkileri gözlenebildi.

Bu ve benzeri virüslerin bu kadar geniş alana hızla yayılmasının nedenlerinden bir tanesi de küreselleşen dünya… İnsanlar artık en uzak yerlere bile ne kadar rahat gidebiliyorlarsa, virüslerde o kadar hızlı yayılıyor. Festivaller, dünya kupaları, olimpiyatları vb organizasyonlar dünyanın dört bir yanından gelen insanları buluştururken, ülkelerine döndüklerinde ise salgınları da beraberinde götürmelerine dolayısıyla salgının dünyanın bir ucuna dahi gidebilmesine sebep oluyor.

  Neden Böyle Ardı Ardına Tedavisi Zor Salgınlar Ortaya Çıkıyor?

 

Kuş gribi, Kırım Kongo, Domuz gribi, Ebola Ve en son Zika…  Peki, ama neden? Ardı ardına ortaya çıkan bu salgınlar akıllarda bazı soru işaretleri bırakıyor. Örnek vermek gerekirse; Bazı karanlık güçlerin, istenmeyen nüfusu azaltmak, savaşmak, para kazanmak için hastalığı laboratuar ortamında üretip kasten yaydığı… Kimilerine göre ise Dünyanın sonunun yaklaşması (kıyamet) ve bunun sonuçlarından biri olan Küresel ısınma, neden bu ve benzeri tedavisi bulunmayan salgınların ardı ardına ortaya çıktığı sorusunun da cevabı…

Tags: , , , , , ,

Bir cevap

  1. […] zamanlarda gündemde olan bir virüs konumundaki zika virüsü aslında ilk kez 1947 yılında Uganda’da rhesus maymunlarında gözlenmiştir. Bu gözlemin […]

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.