Aşılama İle Hamile Kaldım

Aşılama İle Hamile Kaldım

Bu günkü yazımızda, Aşılama ile hamile kalan bir okuyucumuzun hatıra ve düşüncelerine yer vermek istiyoruz.. Buyurun hep birlikte anlattıklarını okuyalım..

Merhabalar

Ben 35 yaşındayım. Eşimle yaklaşık dört yıldır evliyiz. Bütün çabalarımıza rağmen bir türlü hamile kalamıyordum. Doktora gittik. Beni, eşimi muayene etti, bir sürü tahlil istedi ve gebeliğe engel hiçbir sorun bulamadı. Bize aşılama yöntemi ile bebek sahibi olmayı denememizi önerdi. Bizde eşimle düşündük taşındık ve aşılama yöntemini yaptırmaya karar verdik. Doktor beni âdetimin ikinci günü çağırdı ve muayene etti. Bana ilaçlar başladı. Beş gün boyunca ilaçları kullandım. Sonrasında çatlatma iğnesi denilen bir iğne yapıldı. Yumurtaların çatlamasını sağlıyormuş. Ertesi gün eşimden sperm örneği aldılar. Ve bana aşılama yöntemi yapıldı. Uygulamadan sonra çok hafif bir ağrım oldu ama geçti. Aşılamadan 10 gün sonra gebelik testi yaptırdık. Testim pozitif çıktı. Şimdi 4 aylık hamileyim. Herkese tavsiye edebileceğim ağrısız acısız bir yöntem.

İkinci Aşılamada Başarı Oranı

Hekim yapılan değerlendirmeler sonucunda aşılama yöntemine karar verdiğinde çiftlerin kafasında ‘aşılama yönteminde başarı oranı nedir?’ diye bir soru belirir. Aşılama yöntemi doğal yollarla gebe kalabilme mekanizmasını taklit eden bir yöntemdir.

Aşılamada başarı oranları doğru çifte doğru aşılama yapılmasına bağlıdır. Tüplerde ve yumurtalıklarda bir sorun yoksa baba adayının spermleri gebelik için uygunsa, gebe kalmak arzusu ile geçen süre dört yılın altındaysa ve anne adayının yaşı ne kadar genç olursa, aşılama yönteminde başarı oranı da bu faktörlere bağlı olarak artar. Genel olarak ilk aşılamada beklenen başarı oranı yaklaşık olarak % 10 – 15 civarındadır.

Yapılan kümülatif yani birikimsel araştırmalar, aşılamanın tekrarlanması yani ikinci, üçüncü kez aşılama yapılması gebelik başarı oranının da artığını göstermiştir. Şöyle ki;

20 adet çifte aşılama yöntemi uygulanmıştır. Ve üçüncü denemenin sonunda bakıldığında bu çiftlerden on tanesinde gebelik oluşumu sağlanmıştır. Bu 10 çiftin bazısı ilk aşılamada, bazıları ikinci ve bazıları da üçüncü denemede hamile kalmıştır. Sonuç olarak kümülatif başarı oranı ilk deneme de % 10 – 15 iken, ikinci deneme de % 25 – 30 ve üçüncü denemde ise % 50 civarındadır.

Bu rakamlar aslında düşük değildir. Normal bir cinsel ilişki ile de gebe kalma oranları ile yaklaşık olarak aynıdır. Gebe kalmak isteyen çiftlerin çoğu, aşılama yöntemindeki başarı oranlarının % 10 – 15 olduğunu öğrenince, aşılama yöntemini pek tercih etmek istemezler. Bu yöntem için zaman ve para harcamaktan kaçınırlar. Direk olarak tüp bebek uygulamasına yönelmek isterler. Çünkü tüp bebekte başarı oranları daha yüksektir. Ancak bu doğru olmayan bir yaklaşımdır.

Nedeni belli olmayan infertilite de, anne yaşının genç olması, yumurtalık rezervlerinin iyi olması, baba adayının sperm hücrelerinin sayısı ve dölleme yeteneğinin iyi olması durumlarında mutlaka aşılama yöntemi denenmelidir. Ve aşılama yönteminin dört defa tekrarlanabileceği ve her uygulamada başarı oranının da artacağı unutulmamalıdır.

Tags: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.